Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

Η Λιλαία ως αναρριχητικός προορισμός

Τα πλεονεκτήματα της περιοχής και οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Σχολή αναρρίχησης βράχου αρχαρίων τον Μάιο – Ιούνιο από τον Ορειβατικό Λιβαδειάς 

Η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού και έχει συμβάλει δραστικά στην ήπια ανάπτυξη πολλών περιοχών της χώρας μας. Έχοντας μια μικρή κοινότητα αναρριχητών στην ευρύτερη περιοχή μας, ξεκίνησε πρόσφατα μια προσπάθεια εμπλουτισμού των αναρριχητικών διαδρομών στα βράχια γύρω από τη Λιλαία.

Το πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι ότι οι διαδρομές που θα ανοιχθούν αλλά και οι υπάρχουσες, είναι σε καλής ποιότητας ασβεστολιθικό βράχο, έχουν μεγάλη ποικιλία σε βαθμό δυσκολίας (από 5α έως και πάνω από 8α, που καλύπτουν τις ανάγκες αναρριχητών όλων των δυνατοτήτων), ποικιλία σε κλίση (θετική, κάθετη, αρνητική), ποικιλία σε στυλ αναρρίχησης που απαιτούν (δυναμικές διαδρομές, ισορροπιστικές, δίεδρα, στέγες) αλλά και σε μήκος, μιας και αρκετές φτάνουν και λίγο πάνω από τα 40 μέτρα! 

Στο πλαίσιο αυτό, άρχισαν να συγκεντρώνονται χρήματα για τα απαιτούμενα υλικά που θα καρφωθούν στα βράχια από διάφορους επιχειρηματίες και ιδιώτες της Λιλαίας, χρηματοδοτώντας ο καθένας μια αναρριχητική διαδρομή. Έχουν ήδη ανοιχθεί περίπου δέκα διαδρομές, με στόχο να γίνουν πάνω από πενήντα. Προσθέτοντας τις ήδη υπάρχουσες πενήντα διαδρομές, η Λιλαία θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα αναρριχητικό φεστιβάλ, όπου θα κληθεί κόσμος από όλη την Ελλάδα για να γνωρίσει τα αναρριχητικά της πεδία.

Σκοπός είναι το φεστιβάλ αυτό να διοργανώνεται μια φορά κάθε ένα ή δύο χρόνια, να γίνει θεσμός και να είναι πλαισιωμένο με διάφορες άλλες εκδηλώσεις όπως μουσικά δρώμενα, συναυλίες, παρουσιάσεις, πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της περιοχής, αξιοποιώντας παράλληλα σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως το αρχαίο κάστρο της Λιλαίας κλπ.

Ακολουθώντας λοιπόν το πετυχημένο παράδειγμα πολλών περιοχών της χώρας μας, μπορεί να δημιουργηθεί ένα μικρός πυρήνας τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, ο οποίος είναι ανεξάρτητος από τον υπάρχοντα κλασικό του χιονοδρομικού κέντρου, επεκτείνεται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πέρα από τον χειμώνα,  καλλιεργεί σεβασμό στο περιβάλλον και συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση. 

Ο ορειβατικός σύλλογος Λιβαδειάς μάλιστα, σκοπεύει να διοργανώσει σχολή αναρρίχησης βράχου αρχαρίων τον Μάιο – Ιούνιο 2024 και να εντάξει το νέο αναρριχητικό πεδίο της Λιλαίας στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα. Θα ήταν ευτύχημα η επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης, μιας και θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και άλλων ορειβατικών συλλόγων, ιδιαίτερα της Αθήνας που βρίσκεται κοντά.   

Σε αυτή την προσπάθεια είναι καλό να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, συμβάλλοντας ο καθένας από τη μεριά του, είτε είναι επιχειρηματίας μέσω κάποιας χρηματοδότησης αλλά και αναβάθμισης της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες, είτε μέλος της δημοτικής αρχής, είτε μέλος του Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου, είτε εθελοντής ιδιώτης. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κίνηση θα αποφέρει σταδιακά καρπούς και θα φέρει ανάπτυξη στο χωριό μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *