Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Νέα ανακοίνωση Β. Μυταρά: «Γιατί η απόφασή μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που πήραμε»

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 15 Σεπτεμβρίου, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συνδυασμού μας “Ανάπτυξη- Αλληλεγγύη” για τις Επιμελητηριακές εκλογές της Φωκίδας, μέχρι την ημέρα που γνωστοποιήσαμε τελικά την απόφασή μας να μην φτάσουμε στο τέρμα αυτού του δρόμου, είναι πολλά τα ζητήματα που προέκυψαν, για τα οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας επαγγελματίες, μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας.

Βαθιά μας πεποίθηση, αλλά και στόχος μας ασχολούμενοι με τα κοινά του κλάδου μας, ήταν και παραμένει έως σήμερα, η λειτουργία του φορέα υπό πνεύμα σύμπνοιας και συνεργασίας, εστιάζοντας κυρίως στη διαμορφωθείσα κατάσταση του «Επιχειρείν» στον τόπο μας, σε συνδυασμό πάντα με το πως ο εκπρόσωπός του, το Επιμελητήριο δηλαδή, θα αποτελέσει ουσιαστικό του συμπαραστάτη. Είναι εμφανές πως βασικό αίτημα των μελών του, περισσότερο από ποτέ, είναι η ανανέωση των προσώπων του φορέα, με άτομα καταξιωμένα στην κοινωνία, που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην επιχειρηματική και οικογενειακή τους πορεία, με οράματα και ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν πηγαίνοντας τον τόπο, αν όχι πολλά, τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά.

Γιατί όμως συνέβη αυτό; Δυστυχώς, η τελευταία εξαετής θητεία, της απερχόμενης πλέον διοίκησης, κούρασε και κούρασε όλους μας. Αλήθεια, όμως, ποιο μπορεί να είναι το όραμα ενός προέδρου, ο οποίος διατηρήθηκε στη θέση του για έξι χρόνια, όταν τα πέντε από αυτά απολάμβανε ταυτόχρονα τη σύνταξή του, όντας μη ενεργό μέλος του επιχειρηματικού κόσμου της Φωκίδας; Αυτό και μόνο ως δεδομένο δημιούργησε μοιραία
αδράνεια στα πεπραγμένα της διοίκησης, την οποία φυσικά εισπράξαμε για πέντε χρόνια όλοι οι επαγγελματίες του νομού μας. Είχαμε με λίγα λόγια, για πέντε χρόνια ένα Επιμελητήριο ανύπαρκτο, αλλά και ανήμπορο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά μας, σε μία εποχή μάλιστα βαθιάς κρίσης. Το Επιμελητήριο πλέον δεν ασχολείτο με τον επιχειρηματία, οπότε, γιατί ο επιχειρηματίας να ασχοληθεί με αυτό; Συνέπεια όλων αυτών είναι τα μέλη να μην πληρώνουν τις συνδρομές τους, να απομακρυνθούν από αυτό, και κατ’ επέκταση να δημιουργηθεί μία εικόνα πλήρους απαξίωσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω, εγώ και μία ομάδα καταξιωμένων επιχειρηματιών του νομού μας, πήραμε τη δύσκολη απόφαση να επαναδραστηριοποιήσουμε το Επιμελητήριο. Μία απόφαση που, όπως αναφέραμε και στην αρχική μας ανακοίνωση, πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη, γνωρίζοντας βέβαια πως ο χρόνος δεν ήταν σύμμαχός μας. Όμως τα εμπόδια δεν προέκυψαν μόνο από αυτό, και εξηγώ…

Η αδιαφορία
Αυτό που αρχικά συναντήσαμε, και έχει σχέση με τα προαναφερθέντα, ήταν τουλάχιστον θλιβερό (όχι ότι δεν το περιμέναμε). Η αδιαφορία των επαγγελματιών υπήρξε τεράστια, σε σημείο μάλιστα που πολλοί εξ αυτών, όχι μόνο δεν ήθελαν να ψηφίσουν, αλλά ούτε να ακούσουν για τα δρώμενα του Επιμελητηρίου. Από τα 2.500 – 3.000 μέλη που ο φορέας εκπροσωπεί, ζήτημα είναι αν τα 400- 450 είχαν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους, που είναι μόλις 20 ευρώ, ενώ μόνο κάποια νομικά πρόσωπα ήταν ταμειακά ενήμερα, καθώς πλήρωναν στο ΓΕΜΗ για να μπορούν να έχουν την ενημερότητα τους τακτοποιημένη και να μπορούν να λειτουργούν.

Οι άλλες υποψηφιότητες
Την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας ακολούθησε η αναμενόμενη ανακοίνωση του κ. Βασίλη Αυγερινού, και στη συνέχεια η μη αναμενόμενη ανακοίνωση του κ. Νίκου Αλεξανδρόπουλου, για τον οποίο αξίζει να αναφέρουμε εδώ πως λίγες ημέρες πριν (δύο εβδομάδες) είχε αρχικά εκφράσει την επιθυμία να είναι μέλος του συνδυασμού μας και ακολούθως συμφώνησε, κάτι που τελικά δεν τελεσφόρησε, καθώς ο ίδιος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους. Τι μεσολάβησε όμως στο διάστημα αυτών των ημερών, για να φτάσουμε, όλως τυχαίως(;), αρχικά στην εμφάνιση του κ. Αλεξαδρόπουλου σε τοπική εφημερίδα με αναφορές στα προβλήματα των επαγγελματιών της παραλίας της Ιτέας, ακολούθως σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Επαγγελματίες ψάχνουν υποψήφιο» και στη συνέχεια στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του;

Ακόμα και με αυτά τα γεγονότα, τα περίεργα για πολλούς από εμάς, τα μέλη του συνδυασμού μας είδαμε με καλό μάτι τη δημιουργία ενός ακόμα πόλου, νέου μάλιστα, ο οποίος κατά τα λεγόμενά του θα λειτουργούσε εξ ονόματος των επαγγελματιών, έλκοντας τη δύναμή του από τα κάτω. Για το συνδυασμό μας, άλλωστε, η ύπαρξη νέων ανθρώπων να ανταγωνιστούμε, με τη θετική έννοια του όρου, με φρέσκες ιδέες, μόνο καλό θα μπορούσε να προκαλέσει και σε εμάς, άρα και κατ’ επέκταση στο ίδιο το Επιμελητήριο. Μην παρεκκλίνοντας βέβαια του αρχικού μας σχεδιασμού, θέσαμε σε εφαρμογή το βασικό πλάνο επικοινωνίας μας με τα μέλη του φορέα, προχωρώντας αρχικά στην πρόσκληση για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος, και στη συνέχεια στη σταδιακή ανακοίνωση των προτάσεών μας. Προτάσεις συγκεκριμένες, επί θεμάτων που αφορούν τους επιχειρηματίες της Φωκίδας, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει ένας ουσιαστικός κύκλος συζήτησης. Παράλληλα, αποστείλαμε πρόσκληση προς τους επικεφαλής των δύο άλλων παρατάξεων για συνάντησή μας προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά, τόσο θέματα της προεκλογικής περιόδου, με στόχο την αίσια έκβασή της, όσο και ζητήματα για την επόμενη ημέρα του Επιμελητηρίου. Ομολογώ πως η σιωπηρή άρνησή τους υπήρξε για εμάς δυσάρεστη έκπληξη, που όμως άρχισε να εντείνει την ανησυχία μας για το πώς πάει να διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα των εκλογών.

Η πολιτική παρέμβαση
Τότε ήταν που άρχισαν να έρχονται και κάποια ακόμα μηνύματα για το τι είναι τελικά αυτό το «νέο», το οποίο όλοι είδαμε και βλέπουμε, αλλά από το οποίο ακόμα έως σήμερα δεν έχουμε ακούσει καμία συγκεκριμένη πρότασή του. Και εκεί μοιραία τέθηκε για εμάς ένα ακόμα ερώτημα: «Μήπως τελικά αυτός ο συνδυασμός, που κατήγγειλε μάλιστα πολιτικές παρεμβάσεις, ήταν και ο ίδιος ένα ανάλογο δημιούργημα;». Σύμφωνα με τον Επιμελητηριακό νόμο ο κάθε συνδυασμός πρέπει να έχει συγκεκριμένο ελάχιστο αριθμό υποψηφίων (15 άτομα, εκ των οποίων 7 γυναίκες), για να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές του Δεκεμβρίου, κάτι που με τα δεδομένα των ημερών, για μία νέα ομάδα, και με το κλίμα απαξίωσης που επικρατούσε, δεν ήταν ότι το ευνοϊκότερο. Όμως τα γεγονότα μας διέψευσαν, καθώς αντιληφθήκαμε, λίγο μετά την 28η Οκτωβρίου, πως όλα είναι εφικτά, αρκεί να έχεις τον τρόπο.

Ποιος είναι αυτός; Πολιτικά πρόσωπα της τοπικής μας αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού, του δήμου δηλαδή, είχαν αναλάβει «εργολαβικά» την προώθηση του νέου συνδυασμού και τη στελέχωσή του με υποψηφίους. Τα μηνύματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, με επίκεντρο κυρίως την Ιτέα και την Πολύδροσο, εκεί όπου Αντιδήμαρχοι προωθούσαν τον συγκεκριμένο συνδυασμό πηγαίνοντας πόρτα- πόρτα (μαγαζί-μαγαζί), παροτρύνοντας τους επαγγελματίες να θέσουν υποψηφιότητα. «Και γιατί αυτό είναι μεμπτό;», θα αναρωτηθεί κάποιος, καθώς είναι πιθανό η πρωτοβουλία αυτών των προσώπων να ανήκει στη σφαίρα της προσωπικής τους δράσης, κι όχι με το μανδία της πολιτικής τους ιδιότητας. Προφανώς και θα ίσχυε αυτό, εάν οι κλήσεις τους, για την εξεύρεση υποψηφίων δεν απευθύνονταν και προς επιχειρηματίες- επαγγελματίες προμηθευτές- συναλλασόμενους του δήμου. Τώρα που ισχύει αυτό, πόσο «αθώα» άραγε μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοβουλία τους; Ο κ. Δήμαρχος, να σημειώσουμε και τούτο, για όλα αυτά ήταν ενήμερος, όμως δυστυχώς «σφύριζε» αδιάφορα, προφανώς μη θέλοντας να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στη δημοτική του ομάδα, αφήνοντας ταυτόχρονα το ζήτημα να διογκώνεται, σαν να ήταν μέρος των αρμοδιοτήτων τους.

Οι κάλπες που δε στήθηκαν ποτέ
Στη διάρκεια αυτών των δύο μηνών, όμως συνέβησαν και άλλα, αρκετά παράξενα γεγονότα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, βλέπε για παράδειγμα την εντελώς συμπτωματική (;) επαναλειτουργία Επαγγελματικών Συλλόγων σε περιοχές του δήμου Δελφών, Συλλόγων που τη δράση τους αγνοούσαμε εδώ και καιρό, και που όμως τώρα, παραμονές των εκλογών, αποφάσισαν να κάνουν την επανεμφάνισή τους συσπειρώνοντας τα μέλη τους. Αναφερόμενοι σε περιοχές εκτός του κέντρου του νομού, δεν θα πρέπει εδώ να παραλείψουμε στα λεγόμενά μας και τις προσπάθειες που κάναμε για να στηθούν περισσότερες της μίας κάλπες στη Φωκίδα, αναδεικνύοντας το θέμα, αλλά τελικά χωρίς αποτέλεσμα. Το πόσο σημαντικό ήταν αυτό το μαρτυρά άλλωστε και η λίστα των ονομάτων που δημοσίευσαν οι υποψήφιοι συνδυασμοί, από την οποία λάμπουν δια της απουσίας τους πρόσωπα εκτός του κέντρου Άμφισσας- Ιτέας. Το γιατί, μπορούν όλοι να το κατανοήσουν, ανατρέχοντας στην ενημέρωση που παρείχαμε σε κάθε μας βήμα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, απευθυνόμενοι τόσο στην Εκλογική Επιτροπή, όσο και στη νυν διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Επί προσωπικού
Και κάτι ακόμα, το οποίο αποτελεί από μέρους μου προσωπική κατάθεση ψυχής, και το οποίο δυστυχώς, υπήρξε βασικό “όπλο” εκείνων που θέλησαν να πλήξουν το συνδυασμό μας, χρησιμοποιώντας όμως αθέμιτα μέσα. Είναι γνωστές σε όλους οι εδώ και χρόνια δικαστικές περιπέτειες του Επιμελητηρίου, για τις οποίες, ως γνωστόν, και σε ότι με αφορά προσωπικά, έχω πανηγυρικά δικαιωθεί έως σήμερα στο σύνολό τους. Ευελπιστούσα πως οι αποφάσεις των κορυφαίων οργάνων της πολιτείας μας, θα γίνονταν τουλάχιστον σεβαστές, έστω κι αν κάποιους δεν τους εξυπηρετούσαν. Όμως δυστυχώς διαψεύστηκα. Στη διάρκεια αυτών των οκτώ περίπου εβδομάδων στην πόλη της Άμφισσας, αλλά και αλλού, ξεκίνησε μία ανηλεής διασπορά ψευδών ειδήσεων περί δήθεν δικής μου εμπλοκής σε καταδικαστικές αποφάσεις, για τις οποίες θα έπρεπε εγώ συνεχώς να απολογούμαι. Είναι προφανές πως αυτό το “δηλητήριο”, που κάποιοι επέλεξαν να χύσουν στην προεκλογική περίοδο, μόνο καλό δεν θα έκανε, όχι σε εμένα, αλλά στα ίδια τα επιμελητηριακά δρώμενα, τόσο σήμερα, όσο και στο μέλλον. Προσπαθώντας να το αποτρέψω επιχείρησα, όπως προανέφερα, να καθίσω στο ίδιο τραπέζι, χάριν συνεννόησης και για την καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας, ακόμα και με ανθρώπους που βρεθήκαμε, όχι με δική μου αρχική πρωτοβουλία, στις αίθουσες των δικαστηρίων σε απέναντι πλευρές. Δεν κατέστη εφικτό, και το γιατί θα πρέπει άλλοι να το απαντήσουν κι όχι εγώ που πήρα την πρωτοβουλία.

Στο δια ταύτα
Κι αν όλα τα παραπάνω μεμονωμένα είναι λίγο έως πολύ αναμενόμενα, γνωστά σε όλους όσους έχουν κάνει εκλογές, για εμένα και εμάς στο σύνολό τους δε θα μπορούσαν παρά να είναι σοβαρός αποτρεπτικός παράγοντας ώστε η υποψηφιότητά μας να μην φτάσει έως το τέλος. Όχι γιατί θα μείωναν τη δυναμική μας των ώρα της κάλπης, καθώς γι΄ αυτό μπορούσαμε βάσει στοιχείων να ήμαστε αισιόδοξοι (ο αριθμός των υποψηφίων μας ήταν αρκετά μεγαλύτερος από των άλλων παρατάξεων), αλλά γιατί μας μετέφεραν αυτομάτων στην ημέρα μετά τις εκλογές, εκεί όπου το Επιμελητήριο θα κληθεί να εκλέξει καταρχάς τη νέα του διοίκηση (θα ήταν απαραίτητη η σύμπραξη δύο συνδυασμών), και στη συνέχεια να αναλάβει δράση ασχολούμενο με όλα όσα πρέπει.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν:
-τη μη διάθεση για συζήτηση πριν τις εκλογές
-τη μη διάθεση συνεργασίας για την αίσια έκβαση της προεκλογικής περιόδου
-τον έμμεσο αποκλεισμό από τις εκλογές εκατοντάδων μελών με το μη στήσιμο καλπών και σε άλλες περιοχές πλην της Άμφισσας
-την πιθανή εκλογή προσώπων που ωθούνται στην απόφαση να είναι υποψήφια εξαιτίας των δικών τους και μόνο επαγγελματικών συμφερόντων
-την πιθανή εκλογή προσώπων που δηλώνουν σε συζητήσεις πως θέτουν υποψηφιότητα ακόμα και με το ρόλο της «γλάστρας» του ψηφοδελτίου
-τη ευνόηση συμπεριφορών που δηλητηρίασαν και δηλητηριάζουν τα επιμελητηριακά δρώμανα

Η απόφασή μας δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή που πήραμε και ανακοινώσαμε προ λίγων ημερών.

Καλούμε τα μέλη του Επιμελητηρίου να αλλάξουν στάση, πλησιάζοντας και πάλι στο φορέα, που έστω και στους τύπους εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους. Μόνο η ενεργοποίηση των μελών άλλωστε, θα κάνει και πάλι το Επιμελητήριο επί της ουσίας εκπρόσωπο των συμφερόντων όλων μας.
Καλή επιτυχία στους δύο συνδυασμούς στον αγώνα τους για τις επερχόμενες εκλογές. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμα φορά πως οι προτάσεις μας είναι στην διάθεσή τους.

Βαγγέλης Μυταράς
Άμφισσα 16 Νοεμβρίου 2017

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο