Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024

Τι απαντά η Περιφέρεια Στερεάς για την ανάδειξη της Χάρμαινας

Απάντηση στην Eρώτηση – Aνάγκη διάσωσης της συνοικίας «Χάρμαινα» στην Άμφισσα και προστασία των Ανθιβόλων Παπαλουκά. 

Αξιότιμοι Κύριες/Κυρίοι, 

Αναφορικά με την από 16/02/2024 Ερώτησης του Περιφερειακού Συμβούλου, κ. Δημητρίου Κατσούλη, της παράταξης «ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ» σας γνωρίζουμε τα εξής: 

1. Ποιος ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την διάσωση και ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινας στην Άμφισσα; 

Από το 1989 σαράντα δύο (42) κτήρια της Χάρμαινας (παλιά βυρσοδεψεία – ταμπάκικα) έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Εξ αυτών τέσσερα ανήκουν στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και άλλα τόσα στον πρώην Δήμο Άμφισσας (νυν Δήμος Δελφών), ενώ τα υπόλοιπα ανήκουν σε ιδιώτες και κυρίως σε παλιούς βυρσοδέψες, κάποια δε από αυτά έχουν ήδη αναπαλαιωθεί και αναδειχθεί. 

Η Περιφερειακή Αρχή από την προηγούμενη θητεία της έχει εντάξει δράσεις για την αγορά των ανωτέρω ακινήτων στη Χάρμαινα, με στόχο τη διάσωση και την ανάδειξή τους όσο και έργο αποκατάστασης στο ένα εξ’ αυτών. Η διαδικασία βρίσκεται στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Ήδη έχει δημοπρατηθεί η ανακατασκευή του ενός κτιρίου. 

2. Πως θα είναι δυνατή η χρηματοδότηση μελετών και έργου αποκατάστασης για την περιοχή και τα στενά και σοκάκια από την οδό φρουρίου της Άμφισσας; 

Η χρηματοδότηση ενός τέτοιου μεγαλόπνοου σχεδιασμού είναι το στοίχημα για την Περιφερειακή μας Αρχή. Ήδη όπως προαναφέρθηκε μέσα από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Φωκίδας προχωράμε σε επισκευή και αποκατάσταση του ενός εκ των κτισμάτων της περιοχής που είναι ιδιοκτησία μας. 

Σε άμεσο χρόνο διερευνούμε τη χρηματοδότηση και των υπολοίπων. 

3. Προτίθεται η περιφερειακή Αρχή να συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με Πολυτεχνείο (ιδίως Αρχιτεκτονική Σχολή) και τον Δήμο Δελφών για την ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινα στην Άμφισσα; 

Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Δελφών, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με επιστημονικό προσωπικό για την καλύτερη αξιοποίηση της περιοχής. 

Μέσα στα άμεσα σχέδιά μας για την επίτευξη του συνολικού σχεδιασμού είναι να συνεχίσουμε να αναζητούμε συνεργασίες με φορείς που έχουν εμπειρία στο ειδικό αντικείμενο. Για τους ανωτέρω λόγους έχουμε απευθυνθεί σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. 

4. Θα προχωρήσει η Περιφέρεια σε δημιουργία «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ) για την Άμφισσα και την συνοικία Χάρμαινα; 

Η δημιουργία «Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης – Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΧΕ-ΒΑΑ) απαιτεί συγκεκριμένα κριτήρια και προδιαγραφές. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα συζητηθεί και θα εξετασθεί λατ’ επέκταση η ανάγκη και η δυνατότητα δημιουργία μια ΟΧΕ. 

5. Θα λάβει αποφάσεις η περιφερειακή αρχή για την χρηματοδότηση από το ΠΕΠ ΣΤΕΡΕΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ έργου για την διάσωση και ανάδειξη της συνοικίας Χάρμαινας στην Άμφισσα; 

Σε συνέχεια των ανωτέρω και εφόσον υπάρξει ανάγκη για περεταίρω χρηματοδότηση, θα υποβληθεί σχετική πρόταση προς το πρόγραμμα ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027. 

6. Επίσης πώς και πότε , η Περιφερειακή Αρχή προτίθεται να χρηματοδοτήσει έργο για την συντήρηση των Ανθιβόλων Παπαλουκά; 

Η Περιφερειακή θα εξετάσει κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης για τη συντήρηση του έργου, έξω από το στενό πλαίσιο αρμοδιοτήτων της. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *