Μόνο ευχάριστα δεν είναι τα νέα για τους κατοίκους της Δωρίδας, και κυρίως γι’ αυτούς της δυτικής πλευράς, σχετικά με τις εξελίξεις για την υπόθεση του ΕΦΚΑ και το νέο οργανόγραμμά του. Το κοινό μέτωπο που είχε συγκροτήσει ο δήμος με τον αντίστοιχό της Ναυπακτίας, καθώς και φορείς της περιοχής, βλέπε Εργατικό Κέντρο και Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, έκανε τον αγώνα του, μόνο που απέδωσε κατά το ήμισυ, κι όχι ως προς το σκέλος που αφορούσε τον ίδιο. Κι αυτό γιατί το αρχικό πλάνο που προέβλεπε την κατάργηση της Διεύθυνσης της Ναυπάκτου, και τη μεταφορά της στο Μεσολόγγι, δεν προχώρησε, χωρίς όμως να συμβεί το ίδιο και με τους ασφαλισμένους της Δωρίδας.

Η αρχική πρόταση, για το νέο οργανόγραμμα, προέβλεπε πως με την κατάργηση της Διεύθυνσης της Ναυπάκτου οι ασφαλισμένοι του δήμου Δωρίδας θα εξυπηρετούνται πλέον από το ΕΦΚΑ στην Άμφισσα. Αυτό, όμως, μετά και τη διατήρηση της Δ/νσης της Ναυπάκτου δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα τώρα, εκατοντάδες ασφαλισμένοι να πρέπει να μετακινούνται για την εξυπηρέτησή τους δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικία τους, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Κάνοντας λόγο για μετακίνηση, και τις συνθήκες που αυτή θα πρέπει να γίνεται, αρκεί κάποιος να σκεφτεί πως από το Ευπάλιο για τη Ναύπακτο μιλάμε για μία απόσταση της τάξεως των 10 χιλιομέτρων, ενώ αντιστοίχως για την πρωτεύουσα της Φωκίδας, μιλάμε για μία μετακίνηση που πλησιάζει τα 100 χιλιόμετρα, η οποία φυσικά διπλασιάζεται με την επιστροφή. Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και την κατάσταση του οδικού δικτύου τότε γίνεται εύκολα κατανοητό για το τι μέγεθος ταλαιπωρίας μιλάμε.

Η είδηση στη Δωρίδα δεν ήχησε καλά, όπως ήταν λογικό, και ήδη δήμος και φορείς ετοιμάζονται για νέο κύκλο επαφών με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ προκειμένου να πιέσουν για την αλλαγή της απόφασης. Όπως λένε, οι ενέργειές τους ελπίζουν πως θα έχουν αίσιο τέλος, καθώς υποστηρίζουν πως το δίκαιο και λογικό του αιτήματος θα κερδίσει τον παραλογισμό του αρχικού σχεδιασμού. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να έχουμε και τις όποιες εξελίξεις, με τις πιθανότητες αυτή τη στιγμή να είναι μοιρασμένες για το που θα κλείνει η «ζυγαριά».