Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά καταστροφών στο γήπεδο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων στην Άμφισσα. Τελευταίο κρούσμα, στην αρχή της εβδομάδας, αυτό της κλοπής του καλωδίου της ΔΕΗ που δίνει ρεύμα στο κεντρικό κτίριο της Ένωσης, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο στο «σκοτάδι» τις εγκαταστάσεις. Το ποιοι και γιατί, για τους ανθρώπους της Ένωσης, είναι σχεδόν σίγουρο, δείχνοντας προς τους «κυνηγούς χαλκού» οι οποίοι εδώ και καιρό λυμαίνονται την περιοχή, με τις υποψίες τους, μάλιστα, όπως μας είπαν, να στρέφονται για τις συχνές επιθέσεις καταστροφών και στους γειτνιάζοντες αθιγγάνους. Η «Εν Δελφοίς» παρουσιάζει σήμερα τα αιτήματα που καταθέτει η Ένωση προς το δήμο, αλλά και την απάντηση του τελευταίου, που δεν βγάζει από το κάδρο των ευθυνών την ΕΠΣ.

Στο χώρο της Ένωσης, μετά και τη διαπίστωση του νέου κρούσματος, βρέθηκαν άνδρες της ασφάλειας οι οποίοι επιχείρησαν να πάρουν αποτυπώματα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της ΕΠΣ Φωκίδας, μιας και οι δράστες φαίνεται να ήταν καλά οργανωμένοι. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», σημειώνουν μεταξύ άλλων, ζητώντας από το δήμο Δελφών να πάρει άμεσα μέτρα για τη φύλαξη του χώρου, μιας και πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η τελευταία επιλογή των «επιδρομέων», κατά την άποψή τους, μπορεί να έχει διπλή ανάγνωση, καθώς από τη μία ενδέχεται να στρέφεται στο χαλκό του καλωδίου, από την άλλη όμως, μπορεί να αποτελεί και προμήνυμα για τα όσα θα ακολουθήσουν, καθώς με αυτό τον τρόπο οι δράστες ενδεχομένως και να ήθελαν να απενεργοποιήσουν το σύστημα των καμερών… ασχέτως αν τέτοιο δεν υπάρχει.

«Υποχρέωση του δήμου να μας προστατέψει»
Όπως μας δήλωσε ο κ. Κατσανάκης, πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας, το πρόβλημα με στο Ενωσιακό γήπεδο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια, με τη μεταφορά των αθιγγάνων σε διπλανό οικόπεδο. «Από τότε είναι συχνό φαινόμενο οι κλοπές και οι καταστροφές», σημείωσε, συνδέοντας άμεσα τα γεγονότα. «Από τη στιγμή που τους έφεραν μετά από εμάς στην περιοχή, έχουν υποχρέωση να μας προστατέψουν», τόνισε, ρίχνοντας το μπαλάκι για το πώς θα γίνει αυτό στο δήμο. «Μας ρωτούν συνέχεια για το τι προτάσεις έχουμε;», συνέχισε ο πρόεδρος, περιγράφοντας το πλαίσιο της συζήτησης που έχει γίνει έως σήμερα με το δήμο, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως η θέση της ΕΠΣ είναι πάγια και προβλέπει να οριστεί φύλαξη τις νυχτερινές ώρες με τη διάθεση κάποιους ποσού από το δήμο. Όπως λέει μάλιστα επ’ αυτού, «ο δήμος έχει υποχρέωση να το κάνει καθώς πρόκειται για δική του στην ουσία περιουσία, αφού ο χώρος σε επτά χρόνια από τώρα και πάλι σε αυτόν θα περιέλθει με τη λήξη του χρόνου χρήσης από την Ένωση».
Ο κ. Κατσανάκης θέτει μεταξύ άλλων και τα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, εκεί όπου ο κ. Συναδινός ξεκαθάρισε πως για να βάλει έστω και ένα ευρώ η πολιτεία, θα πρέπει πριν να έχει εξασφαλιστεί η φύλαξη του χώρου, για να μην πάνε τα χρήματα χαμένα. «Ακόμα κι έτσι όμως όπως είναι σήμερα ο χώρος χρειάζεται φύλαξη», σημείωσε, καθώς και οι υπάρχουσες υποδομές απαιτούν περιφρούρηση. Στο τραπέζι ρίχνει την ιδέα του ηλεκτρονικού τρόπου παρακολούθησης των εγκαταστάσεων, μία πρόταση που έχει ήδη τεθεί, χωρίς όμως έως σήμερα να έχει προχωρήσει.
Ερωτηθείς για το τι άλλο θα μπορούσε να γίνει στο χώρο για τη φύλαξή του, μας είπε πως ο δήμος έχει προτείνει μεταξύ άλλων μία νέα περίφραξη, αλλά και μία πυκνή δενδροφύτευση, χωρίς όμως ο ίδιος να πιστεύει πως αυτές οι λύσεις μπορεί να αποτελέσουν πρόβλημα για τους δράστες. Δείχνοντας βέβαια την απελπισία του, μας τόνισε πως αν είναι να γίνει κάτι, ας γίνει έστω και αυτό, αρκεί να αναλάβει κάποιος την πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί λύση.

«Ανθρώπινη φύλαξη η λύση»
Κατά τον κ. Κατσανάκη η καλύτερη παρέμβαση θα ήταν η τοποθέτηση ανθρώπινης φύλαξης, καθώς μόνο έτσι είναι σίγουρο πως θα σταματήσει η δράση των καταστροφέων. «Ας ψάξουν να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα μπορεί να υπάρχουν για το θέμα αυτό, ως προς την αρμοδιότητα του δήμο», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως αν γίνει κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή, όπως το κλειστό γυμναστήριο, που επίσης έχει γίνει στόχος κατά καιρούς. «Εμείς δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα αυτή τη στιγμή να κάνουμε κάτι τέτοιο», είπε ο πρόεδρος, ελπίζοντας πως αυτό θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον με τη δραστηριοποίηση της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, όταν αυτή προκύψει. Τέλος ο κ. Κατσανάκης μας ενημέρωσε πως η Ένωση έχει ζητήσει συνάντηση με το δήμαρχο προκειμένου όλα αυτά να συζητηθούν, για μία ακόμα φορά, αλλά με στόχο πλέον να βρεθεί και λύση.

Ο δήμος προτείνει λύσης αλλά δείχνει και τις ευθύνες της Ένωσης
Ποια είναι, όμως, η θέση του δήμου για όλα τα παραπάνω; Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος της ΔΕ Άμφισσας Αριστείδης Αγγελόπουλος, ο δήμος σύντομα θα έχει στα χέρια τους ένα χρήσιμο εργαλεία για να πάρει θέση επί όλων αυτών. Συγκεκριμένα μας είπε πως έχει ζητήσει νομική συμβουλή για το τι προβλέπει το χρησηδάνειο, βάσει του οποίου έγινε η παραχώρηση του χώρου, εστιάζοντας μάλιστα επ’ αυτού στους όρους της παραχώρησης, αλλά και στις υποχρεώσεις που έχει αυτός που του παραχωρήθηκε. Είναι φανερό, με λίγα λόγια, πως ο δήμος θέτει προ των ευθυνών της και την Ένωση, μιας και το γήπεδο είναι υπό τη δική της ουσιαστικά επίβλεψη.
«Τους έχουμε καλέσει να συζητήσουμε και να μας πουν τις προτάσεις τους», σημείωσε ο αντιδήμαρχος, λέγοντας μάλιστα πως ήδη κάποια σωματεία που βρίσκονται στο χώρο έχουν κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με το δήμο. Ερωτηθείς για το τι μπορεί ή τι προτίθεται να κάνει ο δήμος για όλα τα παραπάνω, ο κ. Αγγελόπουλος μας επανέλαβε τα όσα μας είχε μεταφέρει και ο πρόεδρος της Ένωσης, σχετικά με τη νέα περίφραξη αλλά και τη δενδροφύτευση. «Στη σκέψη του δήμου», πρόσθεσε, «είναι και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του χώρου», χωρίς όμως επ’ αυτού να μπορεί να πει κάτι περισσότερο για την ώρα. Αυτό όμως, απ’ ότι φαίνεται, είναι και το πιο δυνατό «όπλο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς θα δώσει στοιχεία των δραστών. Τέλος, για το ενδεχόμενο ανθρώπινης φύλαξης ο αντιδήμαρχος μας ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από την πλευρά του δήμου.

  • το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς» την Παρασκευή 14 Ιουλίου