Ο δήμος Δελφών δεν είναι στη λίστα των δήμων που παίρνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανταποδοτικού χαρακτήρα, και τώρα περιμένει το επόμενο αντίστοιχο πακέτο για να ενταχθεί. Το γιατί συνέβη αυτό, το εξηγεί σήμερα στην Εν Δελφοίς ο δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ενώ όμως λίγο πριν, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παναγιώτης Ταγκαλής έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση κάνοντας λόγο για αδυναμία του δήμου να διεκπεραιώσει βασικά θέματα που τον αφορούν. Στο υπουργείο Εσωτερικών κάνουν λόγο για ζήτημα καθαρά του δήμου, αφού δεν πρόλαβε τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. Τέλος για το πότε αναμένεται η συγκεκριμένη «τρύπα» να κλείσει, στο υπουργείο δεν δίνουν συγκεκριμένους χρόνους, όμως στο δήμο κάνουν λόγο για υπόθεση δύο- τριών μηνών.

Η δημοσίευση της λίστας των δήμων που παίρνουν θέσεις μόνιμου προσωπικού, ανταποδοτικού χαρακτήρα, είχε για τη Φωκίδα μία ευχάριστη, και μία δυσάρεστη είδηση. Η ευχάριστη αφορούσε το δήμο Δωρίδος, που πήρε τις δώδεκα που είχε ζητήσει, η δυσάρεστη όμως ακουμπούσε το δήμο Δελφών που το δικό του αίτημα δεν τελεσφόρησε, αφού όπως έγινε γνωστό δεν πρόλαβε χρονικά τις διαδικασίες.

Π. Ταγκαλής προς Θ. Παναγιωτόπουλο: «Αντί να αναλώνεσαι σε ανούσιες ανακοινώσεις κοίταξε… τον ταλαίπωρο δήμο μας»
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση στη διάρκεια της εβδομάδας ο Παναγιώτης Ταγκαλής, στην οποία με διάθεση και ειρωνίας, αναφέρει αναλυτικά:
« Αξιότιμε κ. Δήμαρχε, αντί να αναλώνεσαι σε ανούσιες και εκτός θέματος ανακοινώσεις, περί δήθεν ηρωικών κινητοποιήσεων και σύγχρονων αγώνων, ως γνήσιος απόγονος των ηρώων του παρελθόντος, κοίταξε να δεις πως θα περισώσεις τις θέσεις μόνιμων υπαλλήλων στο Δήμο Δελφών, τις οποίες έφερες πολύ καθυστερημένα και ψηφίσαμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο (20.11.17) και οι οποίες προχτές (27.11.17) εγκρίθηκαν σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, πλην του ταλαίπωρου δικού μας.
Κοίταξε να «σπρώξεις», τις διαδικασίες άμεσα γιατί έχεις αργήσει και να πιέσεις Πολιτικά, γιατί δεν βλέπω άλλο τρόπο να εγκριθούν. Να ξέρεις, ότι έχουμε μείνει μόνοι και δεν θα μας περιμένουν για πολύ.
Και κοίταξε να γνωρίσεις και κανέναν στα Υπουργεία, όταν κατεβαίνεις, γιατί όλοι οι υπόλοιποι Δήμαρχοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, πλην εσένα του «ακομμάτιστου», έκαναν την δουλειά τους στο έπακρο»!

Η απάντηση του δημάρχου Δελφών
Τι απαντά ο δήμος Δελφών για το θέμα, και για το ότι εκτός αυτού, μόνο λίγες δεκάδες ακόμα στην Ελλάδα δεν εντάχθηκαν στη λίστα; Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Αθ. Παναγιωτόπουλο, πληροφορηθήκαμε, πάντα κατά τα όσα μας δήλωσε, πως οι διαδικασίες για το δήμο Δελφών δεν ήταν ίδιες με τους υπόλοιπους δήμους, κι αυτό γιατί συνέπεσαν με την πρόσφατη απόφασή του για αλλαγή συνολικά του οργανογράμματός του. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε συγκεκριμένα πως ο δήμος Δελφών δεν μπόρεσε να περάσει άμεσα από την Αποκεντρωμένη την καλοκαιρινή του απόφαση για τροποποίηση συνολικά του οργανογράμματος, καθώς τότε προέκυψε ο νόμος Σπίρτζη, που απαιτούσε νέες αλλαγές. Αυτές όμως, παρ’ ότι τυπικής φύσεως, απαίτησαν χρόνο και νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με συνέπεια η πρώτη που είχε παρθεί τον Ιούλιο να χρίζει μετατροπών.

Ο δήμος, όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος, με δική του παρουσία στην Αποκεντρωμένη πίεσε τις διαδικασίες ώστε όλα τα παραπάνω να περάσουν σε μία πράξη, κάτι όμως που και πάλι δεν στάθηκε αρκετό ώστε οι χρόνοι να κριθούν επαρκείς και για την ένταξη στη λίστα με τις θέσεων μονίμων που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες. Σε πρακτικό επίπεδο η έγκριση του νέου οργανογράμματος βγήκε στις 17 Οκτωβρίου, ο δήμος την παρέλαβε περίπου μία εβδομάδα αργότερα, ενώ την απόφασή του για το αίτημα προς το υπουργείο Εσωτερικών, αναφορικά με τις θέσεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, την πήρε στο συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου. Όταν λοιπόν το υπουργείο είχε δώσει ως χρονικό ορίζονται την 20 Σεπτεμβρίου, ενώ με μία παράταση εγκρίθηκαν αιτήματα που κατατέθηκαν και λίγο αργότερα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί ο δήμος Δελφών έμεινε εκτός.

Στο υπουργείο αυτή τη στιγμή δεν απαντούν συγκεκριμένα για το τι θα γίνει με τους δήμους που έμειναν εκτός, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως στο νομό, εκφράζουν τη βεβαιότητα πως σύντομα και ο δήμος Δελφών θα πάρει έγκριση στο αίτημά του, αφού ο υπουργός θα υπογράψει και για όσους δεν ήταν στο πρώτο πακέτο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό μας απάντησε πως πρόκειται για διαδικασία, βάσει της δικής του εκτίμησης, η οποία θα πάρει περίπου δύο με τρεις μήνες.

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς