Η χορήγηση ενισχύσεων σε οικογένειες του Γαλαξιδίου με οικονομικά προβλήματα, με χρήματα που προέρχονται από το «Κληροδότημα Νικ. Μάμα», συζητήθηκε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών την προηγούμενη Δευτέρα. Είναι η δεύτερη φορά που το σώμα κλήθηκε να πάρει απόφαση για το τελικό οκ, εγκρίνοντας τη λίστα που του απέστειλε το τοπικό συμβούλιο του Γαλαξιδίου, μόνο που και αυτή τη φορά το πράσινο φως δεν άναψε.

Οι ενστάσεις της προηγούμενης αντίστοιχης συζήτησης, περί αιτήσεων που ναι μεν πέρασαν τη «σκόπελο» των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί, αλλά που δεν ανήκαν σε αναξιοπαθούντες της περιοχής, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους, προβληματίζοντας για μία ακόμα φορά το σώμα. Έτσι λοιπόν για μία ακόμα φορά το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε μπροστά στη δύσκολη θέση, να πρέπει να πάρει απόφαση εγκρίνοντας ή όχι μία διαδικασία που τυπικά ήταν εντάξει, αλλά που σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν και πάλι, «πονούσε» στο ηθικό κομμάτι.

Παίρνοντας τα πράγματα με σειρά, και πριν έρθουμε στα του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει να πάμε αρχικά στο έκτακτο τοπικό συμβούλιο που έγινε στο Γαλαξίδι, εκεί όπου κλήθηκαν οι τοπικοί σύμβουλοι να επανεξετάσουν το θέμα στη βάση της απόφασης που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με αυτή θα έπρεπε να γίνει διερεύνηση της πιθανής εμπλοκής της υπηρεσίας πρόνοιας του δήμου, η οποία εξετάζει εκτός των εισοδηματικών και άλλα κριτήρια, ενώ ζητήθηκε επίσης να εξεταστεί και το εάν μπορεί στην όλη διαδικασία να υπεισέλθει και η παρέμβαση κοινωνικού λειτουργού με την έκφραση και δικής του άποψης. Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με την τότε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι 27 που κατέθεσαν αίτηση και πέρασαν από το κριτήρια, θα έπρεπε να παρουσιάσουν κι άλλα στοιχεία ώστε τελικά να πάρουν το βοήθημα των 300 ευρώ.

Επιμένει το τοπικό του Γαλαξιδίου
Τι είπε όμως το τοπικό συμβούλιο στην παραπάνω πρόταση; Σύμφωνα με την απόφασή του, η οποία και μεταβιβάστηκε στο κορυφαίο όργανο του δήμου, τα παραπάνω δεν είναι εφικτά, καθώς καταρχάς η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν καθ’ όλα νόμιμη, και φυσικά με την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο των όρων της προκήρυξης. Για την εμπλοκή της πρόνοιας το ΤΣ σημειώνει πως το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφ. Στερεάς Ελλάδος είχε ήδη ελέγξει και αυτό τους όρους της προκήρυξης δίνοντας την έγκρισή του. Τέλος και όσον αφορά τον κοινωνικό λειτουργό το συμβούλιο του Γαλαξιδίου σημείωσε πως το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας του δήμου δεν διαθέτει Κοινωνικό Λειτουργό για να μπορέσει να πραγματοποιήσει κοινωνική έρευνα και να συντάξει έκθεση για τα κριτήρια της χορήγησης του βοηθήματος, ενώ αυτοί που εργάζονται στο Βοήθεια στο Σπίτι απαγορεύεται να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτού διότι κάτι τέτοιο εκφεύγει της αρμοδιότητάς τους. Στην βάση όλων αυτών το ΤΣ λοιπόν ψήφισε ομόφωνα να συνεχιστεί η διαδικασία όπως είχε προτείνει από την πρώτη φορά, εκφράζοντας μάλιστα τη δυσαρέσκειά του για τα όσα ακολούθησαν.

Παραμένουν οι ενστάσεις
Με λίγα λόγια το δημοτικό συμβούλιο βρέθηκε και πάλι στην ίδια θέση που ήταν και την προηγούμενη φορά, με μόνη διαφορά πως είχε αποσύρει την αίτησή του για το βοήθημα ένας από τους 27. Όπως είναι λογικό οι πρώτοι που και πάλι αντέδρασαν, εκφράζοντας τις ενστάσεις τους ήταν οι δύο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, καταγόμενοι από το Γαλαξίδι, οι Ν. Σταντζούρης και Β. Καραγιάννης. Και οι δύο μίλησαν για αιτούντες που δεν έχουν προβλήματα διαβίωσης, και που δυστυχώς με την εμπλοκή τους στερούν κάποια λίγα χρήματα παραπάνω από εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο Β. Καραγιάννης σημείωσε πως ο κοινωνικός λειτουργός του Γαλαξιδιου από το ΒσΣ έχει καταθέσει προτάσεις για το θέμα που όμως δεν έχουν γίνει δεκτές, ενώ ο Ν. Σταντζούρης τόνισε μεταξύ άλλων πως εάν δε βρεθεί δίκαιη λύση, τότε ο ίδιος θα αιτηθεί την έρευνα σε βάθος χρόνων για το ποιοι και πως (μίλησε για πάρτι) έπαιρναν τις οικονομικές ενισχύσεις.

Το πάει «πίσω… πίσω» ο δήμος
Στη συζήτηση που ακολούθησε όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων διάγνωσαν πρόβλημα, είτε στη διαδικασία εξ αρχής, είτε στο κομμάτι της ηθικής διάστασης, ενώ τις ενστάσεις του και πάλι κατέθεσε και ο δήμαρχος Αθ. Παναγιωτόπουλος. Σε μία συζήτηση που φάνηκε ότι ουδείς ήθελε να πει «ναι» στην ίδια απόφαση του τοπικού συμβουλίου, αλλά και που έγινε φανερό πως ρεαλιστική πρόταση πλην της ακύρωσης όλων όσων έχουν γίνει έως σήμερα δεν υπήρχε, η λύση ήρθε με την πρόταση να γίνει ερώτημα στην Αποκεντρωμένη για το εάν μπορεί ο δήμος αυτή τη στιγμή να μειώσει τον αριθμό των δικαιούχων. Αυτό λοιπόν είναι που αποφασίστηκε, σε μία κίνηση η οποία κατά την κοινή αίσθηση μάλλον δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

*το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εν Δελφοίς» την Παρασκευή 4 Αυγούστου

Το πάθημα μάθημα
Στο κυνήγι εκείνων που αιτούνται οικονομική ενίσχυση στο Γαλαξίδι, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, επιχειρεί να μπει ο δήμος Δελφών. Για δεύτερη φορά το δημοτικό συμβούλιο συζήτησε για τα χρήματα που θα διατεθούν από το «Κληροδότημα Νικ. Μάμα», όμως και πάλι δεν έδωσε έγκριση στην απόφαση που εκ νέου έστειλε το τοπικό Συμβούλιο του Γαλαξιδίου.
Όπως οι περισσότεροι μαρτυρούν από τους 26 που επιμένουν στην αρχική αίτησή τους, υπάρχουν και κάποιοι που είδαν… φως και μπήκαν. Μόνο που για να μπουν κάποιος άφησε ανοιχτή την πόρτα κι αυτός δεν είναι άλλος από εκείνον που συνέταξε τους όρους της προκήρυξης ή εκείνον, αν προτιμάτε, που άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει η διαδικασία με τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ποιος είναι άραγε αυτός;
Το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή, έχοντας καταλάβει το λάθος που έχει γίνει ψάχνει να βρει τη λύση. Η εικόνα της παύσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης, χωρίς κανείς να μιλά για αρκετή ώρα και όλοι να κοιτάζονται μεταξύ τους με την απορία του «τι κάνουμε τώρα» είναι χαρακτηριστική του κλίματος που περιβάλει το θέμα. Αίσθησή μου είναι πως το ερώτημα που θα τεθεί πως την Αποκεντρωμένη, για μείωση του αριθμού των δικαιούχων, μάλλον θα πέσει στο κενό. Οι δρόμοι φαντάζουν δύο. Ή ακυρώνεται η διαδικασία και πάλι από την αρχή, ή συνεχίζει ως έχει με την ευχή το πάθημα να γίνει μάθημα. Β. Καρ.