Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

O Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας Δρ. Παρασκευάς ρωτά την Περιφέρεια για το λεγόμενο μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης

Όπως είναι γνωστό η Σπηλιά της Στρώμης με την γέφυρα του Γοργοποτάμου συνδέει το λεγόμενο μονοπάτι της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ. Το μονοπάτι αυτό χαραγμένο πάνω στα βήματα των μαχητών (Ελλήνων και Άγγλων) που ενωμένοι ανατίναξαν την γέφυρα του Γοργοποτάμου εκκινώντας από την σπηλιά της Στρώμης, είναι συνολικής απόστασης περίπου 42 χιλιομέτρων.

Η Σπηλιά της Στρώμης ή Σπήλαιο της Εθνικής Αντίστασης όπως έχει καθιερωθεί, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Επιχείρησης Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η ιστορική διαδρομή των δώδεκα Αξιωματικών και των Αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ του Άρη και του ΕΔΕΣ του Ζέρβα από την Στρώμη στο Μαυρολιθάρι, την Καστριώτισσα και από εκεί μέχρι την γέφυρα του τρένου στον Γοργοπόταμο, αποτελεί μια συναρπαστική ψηλάφηση της σύγχρονης ιστορίας ανάμεσα σε μια φύση απαράμιλλης ομορφιάς στην καρδιά της Ελλάδας.

Σήμερα, αφενός μετά την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού κ Σωκράτη Φάμελλου ο οποίος πρότεινε να αναλάβει το υπουργείο την χρηματοδότηση της σήμανσης, επισκευής και διάνοιξης δηλαδή όλων των αναγκαίων εργασιών ανάδειξης του μονοπατιού της Εθνικής Αντίστασης, και αφετέρου μετά την εκφρασμένη απόφαση του προέδρου της Βουλής κ Ν. Βούτση να τεθεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων η διοργάνωση της εκδήλωσης στην σπηλιά της Στρώμης, θεωρούμε αναγκαίο την επίσπευση των ενεργειών οι οποίες θα βάλουν το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Από ότι γνωρίζουμε, αναγκαία ενέργεια για να προχωρήσει το έργο, είναι η κατάθεση τεχνικής μελέτη που πέρα από προφορικές δεσμεύσεις, μέχρι τώρα δεν έχουμε ορατά αποτελέσματα.

Δεδομένου λοιπόν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το υπουργείο ώστε άμεσα να χρηματοδοτηθεί το έργο από το Πράσινο Ταμείο,

Κύριοι Αντιπεριφερειάρχες,

Ποιες ενέργειες θα αναληφθούν από την Περιφέρεια ώστε να μην καθυστερήσει άλλο η τεχνική μελέτη του έργου.

ΠΡΟΣ:

Ευάγγελο Κατσαγούνο, Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε. Φωκίδας,

Ιωάννη Κοντζιά, Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννη Κώστα

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο