Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024

Τι απαντά η κυβέρνηση για Χάρμαινα

Απάντηση στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την ανάδειξη της Χάρμαινας έδωσε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Νικ. Παπαθανάσης.

Για την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, διαβάστε: Ερώτηση στη Βουλή για Χάρμαινα από ΠΑΣΟΚ

Η απάντηση του Ν. Παπαθανάση αναλυτικά

Σε απάντηση της υπ ́ αριθμ.πρωτ.1651/9.11.2023 Ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές του πίνακα διανομής, σας γνωρίζουμε τα εξής: 

Παρεμβάσεις όπως η ολοκληρωμένη διαχείριση πόλεων δύναται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ). Οι ΟΧΕ ΒΑΑ στηρίζουν πολυτομεακές και πολυταμειακές στρατηγικές και μπορούν να αντλήσουν πόρους από πολλά προγράμματα και πολλές προτεραιότητες και Ταμεία, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται η συνοχή και ο συντονισμός μεταξύ των σχετικών Ταμείων. 

Στο ΕΣΠΑ 2021-2027 προτεραιότητα για την διαμόρφωση στρατηγικών στο πλαίσιο των ΟΧΕ – ΒΑΑ αποτελούν : 

– Αστικές περιοχές με πρόβλεψη για ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις από Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια
– Οικιστικές ενότητες (λειτουργικές περιοχές) ή πόλεις που αναπτύσσονται σε μία ή περισσότερες Δημοτικές Ενότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 50.000 κατοίκων 

– Πόλεις – έδρες Περιφερειακών Ενοτήτων που δεν καλύπτονται από τα παραπάνω, με σημαίνοντα λειτουργικό ρόλο αστικού κέντρου. 

Παράλληλα, προβλέπεται ότι η κύρια χρηματοδότηση των ΟΧΕ – ΒΑΑ θα είναι από τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Αρμόδιες για την επιλογή των περιοχών παρέμβασης είναι οι οικείες διαχειριστικές αρχές. Οι περιοχές παρέμβασης επιλέγονται είτε μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών στη βάση κριτηρίων που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος είτε στη βάση αναλυτικής τεκμηρίωσης. 

Το ΠεΠ Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2027 εστιάζει στην προώθηση των συνεχιζόμενων στρατηγικών βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα βασικά αστικά κέντρα της Στερεάς Ελλάδας (Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά) με προβλεπόμενο προϋπολογισμό 46,8 εκ ευρώ. Στην παρούσα φάση η αρμόδια διαχειριστική αρχή είναι στη φάση πρόκλησης για την υποβολή των επικαιροποιημένων στρατηγικών από τους εν λόγω Δήμους 

Επιπρόσθετες νέες ΒΑΑ δύναται να προκύψουν σε μεταγενέστερη φάση ως ανάγκες για σχεδιασμό και υλοποίηση λαμβάνοντας υπόψη τον Περιφερειακό Χωροταξικό σχεδιασμό της Στερεάς Ελλάδας καθώς και της διαθεσιμότητας των πόρων. 

Τέλος, σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα ΠΕΠ «Στερεά Ελλάδα 2021 – 2027», στον άξονα 4 και στις κατηγορίες δράσεων : «4.6.2 – Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών» και «4.6.3 – Προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση αξιόλογων χώρων φυσικής κληρονομιάς και ενίσχυση υποδομών προσβασιμότητας σε αυτούς» θα μπορούσαν δυνητικά να χρηματοδοτηθούν έργα πολιτισμού, υποδομών, κλπ από τον δήμο Άμφισσας στο πλαίσιο σχετικών προσκλήσεων της ΕΥΔ του ΠΕΠ «Στερεάς Ελλάδας 2021 – 2027», που όμως προς το παρόν δεν έχει εκδώσει.

Για περισσότερες πληροφορίες, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία καθώς και η Διαχειριστική Αρχή του Περιφερειακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2021-2027».

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο