Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η ΝΔ Δωρίδας διαμαρτύρεται για την εξαίρεση του Λυκείου Λιδωρικίου από τα εξεταστικά κέντρα

“Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες, τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, όσο και των μαθητών και υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, εκφράζουμε με τη σειρά μας την αγανάκτησή μας, σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου, με την οποία εξαιρείται το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου και ορίζεται ως εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 και για τα παιδιά των ορεινών και δυσπρόσιτων χωριών της Δωρίδας, το Γενικό Λύκειο Γαλαξιδίου”. Αυτό αναφέρει με ανακοίνωσή της η Δημ.Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας στη Δωρίδα και συνεχίζει:
“Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι Περ ιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διερευνούν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία, όπως επίσης θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες κάθε περιοχής, καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου, κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις οριζόταν ως εξεταστικό κέντρο, για τους μαθητές που προέρχονται από τα χωριά της ορεινής Δωρίδας.
Έλαβε άραγε υπόψη του ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τη ψυχολογική φόρτιση την οποία ούτως ή άλλως θα έχουν οι δώδεκα υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου που θα μετέχουν στις φετινές εξετάσεις, ώστε φρόντισε να φορτώσει αυτά τα παιδιά και με ένα πρόσθετο άγχος, αυτό της μετακίνησής τους, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα από τα απομακρυσμένα χωριά της Δωρίδας, προς το εξεταστικό κέντρο στο Γαλαξίδι ;
Ένας μαθητής από τη Συκιά θα πρέπει να διανύσει περίπου πενήντα έξι (56) χιλιόμετρα, δύο μαθητές από το Λευκαδίτι θα πρέπει να διανύσουν πενήντα ένα (51) χιλιόμετρα, πέντε μαθητές από το Λιδωρίκι θα πρέπει να διανύσουν σαράντα ένα (41) χιλιόμετρα και οι μαθητές από τη Πεντάπολη, το Μαλανδρίνο και την Αμυγδαλιά θα πρέπει να διανύσουν περί τα τριάντα πέντε (35) χιλιόμετρα, προς το Γαλαξίδι, σε μία διαδρομή που καλύπτεται σε μία με δύο ώρες.
Για να βρίσκονται αυτά τα παιδιά στο εξεταστικό κέντρο στις 8:00 π.μ., θα πρέπει να ξεκινήσουν δύο ώρες πιο νωρίς από τις οικίες τους, χωρίς να υπολογιστεί η ώρα που χρειάζονται πριν την αναχώρησή τους.
Έλαβε μήπως υπόψη του ο κύριος αυτός που όρισε τα εξεταστικά κέντρα, τη συγκοινωνιακή κατάσταση και το δύσβατο οδικό δίκτυο της περιοχής ;
Έλαβε υπόψη του τη ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών και το πώς μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, (γιατί ως τέτοιο μόνο μπορεί να χαρακτηρισθεί), θα μετέχουν στις εξετάσεις που θα κρίνους σε ένα μεγάλο βαθμό τη μέλλουσα ζωή τους ;
Έλαβε υπόψη του τη γνώμη των συναδέλφων του, εκπαιδευτικών της Δωρίδας ;
Έλαβε μήπως υπόψη του, το γεγονός ότι το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου, έχει χαρακτηρισθεί με νόμο ως δυσπρόσιτο ;
Έτσι αντιλαμβάνονται το αδιάβλητο των εξετάσεων το οποίο επικαλούνται ;
Έτσι αντιλαμβάνονται τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετούν ;
Τέτοιου είδους και τύπου ενέργειες, δεν συμβάλουν ούτε στο αδιάβλητο των εξετάσεων και ούτε εμπεριέχουν τον οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό σκοπό, παρά μόνο τιμωρούν, για μια ακόμη φορά, τους μόνιμους κατοίκους της ορεινής Δωρίδας, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών και παρά τα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραμένουν στις πατρογονικές εστίες τους «φυλάσσοντας Θερμοπύλες».
Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου και τους μαθητές του.
Καταγγέλλουμε την απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου, την οποία χαρακτηρίζουμε, λίαν επιεικώς απαράδεκτη και άδικη.
Ζητούμε την άμεση απόσυρσή της απόφασης και τον ορισμό του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, ως εξεταστικού κέντρου των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, όπως εξάλλου ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον “!

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο