Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Κυριακή, 5 Μαΐου 2024

Ερώτηση Παρασκευά για τη βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Δωρίδας

Ερώτηση του συμβούλου Φωκίδας στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο

Θέμα: Βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους Δωρίδας από την πυρκαγιά στις 5 Αυγούστου 2021»

Κύριε Περιφερειάρχη, 

Στις 5 Αυγούστου 2021 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Δωριδας που κινήθηκε ανεξέλεγκτα σ όλο το παραλιακό μέτωπο με αποτέλεσμα να καούν σπίτια σε τρία χωριά Έλαια, Καλλιθέα, Ερατεινή και να κινδυνεύουν αρκετά ακόμα.

Το αποτέλεσμα, 30000 καμένα στρέμματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Χιλιάδες αιγοπρόβατα όπως και βοοειδή έμειναν χωρίς τροφές όπως και ο κλάδος της μελισσοκομίας αλλά αυτό δεν απασχόλησε κανένα από τους υπεύθυνους. Η περιφέρεια με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έδωσε, ως όφειλε, βοήθεια σε ζωοτροφές για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να συντηρήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο θεός και η ψυχή τους ξέρει τι τράβηξαν αυτοί και τα ζώα τους. Η δεύτερη δόση βοήθειας ήρθε μόλις τον προηγούμενο μήνα και εκεί οι ψίθυροι έγιναν φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο κατανομής της. Απασχόλησε και το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας και μετά την πίεση της αντιπολίτευσης ο αντιδήμαρχος κύριος Γκίκας δήλωσε ότι υπεύθυνη για την κατανομή των ζωοτροφών είναι η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και ότι αυτή έχει τα στοιχεία και όποιος νιώθει αδικημένος να τα ζητήσει από εκεί.

Έγινα αποδέκτης πολλών παραπόνων από κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής και στην προσπάθεια μου να μάθω τι ακριβώς έχει συμβεί συνάντησα τοίχο. Κανένας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν γνώριζε για κατάλογο κατανομής της βοήθειας. 

Ερωτάστε: 

1.Διαθέτετε κατάλογο αιτούντων για την βοήθεια;

2.Έχει γίνει έλεγχος στοιχείων;

3.Μοιράστηκε η βοήθεια εκεί που πραγματικά υπήρχε ανάγκη ή ο κάθε αυτοδιοικητικός της συγκεκριμένης περιοχής μοίρασε την βοήθεια σύμφωνα με δικά του κριτήρια; Δεν θέλω ούτε να το σκεφτώ ότι πήρε ζωοτροφές κάποιος που δεν ήταν πυρόπληκτος και τις στερήθηκε αυτός που τις είχε πραγματικά ανάγκη.

4. Αναμένω τον κατάλογο των πυρόπληκτων και την βοήθεια που δόθηκε αναλογικά στον καθένα ώστε να μην υπάρχουν σκιές στον τρόπο λειτουργίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

5. Καλώ την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας να έρθει σε επαφή με τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και να διαπιστώσει η ίδια πως μοιράστηκαν οι τροφές.

Αν έχει συμβεί κάποια παρατυπία, πράγμα που απεύχομαι, να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Αναμένω την απάντηση της Περιφέρειας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς με ευθύνη της Περιφέρειας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπεύθυνου του Δήμου Δωρίδας. Αυτό δεν τιμά κανέναν μας και πρέπει να δοθούν απαντήσεις πολύ σύντομα.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *