Η κ. Σταυρούλα Πήττα γεννήθηκε το 1980 στην Άμφισσα, στην οποία πέρασε και το σύνολο των παιδικών τη χρόνων. Ο πατέρας της, Νικόλαος Πήττας, καταγόταν από το Λευκαδίτι Δωρίδος και η μητέρα της, Κωστία Πήττα, το γένος Σταύρου Καλμαντή, κατάγεται από το Περιβόλι Δωρίδος. Αποφοίτησε το 1998 από το Γενικό Λύκειο Άμφισσας και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μέχρι και το 2008, οπότε και έγινε η μετεγγραφή της στον Δικηγορικό Σύλλογο Άμφισσας. Έκτοτε ζει και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στην πρωτεύουσα της Φωκίδας. Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Ασημακόπουλο, με καταγωγή από το Λιδωρίκι Δωρίδος και έχουν αποκτήσει μία κόρη επτά ετών σήμερα. Κατά τις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας το 2014, εκλέχθηκε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου με Πρόεδρο τον Γεώργιο Δελμούζο και έλαβε την ιδιότητα της Αντιπροέδρου. Στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, όμως, αναδείχθηκε η νέα πρόεδρος του Συλλόγου, ούσα μάλιστα και η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή. Σήμερα μιλά την Εν Δελφοίς για την ενασχόλησή της με τα του Συλλόγου, καθώς και για τα ζητήματα που αφορούν τον επαγγελματικό της κλάδο.

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να θέσετε υποψηφιότητα για τη θέση της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου;
Η συμμετοχή μου ως υποψήφια στις αρχαιρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας ξεκίνησε ήδη από το έτος 2014, οπότε και εκλέχθηκα ως σύμβουλος και ανέλαβα χρέη Αντιπροέδρου. Η ενασχόληση μου αυτή στηρίζεται στην άποψη που είχα από την έναρξη της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, ότι δεν πρέπει να μένουμε οι Δικηγόροι αμέτοχοι αναφορικά με τα ζητήματα που προκύπτουν στον κλάδο μας. Κάθε αλλαγή που συμβαίνει στο τρόπο και στις συνθήκες που προσφέρονται οι υπηρεσίες μας έχει άμεσες επιπτώσεις και σε εμάς τους ίδιους, αλλά και στους πολίτες που έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να απολαμβάνουν την προστασία της Δικαιοσύνης.
Κατά την διάρκεια λοιπόν της θητείας μου ως Αντιπροέδρου, είχα αδιάλειπτη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες και του Συλλόγου μου, αλλά και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος, σε μία περίοδο μάλιστα που οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων ήταν ιδιαίτερα κρίσιμες για τον κλάδο μας. Θα σας υπενθυμίσω την πολύμηνη αποχή από τα καθήκοντά μας που ξεκίνησε το έτος 2015 και τελείωσε τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων, κατά την περίοδο αυτή, έφεραν τεράστιο βάρος στις αποφάσεις τους.
Η υποψηφιότητά μου, λοιπόν, δεν προκάλεσε έκπληξη στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας και δεν ήταν μία απόφαση της τελευταίας στιγμής. Είχα εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου για την θέση της Προέδρου στους συναδέλφους μου και είχα εισπράξει κλίμα αποδοχής και υποστήριξης από αρκετούς από αυτούς, πολύ πριν θέσω την υποψηφιότητά μου επισήμως. Άλλωστε αυτό διαφάνηκε και στο αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς όσοι συνάδελφοι προσήλθαν και ψήφισαν, εξέφρασαν με την ψήφο τους την υποστήριξή τους στο πρόσωπό μου. Δεν υπήρχε στο αποτέλεσμα καμία λευκή ή άκυρη ψήφος ούτε για την υποψηφιότητά μου ως Προέδρου, ούτε για τους υποψήφιους Συμβούλους, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι, με άποψη και θέση για τα ζητήματα του κλάδου.

Ποια η σημασία για τη διαδικασία, αλλά και για την επόμενη ημέρα του Συλλόγου, της ύπαρξης μόνο της δικής σας υποψηφιότητας;
Η ύπαρξη μίας και μοναδικής υποψηφιότητας δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μέσα στον Δικηγορικό Σύλλογο Άμφισσας. Από τους 15 συναδέλφους που δεν προσήλθαν να ψηφίσουν, είναι βέβαιο ότι, κάποιοι εξ αυτών εκδήλωσαν με την αποχή τους από την διαδικασία, την διαφορετική τους άποψη. Η επιλογή αυτή ήταν δικαίωμά τους και είναι απολύτως σεβαστή από μέρους μου. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διαφορετική άποψη είναι για εμένα χρήσιμη και απαραίτητη, εφόσον στοχεύει στην εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου μας και στην επίλυση προβλημάτων του κλάδου των Δικηγόρων.
Άλλωστε, η ύπαρξη μίας και μοναδικής υποψηφιότητας για την θέση του Προέδρου σε έναν Δικηγορικό Σύλλογο που δεν είναι πολυάριθμος, δικαιολογείται και σε πρακτικό επίπεδο, λόγω της ευκολίας να διαπιστωθεί και πριν την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, ποιος είναι ο συσχετισμός –ας μου επιτραπεί η έκφραση-«δυνάμεων». Η δυνατότητα πρόβλεψης του αποτελέσματος είναι πολύ πιο ευχερής, λόγω του μικρού αριθμού μελών. Μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για την συμμετοχή στις αρχαιρεσίες, αυτή η δυνατότητα πρόβλεψης.
Όσον αφορά την επόμενη μέρα, θέλω να επισημάνω ότι τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία μάχιμοι δικηγόροι, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά και τα προβλήματα του κλάδου μας και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Κάθε άποψη, οποιουδήποτε μέλους του Συλλόγου μας, ήταν και θα είναι σεβαστή από μέρους μου και χρήσιμη.

Ποιες είναι οι βασικές σας στοχεύσεις, ως πρόεδρος του Συλλόγου, στο πλαίσιο των νέων αρμοδιοτήτων σας;
Καταρχήν, σε σχέση με την λειτουργία του Συλλόγου μας, σκοπός είναι η διατήρηση της ευρυθμίας και του καλού κλίματος που επί χρόνια απολαμβάνουμε τα μέλη του. Στα πλαίσια μάλιστα της γενικότερης οικονομικής κρίσης, βασικός σκοπός είναι να διατηρηθούν και να αυξηθούν- κατά το δυνατόν- οι όποιες παροχές απολαμβάνουν τα μέλη μας και συμβάλλουν στην διευκόλυνση της ενάσκησης των καθηκόντων τους.
Περαιτέρω, στόχος μου είναι να έχει δυναμικό και ευκρινή λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άμφισσας στην διαδικασία λήψεως αποφάσεων που αφορούν στα προβλήματα του κλάδου των Δικηγόρων, αλλά και στα ευρύτερα ζητήματα που προκύπτουν από την νομοθετική δράση στη χώρα μας. Και ο λόγος αυτός, θα επιδιώξω να είναι παντελώς ανεξάρτητος από κομματικούς χρωματισμούς.

Ο κλάδος σας ταλανίζεται από πολλά και σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε για κάποια, που αξιολογείτε εσείς ως πολύ σημαντικά, πως μπορεί να υπάρχουν λύσεις και ποιες είναι αυτές;
Θα ξεκινήσω την απάντηση μου αναφέροντας το αποτέλεσμα όλων των επιβαρύνσεων και αλλαγών που έχουν υποστεί οι Δικηγόροι, κατά τα τελευταία χρόνια και που αφορούν στην αντιμετώπισή τους από το Κράτος και στην ενάσκηση των καθηκόντων τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι, η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη έχει γίνει προνόμιο των λίγων, δηλαδή προσβάλλεται κατάφωρα το δικαίωμα εννόμου προστασίας, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος και την ΕΣΔΑ.
Είναι δυσβάσταχτη, λοιπόν, για τον μέσο Έλληνα η δαπάνη για να προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι δικηγόροι ζητούν υπερβολικές αμοιβές για τους ίδιους, όπως λανθασμένα πολλές φορές δημιουργείται η εντύπωση στους πολίτες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι δικηγόροι, όπως και άλλοι βεβαίως ελεύθεροι επαγγελματίες, καλούνται να αποδώσουν στο Κράτος ποσό που μπορεί να αγγίζει ή και να υπερβαίνει ακόμη και ποσοστό 80% του ετήσιου εισοδήματός τους. Και αυτό γιατί είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον φόρο, την προκαταβολή φόρου, το τέλος επιτηδεύματος, την εισφορά αλληλεγγύης, τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εάν προσθέσουμε στα ανωτέρω και τα έξοδα διατήρησης γραφείου και λοιπά έξοδα παράστασης, (χρήση μεταφορικού μέσου για παράδειγμα), είναι εύλογη η οικονομική εξαθλίωση μεγάλου αριθμού συναδέλφων.
Επιπλέον, οι δικηγορικές υπηρεσίες επιβαρύνονται με ΦΠΑ, γεγονός που σε συνδυασμό με τα υψηλά παράβολα που υποχρεωτικά εκδίδονται στα πλαίσια πολλών διαδικασιών, καθιστά απρόσιτη την νομική συνδρομή για τον μέσο Έλληνα.
Και συνεχίζω… Φορολογική γραφειοκρατία, υποχρέωση χρήσης POS με σκοπό δήθεν την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, χωρίς να υπάρχει σχέδιο ουσιαστικής πρόληψης αυτής, μείωση της δικηγορικής ύλης, άθλιες εργασιακές συνθήκες για τους νέους δικηγόρους, υποστελέχωση δικαστηρίων…Και η λίστα είναι δυστυχώς ατελείωτη…

Προς επίλυση των παραπάνω ζητημάτων, αναφέρω επιγραμματικά ότι είναι απαραίτητο:
-να γίνει αλλαγή στους φορολογικούς συντελεστές, ώστε να αποκατασταθεί η αρχή της ισότητας συμμετοχής στα δημόσια βάρη,
-να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο,
-να αλλάξουν και να γίνουν ρεαλιστικά τα τεκμήρια διαβίωσης,
-να αφαιρείται το τέλος επιτηδεύματος από τον φόρο που πρέπει να καταβληθεί,
– να απλουστευθεί η φορολογική νομοθεσία,
-να καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης POS, η οποία και τον σκοπό της(την πάταξη της φοροδιαφυγής)δεν επιτελεί και περαιτέρω λειτουργικά έξοδα δημιουργεί στον δικηγόρο,
-να γίνει επαναπροσδιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να καταβάλλονται και των ασφαλιστικών κατηγοριών, ώστε να διορθωθεί προς το δικαιότερο και το αναλογικότερο το ασφαλιστικό μας σύστημα,
– να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, ο οποίος δεν συνάδει με την φύση των υπηρεσιών που παρέχει ο Δικηγόρος και εντέλει επιβαρύνει τον πολίτη και δυσχεραίνει την πρόσβαση στην Δικαιοσύνη,
-να θωρακιστεί η δικηγορική ύλη και να υπάρχει συστηματική αντίδραση του κλάδου σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην μείωση αυτής.

Το νέο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας
Η Σταυρούλα Πήττα είναι η νέα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άμφισσας, μετά και την εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα καταλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση, ενώ στα αξιοσημείωτα το γεγονός της αποχώρησης του προκατόχου της Γιώργου Δελμούζου, μετά από πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικό των εκλογών επίσης υπήρξε το ότι η κ. Πήττα ήταν η μόνη υποψήφια για τη θέση, όπως ένα ήταν και το ψηφοδέλτιο που κατατέθηκε. Από τα 40 εγγεγραμμένα μέλη προσήλθαν και ψήφισαν 25, ενώ το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο, πέραν της κ. Πήττα, θα απαρτίζεται από τους Νίκο Αναγνωστόπουλο, Ιωάννη Καραμπάση, Ευστάθιο Δελμούζο και Κατερίνα Τζαμτζή.

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς