Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κ. Πουλάκης στην Άμφισσα- Έκλεισε την “πόρτα” στις αλλαγές του χάρτη των δήμων

Στην πόλη της Άμφισσας βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, συμμετέχοντας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας. Θέμα της η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τα όσα περιλαμβάνει το αρχικά σχέδιο του υπουργείου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Ο κ. Πουλάκης έθεσε τους βασικούς στόχους, μην ανοίγοντας όμως καν το ζήτημα του χάρτη των δήμων, βάζοντας εξαρχής φρένο σε αυτά τα σενάρια.

Την εισαγωγή στη συζήτηση έκανε η Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Βαγγελιώ Μπεμπή, η οποία αναφέρθηκε στο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, ένα σχέδιο το οποίο θα βασίζεται πάνω σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Στη προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κ. Μπεμπή, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας, κάτι που ήδη η κυβέρνηση φρόντισε να γίνει γνωστό στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες. Μίλησε για τον άμεσο στόχο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η οποία όμως θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρη ως προς το που στοχεύει, γι’ αυτό προανήγγειλε μάλιστα και την έναρξη στη Φωκίδα μιας μεγάλης συζήτησης η οποία θα δώσει τις κατευθύνσεις για το που πρέπει να στραφεί και να επενδύσει ο τόπος. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιήσει σειρά συζητήσεων, παρουσία κορυφαίων στελεχών του κόμματος και της κυβέρνησης.

Τα προβλήματα και η ομορφιά
Ακολούθως το λόγο καλωσορίζοντας τον κ. Πουλάκη πήρε ο βουλευτής του νομού Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος στην σύντομη τοποθέτησή του τόνισε πως τα προβλήματα της Φωκίδας είναι αντιστρόφως ανάλογα με το μέγεθος της ομορφιάς της. Και ο βουλευτής στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία, κι αυτό γιατί όπως είπε η ανάπτυξη ενός τόπου δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την αγαστή συνεργασία αυτών των δύο πόλων εξουσίας.

Τι έγινε έως σήμερα
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο οποίος άλλωστε ήταν και το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης. Αρχικά ο κ. Πουλάκης εστίασε στο σημαντικό ρόλο που επιτελεί η τοπική αυτοδιοίκηση, ούσα στην ουσία ο πιο κοντινός με τον πολίτη πόλος εξουσίας, έχοντας ταυτόχρονα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την καθημερινότητά του. Προτού μπει στην ουσία της συζήτησης επέλεξε να κάνει έναν απολογισμό των όσων έχει πράξει η κυβέρνησης έως σήμερα μέσω του υπ. Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για σημαντικές αλλαγές τις οποίες όμως ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει.

Επιγραμματικά ανέφερε τα εξής:
• Μεταρρύθμιση του θεσμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς κομματικά κριτήρια
• Σχεδιασμός του ΕΣΠΑ με βάση τις ανάγκες των δήμων
• Θωράκιση του πλαισίου λειτουργίας των δήμων σε καθεστώς νομιμότητας
• Δικαίωση υπαλλήλων σε καίριες θέσεις εργασίας (πχ σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί)
• Τέλος στην ομηρία εργαζομένων με αντίδικο τους δήμους καθώς επιλύονται οι διαφορές χωρίς να φτάσουν οι υποθέσεις στον Άρειο Πάγο
• Τάξη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσω της διεύρυνσης του ωραρίου
• Σταθερή ροή χρηματοδότησης των δήμων

Περνώντας στη συνέχεια στη εισαγωγή του θέματος της μεταρρύθμισης ο κ. Πουλάκης σημείωσε πως το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, και αποτελεί την αρχή του διαλόγου, εκπονήθηκε από στελέχη του υπουργείου σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό που γνωρίζει άριστα τον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ καθηγητές Παν/μίου). Προλαβαίνοντας όσους θα ήθελαν να θέσουν θέμα πόρων τόνισε πως όταν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο, άρα και αποκρυσταλλωθούν οι αρμοδιότητες, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει τα ποσά που θα ρέουν προς την Τ.Α., έχοντας όμως ήδη έναν μπούσουλα με ορίζοντα το 2021. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βοήθεια εξυγίανσης των δήμων μέσω της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, ενώ στο τραπέζι έριξε και το σημαντικό ρόλο του ΤΠκΔ, το οποίο μέσω των προγραμμάτων του έχει δώσει σημαντική οικονομική ανάσα. “Χρόνια προβλήματα βρήκαν λύση. Δεν λέμε ότι τα λύσαμε όλα, αλλά όμως αρκετά από αυτά”, είπε ο κ. Πουλάκης, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η κατεύθυνση να συνεχιστεί και μέσω της μεταρρύθμισης.

Στη φύση της αριστεράς η απλή αναλογική
“Όλοι μας συμφωνούμε πως η ΤΑ χρίζει πολλών αλλαγών. Αυτός είναι κοινός τόπος όλων όσοι γνωρίζουν και ασχολούνται με το θέμα”, τόνισε, υποστηρίζοντας πως η έξοδος από την κρίση περνά σίγουρα μέσα από τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Στρέφοντας τα βέλη του προς την ΚΕΔΕ είπε πως με την αποχώρησή της από το διάλογο δεν προσφέρει υπηρεσίες προς τον ίδιο της τον εαυτό, κάνοντας μάλιστα λόγο για διαστρέβλωση των όσων η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι, αφού μιλά μόνο για την απλή αναλογική, αλλά όχι για όλα τα υπόλοιπα. Επ’ αυτής, βέβαια, τόνισε πως είναι για την κυβέρνηση κάτι πολύ σημαντικό μιας και πρόκειται για θεμελιώδες αίτημα της αριστεράς εδώ και χρόνια το οποίο ήρθε η ώρα να δικαιωθεί.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης
Ακολούθως παρέθεσε στους βασικούς στόχους της μεταρρύθμισης οι οποίοι επιγραμματικά είναι οι εξής:
• Εμβάθυνση της δημοκρατίας
• Αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των δήμων
• Διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των δήμων
• Ενίσχυση του ρόλου δήμου- περιφερειών ως προς το στόχο ανάπτυξης της χώρας
• Ριζικός ανασχεδιασμός των αρμοδιοτήτων
• Δημιουργία διακριτών μοντέλων δήμων ανάλογα με τις ανάγκες τους
• Ενδοδημοτική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με ενίσχυση του ρόλου των Δημοτικών Ενοτήτων και των τοπικών Κοινοτήτων
• Αποσύνδεση ευρωεκλογών με αυτές της ΤΑ
• Μείωση του αριθμού των υποψηφίων για κάθε συνδυασμό
• Απλή αναλογική για την ανάδειξη του δημοτικού συμβουλίου και εκλογή δημάρχου με 50+ 1%, με δεύτερο γύρο εκλογών εάν χρειαστεί
• Υποχρεωτική διαβούλευση για σειρά θεμάτων
• Καθιέρωση δημοψηφισμάτων όπου κρίνει το δημοτικό συμβούλιο
• Αναβάθμιση του ρόλου των συνελεύσεων γειτονιάς
• Κατάργηση οικονομικού παρατηρητηρίου και αντικατάστασή του με νέο μηχανισμό ελέγχου
• Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με χριστή διαχείριση
• Παρακολούθηση και αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων

Δεν ανοίγει χωροταξικό
Στα παραπάνω ο κ. Πουλάκης πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανοίξει θέμα χωροταξίας, παρά μόνο για εκείνες τις περιπτώσεις όπου είναι εξόφθαλμο σήμερα πως πρέπει να αλλάξουν τα όρια. Μάλιστα για την παράμετρο αυτή είπε πως όταν περνούσε ο Καλλικράτης όλοι ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, μη βλέποντας όμως το τι συμβαίνει από “κάτω”, εκεί όπου η ΤΑ φορτώθηκε με πολλά βάρη τα οποία δεν μπορεί να σηκώσει. Τέλος περιγράφοντας τη διαδικασία από εδώ και στο εξής σημείωσε πως όταν τελειώσει ο κύκλος του διαλόγου, και αφού ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις, τότε το νέο εμπλουτισμένο σχέδιο θα τεθεί σε νέα συζήτηση αρχικά με τους φορείς δήμων και περιφερειών, και στη συνέχεια με τα κόμματα στην βουλή.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν ετέθησαν μία σειρά από θέματα που σήμερα πονούν την αυτοδιοίκηση, ενώ δεν έλειψαν και εκείνες οι φωνές οι οποίες έκαναν λόγο για προσχηματικό διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι φράσεις “μία από τα ίδια”, ή “τα έχουμε ξανά ακούσει αυτά”, δεν άρεσαν, όπως ήταν λογικό στον κ. Πουλάκη, οι οποίος ζήτησε να γίνει σκληρή κριτική για τα όσα προτείνει η κυβέρνηση, αρνήθηκε όμως ότι η διάθεσή της συγκρίνεται με εκείνες προγενέστερων κυβερνήσεων, καθώς, όπως είπε, οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις έγιναν από ανθρώπους που κανείς δε γνωρίζει και χωρίς διάλογο.

Ναι στις αλλαγές… με παρατηρήσεις
Παρών στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ήταν και ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο οποίος αρχικά έθεσε το θέμα των πόρων, που από το 2011 έως και σήμερα έχουν μειωθεί κατά 80%. Μίλησε για τις ελλιπέστατες υποδομές και ταυτόχρονα πολύ προβληματικές, όπου υπάρχουν, οι οποίες έχουν σχέση με την μετάδοση των καναλιών, ζητώντας να επιτρέπεται τουλάχιστον στους δήμου να πληρώνουν τη συντήρησή τους. Έκανε επίσης λόγο για τον πολύπαθο τομέα της υγείας, καθώς κάποια στιγμή το ΚΥ Λιδορικίου έμεινε με μόλις έναν γιατρό, ενώ ζήτησε να υπάρξει μέριμνα ώστε να μπορεί με νόμιμο τρόπο να πληρώνει ο δήμος τη δαπάνη στέγασης σε εκείνους που θα επιλέξουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην περιοχή.

Ο Γ. Καπεντζώνης συμφώνησε με τη δημιουργία διαφορετικών μοντέλων δήμων, βάζοντας εν συνεχεία και το θέμα των παιδικών χαρών, εκεί όπου, όπως είπε, επίσης θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός ανάλογα με τις ανάγκες που καλύπτει η κάθε μία. Εξέφρασε τη διαφωνία του με την αποχώρηση της ΚΕΔΕ από το διάλογο, ασκώντας όμως κριτική και στην κυβέρνηση για την εξαίρεση της ΤΑ από τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Τέλος δεν θα μπορούσε παρά να θέσει και το θέμα των αντισταθμιστικών του Μόρνου, ένα ζήτημα το οποίο ο δήμος Δωρίδος έχει ψηλά στην ατζέντα. “Δεν χρεώνουμε το νερό που παίρνουν από την περιοχή, αλλά ζητάμε την αποζημίωση για τις επιπτώσεις τόσων ετών από τις παρεμβάσεις που έγιναν”, είπε ο δήμαρχος, λέγοντας πως ενώ ο Π. Κουρουμπλής είχε προβλέψει την ένταξη του θέματος στο πολυνομοσχέδιο, κάτι όμως που η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν το συνέχισε.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο