Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024

“Η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να βάλει χέρι σε περιουσίες δημοτών του Δήμου Δελφών“

Tοποθέτηση από ΚΟ Άμφισσας του ΚΚΕ

Τις τελευταίες ημέρες, περίπου 220 δημότες (καθώς και ο Δήμος) παρέλαβαν από δικαστικούς επιμελητές δικόγραφα (αγωγές) της «Εταιρείας Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π.» η οποία διεκδικεί, μετά από μισό αιώνα περιουσιακά στοιχεία που όπως λέει περιήλθαν στην κατοχή της από το 1970 (!), εποχή χούντας για να μην ξεχνιόμαστε, και μάλιστα μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Όπως αναφέρει, η απαλλοτρίωση έγινε για να διαπλατυνθεί ο δρόμος για την κίνηση των οχημάτων – μηχανημάτων της, στη κατασκευή του φράγματος του Μόρνου και τις σήραγγες μεταφοράς των υδάτων που βρίσκονται λίγο έξω από την Άμφισσα. Τότε μάλιστα (1970-’72) η εταιρεία (ΟΥΛΕΝ) γκρέμισε τοίχους από αυλές και μετέφερε τα όρια εκεί όπου ήθελε, χτίζοντας (στα νέα όρια) ότι προηγούμενα είχε γκρεμίσει. Ακόμη και κατοικίες που ήταν πρότερα κτισμένες, διεκδικούνται από την εταιρεία μιας και χωρίς κάποιο προφανή λόγο είναι εντός των ορίων που προφασίζεται η εταιρεία (οι οποίες κατοικούνται) όπως και οικόπεδα αλλά και κτήματα των παραπάνω δημοτών.

Επικαλείται μάλιστα ότι το αντίτιμο της απαλλοτρίωσης (δηλαδή το τίμημα-ψίχουλα που επιδικάστηκε) κατατέθηκε στο ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς, ότι έχει περιέλθει σε γνώση του κάτι τέτοιο. 

Όλα αυτά, τα πάνω από 50 χρόνια, μετά την ολοκλήρωση του έργου, κανένα άλλο έργο δεν πραγματοποιήθηκε στα διεκδικούμενα και ουδέποτε κανείς δεν ενοχλήθηκε από την πιο πάνω εταιρεία κάτι που καθιστά τις αγωγές ως αβάσιμες και κατοχυρώνει τη χρησικτησία στους δημότες.

Θεωρούμε ότι η ΕΥΔΑΠ μαζεύει τα «προικιά» της για να είναι πιο ελκυστική σε ενδεχόμενο ξεπούλημα, αλλά και γιατί πλέον με το χαρακτήρα που αυτή έχει, ζητούμενο για τους υπάρχοντες σήμερα μετόχους της είναι ο πάση θυσία πολλαπλασιασμός της κερδοφορίας της:

– Με τα τιμολόγια του νερού στα ύψη και τον εξαναγκασμό των λαϊκών στρωμάτων να πληρώνουν το νερό όσο και στις εταιρείες εμφιάλωσης.

– Αυξάνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία, βάζοντας χέρι στις περιουσίες των φτωχών νοικοκυριών αναγκάζοντάς τα να τρέχουν σε μηχανικούς τοπογράφους και δικηγορικά γραφεία!

Έγινε μια πρώτη συνάντηση με ενδιαφερόμενους όπου η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προφασίστηκε ότι δεν μπορεί να κάνει πίσω γιατί θα έχει πιθανές ποινικές ευθύνες ο δε Δήμος δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον για τους δημότες παρά μόνο για το τεχνικό κομμάτι των δικών του περιουσιακών στοιχείων.

Μετά τα αρπακτικά των τραπεζών, της ΔΕΗ, της ΑΑΔΕ και του δημοσίου, σειρά έχει η ΕΥΔΑΠ (και έπονται και οι επόμενοι) για να βάλουν στο χέρι τα σπίτια του λαού!

Γνώμη της Κομματικής Οργάνωσης Άμφισσας του ΚΚΕ είναι να ξεκινήσει μαζικός διεκδικητικός αγώνας που ως απόρροια μπορεί να είναι να βρεθεί πολιτική λύση και βέβαια σε περίπτωση δίκης να αναλάβει ο Δήμος με το νομικό και τεχνικό του επιτελείο το σύνολο των αγωγών σε μια ενιαία δίκη.

Πάντως απο δω και πέρα τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι δημότες με συμπαράσταση όλου του λαού της περιοχής.

1 Σχόλια

  • ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ

    ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΤΕ..ΘΑ ΤΟ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ Ο ΜΠΟΥΓΑΣ !!

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο