Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” Δελφών για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την Παρασκευή 23 Ιούνη, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση έβαλαν το ζήτημα των συμβασιούχων στους δήμους της χώρας και τις απολύσεις εργαζομένων που προωθούν κυβέρνηση και Ελεγκτικό Συνέδριο. Συγκεκριμένα τόνισαν πως:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνουν το δικαίωμα στη δουλειά των χιλιάδων συμβασιούχων σε όλους τους δήμους της χώρας αντισυνταγματικό και τους απολύουν, αφού απαγορεύει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για πάνω από 8 μήνες!

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μιλά μόνο για πληρωμή των δεδουλευμένων και προτείνει στους δημάρχους να αξιοποιήσουν τις «δυνατότητες» που δίνει το υφιστάμενο αντιλαϊκό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που θα προκαλέσουν οι απολύσεις. Πρακτικά προτείνει στους δήμους να προχωρήσουν σε προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργήσει η υπηρεσία καθαριότητας και άλλες υπηρεσίες, αφού η λειτουργία των υπηρεσιών αυτών στηρίζονται αποκλειστικά στους συμβασιούχους.

Καθόλου τυχαία και η χρονική στιγμή της απόφασης: Έπειτα από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, με ό, τι αυτό σημαίνει για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση απολύει χιλιάδες εργαζόμενους, ώστε έτσι οι ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι να εισβάλλουν χωρίς εμπόδια σε δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ύδρευση, κλπ.).

Απαιτούμε τώρα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Καλούμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δελφών να ζητήσει από την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Συμβασιούχων από όλη την Ελλάδα για άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιου να συζητήσει το παραπάνω θέμα και να αποφασίσει τη στήριξη των συμβασιούχων».

Με την ξεκάθαρη αυτή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, διαφώνησε ο δήμαρχος Δελφών, που αν και αναγνώρισε τα προβλήματα που δημιουργούνται στις υπηρεσίες του Δήμου, ουσιαστικά συντάχτηκε με τη θέση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των υφιστάμενων συμβάσεων και απόλυση των εργαζομένων με το πέρας αυτών. Μαζί του συμφώνησε η παράταξη της πλειοψηφίας και η μείζων αντιπολίτευση, αδειάζοντας ουσιαστικά τους συμβασιούχους.

Στο ζήτημα της αλλαγής του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Δελφών (οργανόγραμμα) η τοποθέτηση της Λαϊκή Συσπείρωσης ήταν πως:

«Εμείς θα καταψηφίσουμε συνολικά τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας γιατί είναι προσαρμοσμένος σε απόλυτο βαθμό στην πολιτική που ακολουθεί ο κ. δήμαρχος αλλά και που επιβάλλει η κυβέρνηση καθώς και ο Καλλικράτης. Σε όλη την εισήγηση γίνονται φανεροί οι όρκοι πίστης στο μοντέλο ενός δήμου που θα ακολουθεί πιστά την πολιτική που θέλει η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και η ΕΕ. Εμείς, η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν θέλουμε τέτοια δημοτική αρχή που είναι μακράν των πόθων του λαού μας και μάλιστα επιδεινώνοντας τα προβλήματά του και πολλαπλασιάζοντας τα χαρατσώματά του».

Η συζήτηση και ψήφιση για το σοβαρό ζήτημα της σύστασης Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης, αναβλήθηκε για το επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί στα τελευταία συμβούλια ο Δήμαρχος, με το να προσκαλεί υπεύθυνους πωλήσεων επιχειρήσεων να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους που αφορούν σε αρμοδιότητες για τις οποίες η πολιτική τοποθέτηση της πλειοψηφία είναι να εκχωρηθούν και ιδιωτικοποιηθούν. Έτσι έγινε με το ζήτημα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στο προηγούμενο συμβούλιο και τη σύσταση ΔΕΥΑ σε αυτό. Με αποτέλεσμα να σπαταλιέται χρόνος από τη συνεδρίαση σε άσκοπες παρουσιάσεις και ανούσιες ερωτήσεις-απαντήσεις, ενώ τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα του δήμου να στριμώχνονται όπως-όπως, αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες, δυσχεραίνοντας έτσι μια ολοκληρωμένη συζήτηση και την παρουσία των δημοτών.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο