Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίθεση από την παράταξη Κουλούλα στη δημοτική αρχή: «Χάσατε τη μάχη της καθημερινότητας»

Στην αντεπίθεση περνά η παράταξη «Δημοτική Ενωτική Πρωτοβουλία Δωρίδας» με ανακοίνωση που εξέδωσε. Η παράταξη του Γιώργου Κουλούλα, σημειώνει στον τίτλο της ανακοίνωσης, πως η δημοτική αρχή έχασε τη μάχη με τη διαχείριση των προβλημάτων και της καθημερινότητας, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική για τα πεπραγμένα της πλειοψηφίας του δήμου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Το μοντέλο διοίκησης που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή Καπεντζώνη στη Δωρίδα, απέτυχε παντελώς. Καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες της Δωρίδας, διαπιστώνουν ότι ο Δήμος έχει κενό διοίκησης.Διαθέτει μια δημοτική αρχή, κατώτερη των περιστάσεων, η οποία προέκυψε από τη συγκυριακή συγκόλληση φιλόδοξων πολιτευόμενων, υπό ένα δήμαρχο που ήθελε απλώς … να γίνει δήμαρχος.
Έγινε λοιπόν δήμαρχος. Και μετά; Μετά μοίρασε τις καρέκλες της δημοτικής εξουσίας βάσει των προεκλογικών συμφωνιών και δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.

Το κενό διοίκησης που υπάρχει και για το οποίο τη πλήρη ευθύνη φέρει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος Δωρίδος, εξηγεί και την αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του Δήμου. Μικρά ή μεγάλα, με λιακάδα ή χιόνι. Τα παράπονα, κυρίως για τη διαχείριση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη καθημερινότητα, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται. Και μαζί εντείνεται και πολλαπλασιάζετε και η αγανάκτηση των πολιτών της Δωρίδας, μόνιμων και ετεροδημοτών.

Παράπονα για την έλλειψη καθαριότητας και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Παράπονα για την κατάσταση των δημοτικών δρόμων, που είναι γεμάτοι λακκούβες.
Παράπονα για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα μεταφορά νερού ύδρευσης.
Παράπονα για την αποκατάσταση έργων υποδομής.
Παράπονα για την απαράδεκτη κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Παράπονα … παράπονα … Παράπονα.

Και ο κ. Δήμαρχος Δωρίδας τι κάνει για όλα αυτά ;;; Ο κ. Δήμαρχος κάνει αυτό που έκανε πάντα. Φροντίζει για το προσωπικό του ίματζ, (image) και μεταβιβάζει την ευθύνη στους Αντιδημάρχους, ειδικούς συνεργάτες και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων. Και γιατί άλλωστε να ασχοληθεί ο κ. Δήμαρχος με τα απλά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου, όταν έχει τόσα άλλα σπουδαία θέματα με τα οποία ασχολείται όπως είναι η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, το Δίκτυο Δήμων με Λίμνες, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, η Αδελφοποίηση Πόλεων και τόσα άλλα. Και για να μην παρεξηγηθούμε, καλά, ωραία και «πιασάρικα» κ. Δήμαρχε όλα τα ανωτέρω θέματα, αλλά τελικά ποιος ασχολείται με τη διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών ;

Φτάσαμε στα μέσα του καλοκαιριού και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.
Η έλλειψη καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων, είναι εμφανής.
Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου, η έννοια εργάτης καθαριότητας είναι άγνωστη στα περισσότερα χωριά της Δωρίδας, εξαιρουμένου συγκεκριμένου χωριού της παραλιακής ζώνης, όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος … «δίνει τα ρέστα του».

Τα προβλήματα και οι βλάβες στα δίκτυα μεταφοράς νερού, στα αντλιοστάσια και της δεξαμενές συλλογής νερού ύδρευσης, πολλαπλασιάζονται.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαλανδρίνου, όπου το ένα από τα δύο αντλιοστάσια είναι εκτός λειτουργίας και το δεύτερο, από τον περασμένο χειμώνα, παρουσιάζει συχνές βλάβες, ενώ και η δεξαμενή συλλογής νερού ύδρευσης παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το νερό για όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο η κατανάλωση, όσο και ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται.

Έργα υποδομής που χρειάζονται επισκευή/συντήρηση και έχουν εντοπιστεί από τους Προέδρους των Κοινοτήτων, οι οποίοι εγκαίρως έχουν ενημερώσει και εγγράφως τους αρμόδιους του Δήμου, δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί/συντηρηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών.
Σχεδόν σε όλες τις κοινότητες εκκρεμούν έργα υποδομής, συντήρησης, επισκευής, τα οποία έχουν ζητηθεί από τους κατά τόπους Προέδρους, μέσω ΣΑΤΑ, ανταποδοτικών τελών, κ.λ.π. που δικαιούνται, αλλά ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς αυτούς και προς τις τοπικές κοινωνίες κατ’ επέκταση.
Καλό θα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος να ζητήσει από το Δήμο να του δοθούν εγγράφως και αναλυτικά, στοιχεία που αφορούν το ποσά της ΣΑΤΑ, των ανταποδοτικών τελών, των ενοικίων και ότι άλλο ποσό δικαιούται, καθώς και αναλυτική κατάσταση των έργων που έχουν γίνει στη Τοπική τους Κοινότητα, όπως επίσης και ποια έργα εκκρεμούν.

Η αγροτική οδοποιία, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες κυρίως των χειριστών υπαλλήλων του Δήμου, δεν έχει αποκατασταθεί και υπάρχουν πολλά χωρία που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί γκρέιντερ.
Και αντί η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Δωρίδος να σκύψει επάνω στο πρόβλημα και να προσπαθήσει να βρει λύσεις, στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος, η παράταξη του κ. Δημάρχου αποφάσισε να διαθέσει ένα χωματουργικό μηχάνημα τύπου γκρέιντερ, στο Δήμο Μεσολογγίου, για τρεις (3) μήνες, με σκοπό να βοηθήσει στη διάνοιξη δρόμων πυροπροστασίας, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος Δωρίδος έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Μεσολογγίου και καθότι ο Δήμος Μεσολογγίου δεν έχει γκρέιντερ αλλά έχει οδηγό, ενώ ο Δήμος Δωρίδος έχει τρία γκρέιντερ αλλά μόνο έναν οδηγό, το γκρέιντερ που διατέθηκε στο Μεσολόγγι ήταν παροπλισμένο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Πόσο γρήγορα ξεχνάτε κύριε Δήμαρχε ότι ισχυριζόσασταν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές !!!
Ισχυριζόσασταν τότε ο κ. Καπεντζώνης: «Με μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συνδημότες ανέλαβα την διοίκηση του Δήμου Δωρίδος, με άξονα την ορθή και διαφανή διοίκηση, την οργάνωση των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών στα κοινά με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δήμου που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και προοπτική.».
Ο κάθε πολίτης της Δωρίδας αναρωτιέται καλοπροαίρετα:
Γιατί κύριε Δήμαρχε και κύριοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Δωρίδος, αντί να διαθέσετε το γκρέιντερ στο Μεσολόγγι, δεν προτείνατε στο Δήμο Μεσολογγίου να σας ενισχύσει με έναν οδηγό ώστε να καλύψετε την ανάγκες των δημοτών του Δήμου μας και στη συνέχεια και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν να διαθέτατε το γκρέιντερ στο Μεσολόγγι ;
Ποιον και ποιους εξυπηρετεί αυτή η απόφαση κύριε Δήμαρχε ;
Οι πολίτες της Δωρίδας οφείλουν να θυμούνται τη δήλωνε ο κ. Καπεντζώνης στο προεκλογικό του φυλλάδιο κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές:
Δήλωνε τότε ο νυν Δήμαρχος Δωρίδος: «Από τα πιο δύσκολα στοιχήματα σε κάθε δήμο είναι η διαχείριση της καθημερινότητας. Παρά τους περιορισμένους πόρους και το μειωμένο προσωπικό, σε συνδυασμό και με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, η δημοτική αρχή έδρασε με αποφασιστικότητα στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στη καθαριότητα, στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, στην άρδευση, στις παραλίες, στις φυσικές καταστροφές».
Δυστυχώς για τον κ. Καπεντζώνη και κυρίως δυστυχώς για τους πολίτες της Δωρίδας, οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Δημάρχου αποδείχτηκαν φρούδες, όπως φρούδες αποδείχτηκαν και οι δεσμεύσεις του για δημοπράτηση των τεχνικών έργων του Δήμου, τα οποία συνεχίζουν να γίνονται, στην πλειοψηφία τους, με απευθείας αναθέσεις δημάρχου.
Όσο για το κατά πόσο ο Δήμος Δωρίδος είναι υγιείς οικονομικά και δεν έχει οφειλές, καλό είναι να ερωτηθούν οι εργολάβοι δημοσίων έργων και οι προμηθευτές του Δήμου για τα χρηματικά ποσά που τους οφείλει, επίσης να ερωτηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου για τις υπερωρίες που τους οφείλονται, όπως επίσης και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στους οποίους δεν έχει αποδοθεί για έργα το συνολικό ποσό που δικαιούνται, μέσω ΣΑΤΑ επί Δημαρχίας Καπεντζώνη.
Τέλος καλό θα είναι να ερωτηθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Δημάρχου, για το πώς αισθάνονται και τι νιώθουν για την νέα «μόδα» του κ. Καπεντζώνη, (πρωτοποριακή για Δημοτικό Συμβούλιο), να «αδειάζει» τους εισηγητές θεμάτων της παράταξής του προς το δημοτικό συμβούλιο, (εισηγήσεις οι οποίες έχουν συνταχθεί μετά από ενδελεχή έλεγχο και έχουν ήδη λάβει την έγκριση της παράταξης του κ. Δημάρχου) και την τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να φέρνει προς ψήφιση μια δίκη του, εκ διαμέτρου αντίθετη εισήγηση, απαξιώνοντας το κύρος και την προσφορά των εισηγητών και δημοτικών συμβούλων του.
Ο κ. Καπεντζώνης έχασε τη μάχη με τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, γιατί πολύ απλά αισθάνεται πιο άνετα με τα παλιά προβλήματα παρά με τις καινούργιες λύσεις».

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο