Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ο νέος Σύλλογος του Γαλαξιδίου βάζει δύο θέματα προς δήμο και υπουργείο

Ο νεοσύστατος Σύλλογος “Πρωτοβουλία πολιτών Γαλαξιδίου” έχει κάνει δυναμικό ξεκίνημα με τις παρεμβάσεις του, κάνοντας ήδη αισθητή την παρουσία του στην περιοχή. Όπως λένε τα στελέχη του, άλλωστε, και το αναφέρει και το καταστατικό, σκοπός του είναι να συνεισφέρει στα όσα γίνονται στην περιοχή βελτιώνοντας την κατάσταση σε μία σειρά από τομείς. Πρόσφατα μάλιστα, με δύο έγγραφά του, τα οποία υπογράφει η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, θέτει το ζήτημα του θαλασσίου μετώπου, κάνοντας λόγο, από τη μία, για την κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένα σημεία της Πλαζ Καλαφάτης με τις πέτρες, και από την άλλη για τις αναλύσεις των δειγμάτων που παίρνονται από τη θάλασσα και τα αποτελέσματά τους.

Το πρώτο θέμα ο Σύλλογος το θέτει προς την αρμόδια αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Δελφών, τη Μαρία Ανδρεοπούλου, ζητώντας όπως λέει και στον τίτλο του εγγράφου που της απέστειλε τον καθαρισμό της Πλαζ Καλαφάτης. Αναλύοντας το πρόβλημα που υπάρχει αναφέρει πως “κατά την είσοδο των λουομένων στο νερό, μέχρι και 10-12 μέτρα εσωτερικά στη θάλασσα, και κατά μήκος σχεδόν όλης της ακτής, πλην της αντιαισθητικής εμφάνισης, πουρί-γλίτσα που έχουν οι πέτρες, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους από τις μυτερές-αγκυλωτές πέτρες και τους αχινούς”. Και συνεχίζει το έγγραφο: “Επί πλέον εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι, αν και μη αρμόδιοι-υπεύθυνοι, γινόμαστε δέκτες των ειρωνικών σχολίων των τουριστών-λουομένων για τη βράβευση της ακτής με τη “Γαλάζια Σημαία” κι ιδιαίτερα του τρόπου συμπεριφοράς τους όταν αρχίζουν την απαρίθμηση ακτών της περιοχής τους ή άλλων που έχουν επισκεφθεί χωρίς εμείς να μπορούμε να αντιπαραθέσουμε κάτι αντίστοιχο ή κάποιο άλλο θετικό στοιχείο”.

Αναγνωρίζοντας ο Σύλλογος πως το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί προϋπόθεση για την απόδοση της “Γαλάζιας Σημαίας”, σημειώνει ακολούθως πως
“αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για διαιώνιση της υφισταμένης κατάστασης (…)”. “Για τους παραπάνω λόγους κι επειδή ο δήμος είναι διαχειριστής των ακτών του,
παρακαλούμε, τώρα που τα … νερά έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ, να μεριμνήσετε, πιθανόν και με το μηχάνημα του δήμου, για τη συλλογή και απομάκρυνση των πετρών από όλο σχεδόν το μήκος της πλαζ Καλαφάτη”, καταλήγει το έγγραφο του Συλλόγου.

Μ. Ανδρεοπούλου: “Καμία αρμοδιότητα σε εμάς για το θέμα”
“Εκτός του ότι δεν είναι χωρικής μας αρμοδιότητας η περιοχή, και αναφέρομαι στο δήμο, παράλληλα θα πρέπει να σας πω ότι γενικά δεν μας επιτρέπεται και κανενός είδους παρέμβαση σε αυτά τα ευαίσθητα σημεία”, μας απάντησε η αντιδήμαρχος Μαρία Ανδρεοπούλου, στην οποία απευθυνθήκαμε για το θέμα. Όπως παρατήρησε ο δήμος μπορεί να επιλαμβάνεται του καθαρισμού των χώρων ως προς τα απορρίμματα, αυτό όμως δεν του δίνει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε σημείο τέτοιο, και μάλιστα εντός της θάλασσας, πραγματοποιώντας τις συγκεκριμένες εργασίες που αιτείται ο Σύλλογος. “Μας ξεπερνά κατά πολύ ως ζήτημα αυτό που θέτουν”, σημείωσε η κ. Ανδρεοπούλου, αναφερόμενη στις αρμοδιότητες του δήμου που δεν έχουν σχέση με το θέμα.

Το θέμα της ποιότητας των νερών της θάλασσας
Για το δεύτερο θέμα, και συγκεκριμένα τη μικροβιολογική ανάλυση των νερών κολύμβησης, το έγγραφό τους έχει ως αποδέκτη την Ειδική Γραμματεία Υδάτων,
ως η ειδική και αρμόδια υπηρεσία μέσω της οποίας εκτελούνται και ελέγχονται τα αποτελέσματα όλων των συμβεβλημένων με το Υπουργείο διαπιστευμένων μικροβιολογικών εργαστηρίων που εκτελούν δειγματοληψίες. “Τα αποτελέσματα όμως δημοσιοποιούνται μόνο αν είναι εξαιρετικής ποιότητας”, αναφέρει ο Σύλλογος μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, ζητώντας να είναι άμεσα και ο ίδιος γνώστης των αποτελεσμάτων όλων των δειγματοληψιών που αφορούν στις ακτές του Γαλαξιδίου προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.

Και συνεχίζει: “Επίσης , χωρίς αυτό να σημαίνει παρέμβαση ή αμφισβήτηση του έργου σας ή του εξουσιοδοτημένου εργαστηρίου, θα θέλαμε να συμμετάσχουμε στη διαδικασία λήψης δειγμάτων του νερού, δια της παρουσίας μας, από τα διαπιστευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια που εκτελούν τις δειγματοληψίες από συγκεκριμένα σημεία των προαναφερόμενων ακτών”. Μάλιστα, όπως παρατηρούν οι άνθρωποι του Συλλόγου καταλήγοντας, σχετικά με την ανάρτηση όλων των στοιχείων και λειτουργικών δεδομένων της ΕΕΛ Γαλαξιδίου στην Εθνική Βάση Δεδομένων των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) των οικισμών της χώρας, ζητούν, μέχρι αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας της ΕΕΛ Γαλαξιδίου, να τους δίνεται η δυνατότητα ενημέρωσης επί μηνιαίας βάσεως κι όχι μία φορά το χρόνο όπως προβλέπεται.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο