Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024

“Τα ρίχνουν στην αυτοδιοίκηση για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης”

Ανακοίνωση Βουλευτών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από ακόμα μία θεσμική κίνηση του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής για διαφάνεια στο Ταμείο Ανάκαμψης. Αναμένουμε, όμως, ακόμα την απάντηση της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:  

Πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής είναι ότι κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία πρέπει να δαπανάται με απόλυτη διαφάνεια για να πιάνει τόπο, να ωφελεί όλους και όχι τους λίγους και να κάνει ανθεκτικότερη την οικονομία μας. Επειδή καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν καλύπτεται σήμερα ως προς Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως υπογραμμίσαμε και μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Politico για διαγωνιστικές διαδικασίες της κυβέρνησης. Μία διαχείριση τα αποτελέσματα της οποίας θα τα βρούμε, δυστυχώς, μπροστά μας ως χώρα.   

Όπως είναι γνωστό, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας τη δουλειά που αρνήθηκε να κάνει με διαφάνεια η κυβέρνηση και αφού μελέτησε πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με το σύνολο των 61 έργων / οροσήμων / μέτρων για τα οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 9 Απριλίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου, αναφορικά με το αν έχει γίνει αξιολόγηση των έργων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η αξιολόγηση έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και προβλήματα ως προς την ωρίμανση κάποιων έργων που ξέρετε ότι είναι και ευθύνη της αυτοδιοίκησης».

Άμεσα, στις 10 Απριλίου 2024 όλα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής υπέβαλαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς την κυβέρνηση, ζητώντας δύο πολύ απλά πράγματα: 

α) Απάντηση στο «ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ζητήθηκε η τροποποίηση ή η απένταξη κάθε ενός από τα 61 έργα / μέτρα / ορόσημα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας;» 

β) Και να καταθέσει η κυβέρνηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο «κάθε σχετικό έγγραφο αναφορικά με την «αξιολόγηση που έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα»», όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη Βουλή. 

 Ολόκληρη η ερώτηση και ΑΚΕ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη 

ΠΡΟΣ τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό κ. Θ. Κοντογεώργη

 ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για την αξιολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ποιοι ευθύνονται για τα έργα που απεντάχθηκαν ή τροποποιήθηκαν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» 

 Κύριοι Υπουργοί,  

Όπως είναι γνωστό, στις 19 Φεβρουαρίου 2024, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, κάνοντας τη δουλειά που αρνήθηκε να κάνει με διαφάνεια η κυβέρνηση και αφού μελέτησε πλειάδα στοιχείων χαμένα μέσα στο διαδίκτυο, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με το σύνολο των 61 έργων / οροσήμων / μέτρων για τα οποία ζητήθηκε από την Ελλάδα η αναθεώρησή τους ή η απένταξή τους από το πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 Στις 9 Απριλίου 2024, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου, αναφορικά με το αν «έχει γίνει αξιολόγηση του γιατί απεντάσσονται ή τροποποιούνται κάθε ένα από τα 61 προγράμματα» και αν η κυβέρνηση έχει δει «ποιοι έχουν την ευθύνη που αυτά τα έργα απεντάσσονται και τρόποποιούνται», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Αθανάσιος Κοντογεώργης δήλωσε ότι «η αξιολόγηση έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα» και συνέδεσε τα προβλήματα ωρίμανσης τους με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

 1. Ποιος ευθύνεται, σύμφωνα με την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ζητήθηκε η τροποποίηση ή η απένταξη κάθε ενός από τα 61 έργα / μέτρα / ορόσημα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας; Για την διευκόλυνσή σας παρατίθεται ως παράρτημα στην παρούσα ερώτηση και ΑΚΕ το σύνολο των έργων και παρακαλούμε όπως η απάντησή σας να αναφέρει συγκεκριμένη αξιολόγηση ξεχωριστά για κάθε ένα από τα 61 αναφερόμενα μέτρα / ορόσημα / στόχους της λίστας, καθώς και για κάθε υποπερίπτωση έργου στα αναφερόμενα σημεία 15, 35, 36, 37 και 38 της λίστας. 

 Τέλος, παρακαλείσθε, προς ενημέρωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να καταθέσετε κάθε σχετικό έγγραφο αναφορικά με την «αξιολόγηση που έχει γίνει για κάθε ένα από τα έργα», όπως δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στη Βουλή. 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 Παύλος Γερουλάνος 

Ευαγγελία Λιακούλη

Πάρις Κουκουλόπουλος

Μιχάλης Κατρίνης

Μιλένα Αποστολάκη

Ελένη Βατσινά

Χριστίνα Σταρακά

 

Σχόλια Αναγνωστών

Παρακαλούμε να σέβεστε τους συνομιλητές σας και να αποφεύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν. Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *