Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” του δήμου Δελφών για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 14 Ιουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε ερώτημα προς το Δήμαρχο και τη δημοτική αρχή για το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον αποκλεισμό δεκάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ από το Δήμο Δελφών για το 2017-18, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, υποδομών και προσωπικού.

Προτίθενται ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή και πώς, να διασφαλίσουν τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων – πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που, είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και δεν εγκρίθηκαν, είτε δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους; Τι έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών; Σκοπεύουν να διεκδικήσουν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με την προοπτική της μονιμοποίηση τους;

Από την απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, έγινε ξεκάθαρο πως η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να κάνει και να διεκδικήσει τίποτε από τα παραπάνω και οι δημότες του με βρέφη και νήπια δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Αρκείται απλά στη διαχείριση της υφιστάμενης μίζερης κατάστασης, αρνούμενη να καταδείξει τις αιτίες αυτής για να συγκαλύψει τις ευθύνες του συστήματος που υπηρετεί.

Στο σοβαρότατο ζήτημα για τη σύσταση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Δήμου Δελφών η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε την ουσία πίσω από τη διαδικασία που τρέχει εσπευσμένα να ολοκληρώσει εντός του 2017 η διοίκηση του Δήμου:

Με την ΚΥΑ135275 (ΦΕΚ 1751/Β) και με θέμα «Έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών ύδατος. Μέθοδος και διαδικασίες για την ανάκτηση κόστους των υπηρεσιών ύδατος στις διάφορες χρήσεις του» ουσιαστικά εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενιαία (υποχρεωτική) κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού. Τελικός σκοπός είναι η εισαγωγή ενιαίων κανόνων και μεθοδολογία κοστολόγησης και τιμολόγησης της χρήσης του νερού ανά την επικράτεια, έτσι ώστε το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ύδατος να ανακτάται από τα προσδιοριζόμενα (κάθε χρόνο επικαιροποιημένα) τιμολόγια των παρόχων προς τον τελικό χρήστη. Η καλή μας δημοτική αρχή, με βάση την ποιο πάνω ΚΥΑ, διαβλέποντας κερδοφορία μέσα από την ίδρυση της ΔΕΥΑΔΔ αλλά και έναν μηχανισμό είσπραξης νέων χαρατσιών από τους δημότες, στήνει μία εργολαβική επιχείρηση για να αποδίδει στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ τα κέρδη, τσεπώνοντας και αυτή τα αναγκαία! Με λίγα λόγια στήνει ο κ. δήμαρχος νέα εισπρακτική εταιρεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης και της κυρίαρχης πολιτικής. Με λίγα λόγια οι συμπολίτες μας αντί να γεύονται τα αγαθά που έχει η περιοχή μας τα χρυσοπληρώνουν στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες.

Ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ διαφωνήσαμε και καταψηφίσαμε τη σύσταση της ΔΕΥΑΔΔ σαν επιχείρηση, καθώς και με την εμπορευματοποίηση του νερού το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο κοινωνικό αγαθό.

Εκτός της πλειοψηφίας, η παράταξη Ταγκαλή δήλωσε παρών, ενώ οι Πολίτες στο Προσκήνιο υπερψήφισαν την ίδρυση ΔΕΥΑΔΔ με το “ακαταμάχητο” αιτιολογικό πως μια δημοτική επιχείρηση, που την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο έχει η παράταξη του κάθε δημάρχου, θα είναι λιγότερο επιρρεπής σε πολιτικές παρεμβάσεις και θα λειτουργεί με περισσότερη διαφάνεια απ’ ότι οι σημερινές υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου και θα μπορεί η αντιπολίτευση να ασκεί καλύτερα έλεγχο!!! Κι ενώ μας γανώνουν τόσο καιρό τα μυαλά σαν παράταξη για το νερό ως δημόσιο αγαθό, δε βρήκαν να πούνε ούτε μία λέξη για τη λειτουργία της ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια κερδών και ζημιών.

Στα θέματα περί τροποποίησης του ΟΕΥ και τη σύναψη νέων συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ στον τομέα της καθαριότητας, όπως προβλέπει η τροπολογία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα (άρθ.24, Ν4479/2017), οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης υπερψήφισαν δηλώνοντας πως:

«Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως η συγκεκριμένη τροπολογία προέκυψε επειδή η κυβέρνηση και οι περισσότεροι των δημάρχων είναι υπέρ της μόνιμης, σταθερής εργασίας για όλους και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Ίσα, ίσα που γενικά η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί πεδίο υψηλής κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα γενικά συμφέροντα των οποίων εξυπηρετούν με την πολιτική τους κυβερνήσεις, δήμαρχοι και περιφερειάρχες των αστικών κομμάτων. Απλά θεωρούμε πως η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των εργαζομένων έκανε ένα βήμα πίσω. Δεν άντεξε την κατακραυγή των μαζικών απολύσεων των συμβασιούχων. Ψήφισε μια τροπολογία και εξέδωσε μια εγκύκλιο, που φυσικά δεν λύνουν, αλλά μεταθέτουν το πρόβλημα.

Δεν την θεωρούμε οριστική λύση. Πιστεύουμε όμως πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να εξασφαλισθεί χρόνος για να συνεχίσουμε τις αγωνιστικές μας προσπάθειες, που μπορούν να γίνουν αποτελεσματικές, αν ο λαός κατανοήσει ότι απολύσεις και ιδιωτικοποίηση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Δύο στενά δεμένες επιλογές που θα μεγαλώσουν το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, μια και ο ιδιώτης προσδοκά κέρδη και μάλιστα προσβλέπει στη συνεχιζόμενη αύξηση τους.

Με αυτό το σκεπτικό και μόνο, υπερψηφίζουμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση του οργανισμού και τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους ήδη υπηρετούντες στην καθαριότητα».

Στο ζήτημα με την τροποποίηση του Δήμου με την ΚοιΣΠΕ του νομού Φωκίδας (ψυχιατρική μονάδα) τονίσαμε πως: «Οι ΚοιΣΠΕ , που παρουσιάζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως προσπάθεια διευκόλυνσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ως διέξοδός τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσω της σύστασης «κοινωνικών επιχειρήσεων» ή την απασχόληση σε αυτές, στην πραγματικότητα είναι υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται σχεδιασμένα, καθολικά και δωρεάν από το κράτος, όμως μετακυλίονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα. Μέσω και των ΚοιΣΠΕ – και στη συγκεκριμένη το ίδιο γίνεται – προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, η εξαπάτηση των ανέργων. Στη συρρίκνωση και το κλείσιμο των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας, λύση δεν αποτελεί η εμπορευματοποίηση και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Λύση είναι η διεκδίκηση σύγχρονων, υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποκλειστικά δημόσιων δωρεάν υπηρεσιών, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους, όλου του λαού».

Ενώ για τη διάθεση πίστωσης για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της καλοκαιρινής περιόδου, καταψηφίσαμε καθώς για εμάς σα Λαϊκή Συσπείρωση, μικρή σημασία έχει εάν κάποιες εκδηλώσεις είναι αξιόλογες ή μη. Εάν είναι υπερκοστολογημένες ή όχι. Εάν είναι λίγες ή πολλές και καλύπτουν όλο το Δήμο ή περιορίζονται εκεί που θέλουν κάποιοι. Προφανώς και υπάρχουν αξιόλογες πολιτιστικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα που μας παρουσιάστηκε, οι οποίες προάγουν την πνευματική, αισθητική καλλιέργεια των συνδημοτών μας. Σημασία για εμάς έχει ο τελικός σκοπός και το περιεχόμενο τελικά στο οποίο δίνεται απ’ τη δημοτική αρχή σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, όπως ο πολιτισμός. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην εισήγηση της δημοτικής αρχής και της οποίας ο τελικός σκοπός είναι η εμπορευματοποίηση των πάντων που διαχειρίζεται: πολιτισμός, τουρισμός, απορρίμματα, ύδρευση-αποχέτευση. Και με αυτό ακριβώς το πολιτικό σκεπτικό καταψηφίσαμε.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο