Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Επίσημο: Δεν θα είναι υποψήφιος για το Επιμελητήριο Φωκίδας ο Ν. Γιογάκης

Έχοντας συμπεριληφθεί στη σεναριολογία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος για τις εκλογές του Επιμελητηρίου Φωκίδας, ο Νίκος Γιογάκης, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης στο σημερινό ΔΣ, με ανακοίνωσή του κάνει γνωστή την απόφαση του να μην εμπλακεί στις επερχόμενες εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Γιογάκη αναφέρει:
“Επιθυμώντας να κάνω γνωστές τις προθέσεις μου σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης για το Επιμελητήριο Φωκίδας και έχοντας διανύσει μια θητεία, (την τρέχουσα), ως επικεφαλής της μειοψηφούσας ομάδας, διαπιστώνω, με λύπη, ότι ο Επιμελητηριάκος Θεσμός αδυνατεί, σήμερα, να επιτελέσει το σκοπό του προς το συμφέρον όλων των μελών του.
Οι σκοποί του Επιμελητηρίου, παρότι περιγράφονται στο νόμο και αφορούν στην προστασία και ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρεια αρμοδιότητάς του αλλά και τη εν γένει οικονομική πρόοδο των μελών του, αυτοί, (σκοποί), δυστυχώς, παραμένουν «κενό γράμμα».

Το Επιμελητήριο, σήμερα, δεν έχει καμία δυνατότητα ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στους επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής μας, όπως είναι τα φορολογικά, τα συνταξιοδοτικά ή τα θέματα σχετικών επιδομάτων. Το Επιμελητήριο, αδυνατεί παντελώς να παρέμβει και να συμβάλλει καθοριστικά και προς όφελος των μελών του, για αυτά που αποτελούν ζωτικής σημασίας ζητήματα στις μέρες μας, όπως είναι η ρύθμιση οφειλών των επαγγελματιών, η ρύθμιση καθυστερούμενων εισφορών τους, αλλά και άλλα θεσμικά θέματα τους.

Δυστυχώς, και δράσεις που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εκ μέρους του Επιμελητήριου, αν υπήρχε η πρόθεση της Διοίκησής του και η ουσιαστική συνεργασία με τα μέλη του, δεν έγιναν ποτέ. Αναφέρομαι, σε τοπικά προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης αλλά και δράσεις ερευνών και αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε γενικά αλλά και ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, ημερίδες, σεμινάρια, και άλλα.

Το Επιμελητήριο είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει απαξιωθεί αρχικά από την Πολιτεία, παρά τις αντίθετες κατά καιρούς εξαγγελίες της. Έχει απαξιωθεί, όμως, και από τις ίδιες τις Διοικήσεις του, οι οποίες αρκούνται σε αναδημοσιεύσεις ανακοινώσεων και ενημερώσεις γενικού περιεχομένου. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του Επιμελητηρίου, οι επαγγελματίες και οι έμποροι, αντιμετωπίζουν το Επιμελητήριο, απλά και μόνο, ως ακόμη έναν εισπρακτικό μηχανισμό συνδρομών και εισφορών.

Δεν λείπουν, όμως, και άλλου είδους παθογένειες και αδυναμίες. Παθογένειες που δεν θα έπρεπε να εμφιλοχωρούν, τουλάχιστον, σε τέτοιου είδους θεσμικά όργανα που σκοπό τους θα έπρεπε να έχουν, αυστηρά και μόνο, τα επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα των μελών τους. Εννοώ ότι παρατηρείται προσπάθεια κομματικοποίησης των αρχαιρεσιών του Επιμελητηρίου που, κατά την άποψή μου, οδηγεί σε περαιτέρω εκφυλισμό και απαξίωση του θεσμικού ρόλου και σκοπού του οργάνου.

Από τις μέχρι τώρα προεκλογικές διεργασίες και κινήσεις συγκρότησης εκλογικών συνδυασμών διαφαίνεται η πρόθεση κάποιων υποψηφίων να αναμείξουν στη διαδικασία τα πολιτικά κόμματα αλλά και το αντίστροφο. Διαφαίνεται ακόμη και η πρόθεση εξυπηρέτησης συμφερόντων μεμονωμένων προσώπων αλλά και σκοπών αλλότριων από αυτούς που έχει θεσμικά το Επιμελητήριο.

Κυρίως, όμως, από τις μέχρι τώρα διεργασίες διαφαίνεται η πρόθεση σχηματισμού συνδυασμών, που θα λάβουν μέρος στις ερχόμενες Επιμελητηριακές εκλογές της Φωκίδας, με βάση και γνώμονα μια «αμαρτία του παρελθόντος». Και αυτή δεν είναι άλλη από το γνωστό ζήτημα της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» και τις ατελείωτες και σε εξέλιξη ακόμη δικαστικές διαμάχες που έχει προκαλέσει αυτή ανάμεσα σε μέλη του Επιμελητηρίου. Είναι λυπηρό αλλά, κατά την κρίση μου, οι συμμαχίες και οι συνεργασίες που θα διαμορφωθούν σε αυτές τις εκλογές θα βασίζονται σε αυτό το ζήτημα και με κριτήριο τη θέση που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος σχετικά με αυτό.

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια και τις συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη δεδομένη χρονική συγκυρία και δεν συνάδουν, ούτε προάγουν το σκοπό που πρέπει να επιτελεί το Επιμελητήριο προς το επαγγελματικό συμφέρον των μελών του, δηλώνω ότι δεν θα εμπλακώ ως υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Παραμένω στη διάθεση των συναδέλφων επαγγελματιών και εμπόρων, τους οποίους και ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τη στήριξη και την εκτίμηση που δείχνουν στο πρόσωπό μου.

14 Σεπτεμβρίου 2017
Μετά Τιμής
Νικόλαος Γιογάκης”

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο