Στην τελική ευθεία συγκρότησης του ψηφοδελτίου βρίσκεται ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας Βαγγέλης Μυταράς, ο οποίος παράλληλα, και σε συνεργασία με τα μέλη του συνδυασμού «Ανάπτυξη- Αλληλεγγύη», επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις για τα ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού. Πρόκειται άλλωστε για μία διαδικασία στην οποία έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, γεγονός που το φανερώνει και η πρωτοβουλία για συμμετοχή όποιων το επιθυμούν στη συνδιαμόρφωσή τους.

Μεταξύ των θεμάτων που είναι ψηλά στην ατζέντα του κ. Μυταρά είναι και το παραλιακό μέτωπο της Ιτέας, καθώς αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της Φωκίδας, που όμως σήμερα αντιμετωπίζει αρκετά και σημαντικά προβλήματα. Όπως μας δήλωσε και ο ίδιος, ερωτηθείς για το ζήτημα, «οι επαγγελματίες της Ιτέας πρέπει άμεσα να καθίσουν σε ένα τραπέζι με τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να θέσουν επί τάπητος όλα αυτά που τους απασχολούν, διεκδικώντας ταυτόχρονα ρεαλιστικές λύσεις». Με κορυφαίο πρόβλημα αυτών των κατασκευών, αλλά και σε ένα γενικότερο πλαίσιο αυτό του συνολικού σχεδιασμού για την περιοχή που σήμερα δεν υπάρχει, ο κ. Μυταράς γυρίζοντας το χρόνο πίσω πηγαίνει στις ημέρες της δικής του θητείας στην προεδρεία του Επιμελητηρίου (2006- 2011) θυμίζοντας τις ενέργειες που είχαν γίνει.

Οι ενέργειες όταν ήταν πρόεδρος
Αρχικά αναφέρεται στη συνεδρίαση του φθινοπώρου του 2006 που είχε πραγματοποιηθεί στην Ιτέα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία του τότε δημάρχου Αριστείδη Παπαλάιου, του πρώην Νικόλαου Εμμανουήλ, καθώς και φορέων της περιοχής, πχ Τρ. Πιλάλα- Τσακίρη (πρ. Λιμενικού Ταμείου), Γ. Αλογοσκούφη (πρ. Εμπορικού Συλλόγου) και Σ. Ζαφειρίου (πρ. Συλλόγου Επαγγελματιών), στην οποία είχαν τεθεί όλα τα θέματά της, μεταξύ των οποίων ήταν και το θέμα των περιβόητων κατασκευών στην παραλία. Επ’ αυτού μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου είχε συζητήσει συγκεκριμένα και σε επόμενη συνεδρίασή του, με τη συμμετοχή και του τότε προέδρου των επαγγελματιών στον τομέα της εστίασης. «Απόρροια των παραπάνω και του ενδιαφέροντος που είχαμε δείξει για την περιοχή ήταν και η πρόταση που είχαμε καταθέσει προς το Λιμενικό Ταμείο, αλλά και στο Σύλλογο των Καταστηματαρχών, σχετικά με τον κοινό τύπο των κατασκευών», σημειώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου, μία πρόταση όμως η οποία δεν προχώρησε καθώς, όπως λέει, η τότε δική του θητεία άρχισε να ταλανίζεται από το γνωστό θέμα του έργου «Κοινωνία της Πληροφορίας». «Αυτή η υπόθεση αποτέλεσε εμπόδιο ώστε να προχωρήσουν μία σειρά από ζητήματα που είχαμε ιεραρχήσει, μεταξύ αυτών, όπως φαίνεται και από τις πράξεις μας, και του θέματος της παραλίας της Ιτέας», παρατηρεί ο κ. Μυταράς.

«Οι επαγγελματίες παλεύουν μόνοι»
Ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας, και εκ νέου υποψήφιος, δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις πρόσφατες δηλώσεις του επίσης υποψηφίου Νικόλαου Αλεξανδρόπουλου, επαγγελματία από την περιοχή της Ιτέας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αφού χαιρετίσω την υποψηφιότητα του κ. Αλεξανδρόπουλου για τη θέση του προέδρου, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του με τα όσα δήλωσε στον τοπικό τύπο για την εικόνα που έχει ο ίδιος αποκομίσει σχετικά με το ρόλο τού Επιμελητηρίου στα ζητήματα που αφορούν τον κλάδου του, στα πέντε χρόνια επιχειρηματικής του παρουσίας στην περιοχή». Κατά τον κ. Μυταρά τα τελευταία αυτά χρόνια ο ρόλος του φορέα έχει ατονήσει, αφήνοντας στην τύχη τους μία σειρά από σημαντικά ζητήματα, δημιουργώντας δυστυχώς την αίσθηση πως ο κάθε επιχειρηματίας παλεύει μόνος για την επίλυσή τους.

Οι προτάσεις
«Η ισχύς εν τη ενώση, είναι ένα από τα βασικά μας συνθήματα, που όμως, όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, δεν μένει στα λόγια», τονίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Ανάπτυξη- Αλληλεγγύη», καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για το μείζον θέμα της Ιτέας. Ως πρώτο βήμα τοποθετεί την άσκηση πίεσης προς το δήμο Δελφών ώστε να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. «Το παραλιακό μέτωπο και τα όσα συμβαίνουν εκεί θα πρέπει άμεσα να περιέλθει στη δική του δικαιοδοσία, καθώς τότε θα ξεπεραστούν πολλές από τις αγκυλώσεις του σήμερα. Αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί περίτρανα όπου ιδρύθηκαν Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, μιας και δρομολογήθηκαν λύσεις σε χρόνια θέματα, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις παρόμοια με αυτά της Ιτέας», σημειώνει ο κ. Μυταράς. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την άποψή του, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να καθίσουν από κοινού στο τραπέζι, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου, εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις για τις κατασκευές.

Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων του Λιμενικού Ταμείου η λύση που θα βάλει τέλος στο πρόβλημα περνά μέσα από την εφαρμογή ενός master plan, το οποίο θα περιλαμβάνει και μία αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία θα προβλέπει και τον τύπο των κατασκευών. «Αυτό σίγουρα είναι η καλύτερη λύση, όμως μέχρι να φτάσουμε έως εκεί θα πρέπει να δούμε και ποιος είναι ο τρόπος ώστε οι υπάρχουσες κατασκευές να νομιμοποιηθούν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο», τονίζει ο κ. Μυταράς, προσθέτοντας πως επ’ αυτού θα πρέπει να αναζητηθεί η λύση σε ανάλογες ανά την Ελλάδα περιπτώσεις, προφανώς κάθε φορά με τις ιδιαιτερότητές τους, όπου φορείς κατάφεραν για λογαριασμό των επαγγελματιών να τους παράσχουν αυτή τη βοήθεια βάζοντας τέλος στο χρόνια πρόστιμα.

«Λύσεις δεν μπορεί να μην υπάρχουν, όμως θα πρέπει κάποιοι να τρέξουν γι’ αυτές, και το Επιμελητήριο οφείλει να είναι ένας από εκείνους που θα τρέξουν», υποστηρίζει ο κ. Μυταράς, συμπληρώνοντας για την περιοχή της Ιτέας πως παράλληλα θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για να προχωρήσει και το θέμα του διαγωνισμού της μαρίνας. «Εάν μπορέσουμε αυτά να τα δρομολογήσουμε, τότε θα πρέπει να έχουμε, σε συνεργασία με το δήμο, και ένα σχέδιο για την προώθηση αυτού του τόσα πολλά υποσχόμενου κομματιού της Φωκίδας, που σήμερα απλά βλέπει το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος» λέει ο κ. Μυταράς, βάζοντας στο τραπέζι και την ιδέα επαναλειτουργίας της έκθεσης της Ιτέας, η οποία επί ημερών του σημείωσε μεγάλη επιτυχία, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια από την επόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

«Θα παλέψουμε γι΄ αυτά όποιος κι αν είναι διοίκηση»
«Αυτές οι προτάσεις με το σχηματισμό της νέας διοίκησης, όποιος κι αν είναι στη θέση του προέδρου, από το συνδυασμό μας θα είναι στο τραπέζι και θα παλέψουμε για την υλοποίησή τους» λέει ο κ. Μυταράς, απευθύνοντας πρόσκληση και προς τους άλλους υποψηφίους, αλλά και προς τους επαγγελματίες της Ιτέας, να τις συζητήσουν, να τις εμπλουτίσουν πιθανώς, και στη συνέχεια να εργαστούν για την εφαρμογή τους.