Η μελέτη εισόδου-εξόδου στο ΒΙ.ΠΑ. Άμφισσας πήρε παράταση για την παράδοσή της καθώς μετά από παρέμβαση του δήμου ζητείται η εξέταση και ενός νέου χώρου. Σοβαρός ο κίνδυνος να μπλέξει χρονικά το θέμα εάν δεν προκριθεί η αρχική λύση, για την οποία άλλωστε έχει ανατεθεί και η μελέτη.
Σε σίριαλ τείνει να εξελιχθεί η κατασκευή του κόμβου εισόδου- εξόδου στο ΒΙ.ΠΑ. Άμφισσας, καθώς μετά από παρεμβάσεις Δήμου και Περιφέρειας ελλοχεύει σοβαρά η πιθανότητα να αλλάξει ο αρχικός σχεδιασμός. Όπως είχε αναφέρει η «Εν Δελφοίς» σε πρόσφατο δημοσίευμά της η μελέτη κατασκευής του κόμβου προχωρούσε κανονικά, με την 14η Μαρτίου όμως, που ήταν και η τελική ημερομηνία παράδοσής της, να παίρνει μία μικρή παράταση. Έτσι και έγινε τελικά καθώς το μελετητικό γραφείο ζήτησε και πήρε παράταση ενός μήνα.
Η παρέμβαση του Δήμου
Σχετικά με το λόγο που έγινε αυτό, καλά πληροφορημένες πηγές, μέσα από τον αρμόδιο φορέα που έχει «παραγγείλει» τη μελέτη, την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ δηλαδή, αναφέρουν ότι το ζευγάρι Δήμου- Περιφέρειας αιτείται την εξέταση ενός νέου σημείο για την κατασκευή του κόμβου το οποίο βρίσκεται περίπου 500 μέτρα πιο ανατολικά από το αρχικά σχεδιασμένο. Ο λόγος της παρέμβασης του Δήμου, καθώς αυτός είναι που έχει παρέμβει στην υπόθεση, σχετίζεται με την εξυπηρέτηση ενός δικού του ακινήτου, που βρίσκεται στο νέο σημείο, και προορίζεται για όρχος βαρέων οχημάτων.
Κίνδυνος χρονοτριβής
Η διαρροή των πληροφοριών που αποτυπώνουν την υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό όλων των επιχειρηματιών που βρίσκονται εντός του ΒΙ.ΠΑ., καθώς βλέπουν πως ένα ζήτημα λυμένο, και όπως υποστηρίζουν καθ’ όλα καθαρό από κάθε εμπλοκή, μπορεί κάλλιστα να εξελιχθεί σε πρόβλημα ετών χωρίς λύση. Αφού σημειώσουμε πως το αρχικό σημείο για το οποίο ανατέθηκε η μελέτη κατασκευής του κόμβου εισόδου- εδόξου έχει πάρει ΦΕΚ, ενώ παράλληλα έχει ξεμπερδέψει και με τα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες τους, θα πρέπει στη συνέχεια να αναφέρουμε πως η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι μόνο «καθαρή από προβλήματα» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση που προκριθεί, θα απαιτηθούν όλες εκείνες οι ενέργειες και διαδικασίες που προβλέπει η πολιτεία (απαλλοτριώσεις κλπ), ώστε το έργο να καταστεί ώριμο, με ότι τούτο μπορεί να συνεπάγεται χρονικά.
Εκτός των παραπάνω άξιο αναφοράς είναι και το πως βάσει της αρχικής πρότασης, και όπως μια τέτοιου είδους παρέμβαση θα πρέπει να ορίζεται λογικά, ταυτόχρονα με την είσοδο-έξοδο του ΒΙ.ΠΑ θα έπρεπε να μελετηθεί- κατασκευαστεί και η αντίστοιχη για την πόλη της Άμφισσας, μιας και η σημερινή της θέση απέχει μόλις λίγες δεκάδες μέτρα.
«Δεχόμαστε κάθε λύση»
Σε συνομιλία που είχαμε με το δήμαρχο Δελφών Αθανάσιο Παναγιωτόπουλος μας τόνισε πως ο δήμος στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκφράσει άποψη για το θέμα καθώς δεν έχει δει τη σύγκριση των αποτελεσμάτων που παρουσιάζουν οι δύο μελέτης. Σημείωσε βέβαια πως ο δήμος ήταν αυτός που έθεσε το ζήτημα εξέτασης νέου χώρου, κι αυτό γιατί προέκυψε καινούριο δεδομένο με το ακίνητο που περιήλθε στην ιδιοκτησία του, προσθέτοντας παράλληλα πως ο ίδιος σε κάθε περίπτωση είναι ανοιχτός να δεχθεί την όποια πρόταση προκριθεί, και με επιστημονικά κριτήρια, ως η καλύτερη δυνατή.