Το «ρήγμα» των σχέσεων του δήμου Δελφών, και συγκεκριμένα της δημοτικής αρχής, με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη βαθαίνει. Τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την παρουσία της κ. Ψάλτη, και η δυσαρέσκεια που εξέφρασε για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης από την πλευρά του δήμου στο θέμα της έλλειψης προσωπικού του Μουσείου των Δελφών, αλλά και οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του δήμου, δε στάθηκαν αρκετά ώστε η «σκόνη» της έντασης να καθίσει. Ο δήμος επιλέγει να ρίξει τις γέφυρες επικοινωνίας με μία υπηρεσία την οποία έχει ανάγκη όσο λίγες, για μία σειρά θεμάτων του. Που θα τον οδηγήσει αυτό;

Το σίριαλ, μετά και τα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, είχε και συνέχεια, η οποία ξετυλίχθηκε αρχικά με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, λεγόμενα του οποίου κατά τη δημοτική αρχή υποκινήθηκαν από την κ. Ψάλτη. Τα όσα ανέφερε ο Σύλλογος χαρακτηριστικά για «τις διάφορες «διαμαρτυρίες» τοπικών παραγόντων και δημοσιολογούντων», οι οποίες μάλιστα κατά την ανακοίνωση «δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες όσο φαίνονται», δεν πέρασαν αναπάντητα. Ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος σήκωσε το γάντι και με δική του ανακοίνωση στράφηκε ανοιχτά κατά της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κατηγορώντας την για τη στάση που κρατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφερόμενος ακόμα και στα σχόλια που η ίδια κάνει στη προσωπική της σελίδα στο faceboook. Κατά τον δήμαρχο η κ. Ψάλτη, ως υπηρεσιακός παράγοντας, δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα τοπικά πολιτικά πράγματα, επιμένοντας πως οι χειρισμοί του δήμου στην υπόθεση είχαν καθαρά πολιτική χροιά.

Η απάντηση στα παραπάνω δεν άργησε να έρθει, όχι όμως από την κ. Ψάλτη, αλλά από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Δελφών, Παναγιώτη Ταγκαλή, ο οποίος με δική του παρέμβαση στράφηκε κατά του δημάρχου, σημειώνοντας πως η επιλογή του να στοχοποιήσει υπηρεσιακό παράγοντα, την κ. Ψάλτη στην προκειμένη περίπτωση, έγινε για να αποκρύψει την αδυναμία του στο χειρισμό σημαντικών θεμάτων. Μάλιστα ο κ. Τακαλής, ενώ υπερασπίστηκε τις ενέργειες του δήμου και τις κινητοποιήσεις που έγιναν, έκανε ταυτόχρονα λόγο για αήθη επίθεση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του δήμου. Και εδώ, όμως, ο δήμαρχος Δελφών, δεν άφησε να πέσουν οι τόνοι, καθώς με νέα παρέμβασή του επέλεξε να απαντήσει. Αφήνοντας κατά μέρους τα όσα ειπώθηκαν αναφορικά με την Εφορία Αρχαιοτήτων, ο Αθ. Παναγιωτόπουλος εστίασε στο ότι ο δήμος είναι πάντα παρών όταν το απαιτούν οι συνθήκες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του, λέγοντας μάλιστα πως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ενώ θα έπρεπε, από στελέχη της παράταξης Ταγκαλή. Μάλιστα προς το τέλος της ανακοίνωσης φαίνεται να γυρίζει το χρόνο πίσω λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς πως ο πρώην αντιδήμαρχος έχει ευκαιριακή δύναμη, η οποία του παραχωρήθηκε από τρίτους.

Σύλλογος Αρχαιολόγων: «Οι διαμαρτυρίες» τοπικών παραγόντων και δημοσιολογούντων δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες όσο φαίνονται»
Παίρνοντας τα πράγματα με σειρά, και όπως εξελίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, αρχικά θα πρέπει να σταθούμε στο απόσπασμα της ανακοίνωσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων που έριξε λάδι στη φωτιά. Ο Σύλλογος με την παρέμβασή του διαμαρτυρήθηκε για τη διαρκεί αποδυνάμωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων, κάνοντας αναφορά και στα πρόσφατα γεγονότα του Μουσείου των Δελφών.

Συγκεκριμένα, και ενώ ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, με αφορμή την υποστελέχωση των υπηρεσιών, ανέφερε:
«Στις πιο πάνω δυσχέρειες προστίθεται και η κριτική όσων ανάγουν τις αντικειμενικές αδυναμίες των Υπηρεσιών σε αφορμές για επιθέσεις κατά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η στοχοποίηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, η οποία ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του φυλακτικού προσωπικού, μετά το πέρας των συμβάσεων του εποχικού προσωπικού, αδυνατεί να λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών σε καθημερινή βάση και με πλήρες ωράριο, ενώ μία σειρά κινητοποιήσεων σε τοπικό επίπεδο και επιστολές εμπλεκόμενων τοπικών φορέων στρέφονται εναντίον της.

Από κοντά εμφανίζονται βέβαια και οι υποβολιμαίες «προτάσεις» για απόδοση της λειτουργίας των χώρων και των Μουσείων στους Δήμους ή σε ιδιώτες. Εξ ου και οι διάφορες «διαμαρτυρίες» τοπικών παραγόντων και δημοσιολογούντων δεν είναι πάντοτε τόσο αθώες όσο φαίνονται».

Αθ. Παναγιωτόπουλος: «Η κ. Ψάλτη πολιτικολογεί ανεπίτρεπτα και στρέφεται εναντίον της δημοτικής αρχής και της τοπικής κοινωνίας»

Αυτά ήταν που προκάλεσαν και την αντίδραση του δημάρχου Δελφών, ο οποίος με δική του ανακοίνωση, και ενώ ανέφερε πως τα παραπάνω υποκινήθηκαν από την κ. Ψάλτη, σημείωσε πως ο Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων υπερέβη τα εσκαμέννα. Αναλυτικά η παρέμβαση Παναγιωτόπουλου ανέφερε:
«Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, κ. Αθανασία Ψάλτη, με την προσωπική στάση της στο θέμα της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και Χώρου Δελφών, υπερέβη πλέον τα εσκαμμένα.

Οι δύο τελευταίες ενέργειές της υπήρξαν: α) η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών της Δευτέρας 20.11.2017, κατά το οποίο εγκάλεσε τη δημοτική αρχή και άλλους δημοτικούς συμβούλους γιατί δήθεν τη στοχοποιήσαμε και β) η χθεσινή έκδοση ανακοίνωσης από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (προφανώς με υποκίνηση της εδώ Προϊσταμένης), που επίσης μέμφεται τους «τοπικούς παράγοντες» για τον ίδιο λόγο.

Η κ. Ψάλτη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα, με πολλούς τρόπους στράφηκε κατά της τοπικής μας κοινωνίας που δικαίως ξεσηκώθηκε για το κορυφαίο αυτό ζήτημα και -με επικεφαλής το Δήμο μας- έδωσε τον αγώνα που όφειλε, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση του Μουσείου Δελφών.
Η κ. Προϊσταμένη δεν εκτίμησε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επιτρέψαμε να στραφεί το θέμα εναντίον της, αλλά αντιθέτως την προστατέψαμε σε όλες τις επίσημες και δημόσιες τοποθετήσεις μας, καθορίζοντας το πλαίσιο του αγώνα μας σε αυστηρά πολιτικά και όχι υπηρεσιακά πλαίσια, μολονότι ήταν εμφανές (λ.χ. στη Συνέλευση των Δελφών στις 02.11.2017), ότι η τοπική κοινωνία εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί εις βάρος της, αν εμείς δεν απλώναμε προστατευτικό μανδύα.
Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις της (facebook κ.α.) η κ. Ψάλτη πολιτικολογεί ανεπίτρεπτα και στρέφεται εναντίον της δημοτικής μας αρχής και της τοπικής κοινωνίας, που μάλιστα την έχει πολλαπλά τιμήσει.

Επειδή δεν είναι ανεκτό να παρεμβαίνουν δημόσια υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού στα τοπικά πολιτικά τεκταινόμενα και ειδικότερα στα δημοτικά πράγματα, ζητούμε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά και να περιοριστεί η κ. Προϊσταμένη στα καθήκοντά της.
Ως εκφραστές της τοπικής μας κοινωνίας, δεν έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από κανέναν άδεια για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούται ο ιστορικός μας τόπος, πολύ περισσότερο όταν οι αγώνες μας δίνονται πάντα με ευπρέπεια, αλλά και με πολιτικό δυναμισμό, γι’ αυτό και φέρνουν αποτελέσματα.

Π. Ταγκαλή: «Αήθης επίθεση… συγκαλύπτετε την αδυναμίας σας κάνοντας επίδειξη ισχύος σε υπαλλήλους»

Κριτική για την παρέμβαση του δημάρχου Δελφών και την επίθεσή του στην κ. Ψάλτη, την οποία χαρακτήρισε αήθη, άσκησε με δική του ανακοίνωση ο Παναγιώτης Ταγκαλής, υπερασπιζόμενος παράλληλα τις κινητοποιήσεις που έγιναν για το θέμα του Μουσείου. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε στη δική του τοποθέτηση:

«Ο ρόλος του Δήμου και προσωπικά του Δημάρχου, πέραν των θεσπισμένων καθηκόντων, είναι Πολιτικός. Ύψιστος σκοπός είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των Δημοτών, με την παρακολούθηση και παρέμβαση σε όλα τα μεγάλα θέματα του τόπου μας
Σχετικά με το μέγα θέμα της διασφάλισης της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και του Μουσείου, ήταν απαραίτητη η δυναμική παρουσία του Δήμου, γεγονός το οποίο μας βρήκε σύμφωνους, ως παράταξη. Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και η συμμετοχή μας, τόσο στη Γενική συνέλευση των κατοίκων των Δελφών, όσο και στο συλλαλητήριο και στη δημοσιοποίηση του θέματος, δικαιολογήθηκε απόλυτα εκ του αποτελέσματος.
Ως παράταξη είχαμε, κατ’ επανάληψη, επιμείνει σε δύο βασικές αρχές, πρώτον ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα κανενός να εμπλέκεται στα Υπηρεσιακά θέματα του ΥΠΠΟ και δεύτερον ότι το θέμα ήταν αμιγώς Πολιτικό – άλλωστε φάνηκε από την λύση που δόθηκε από την Πολιτική ηγεσία, έστω και καθυστερημένα.
Δυστυχώς, η σημερινή πρωτοφανής, αήθης , προσωπική επίθεση από το Δήμαρχο κατά Υπηρεσιακού παράγοντα και δη προϊσταμένου του ΥΠΠΟ, μόνο αρνητικές σκέψεις μας δημιουργεί.

Κ. Δήμαρχε, μην προσπαθείτε μάταια να συγκαλύψετε την αδυναμία σας να «δείτε» έστω και έναν Γενικό Γραμματέα εδώ και 3 χρόνια, κάνοντας επίδειξη ισχύος σε Υπαλλήλους!
Ο Δήμαρχος πρέπει να είναι «κοντά» στους Δημόσιους λειτουργούς, δεν χρειάζεται ούτε να τους «προστατεύει» ούτε να τους εκθέτει !
Τέτοιες συμπεριφορές, μόνον προς το συμφέρον των συμπολιτών μας και του Δήμου δεν είναι».

Αθ. Παναγιωτόπουλος: «Η δύναμή μας δεν είναι ευκαιριακή ούτε από παραχώρηση τρίτων»

Ο δήμαρχος Δελφών ακολούθως επανήλθε, απαντώντας στον Π. Ταγκαλή, διατηρώντας μάλιστα υψηλά τους τόνους. Δεν απέφυγε μάλιστα να κατηγορήσει την παράταξή του για την απουσία στελεχών της από τις διεκδικήσεις του δήμου, ενώ άφησε αιχμές και για το από που ο πρώην αντιδήμαρχος έλκει τη δύναμή του.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε:
«Αξιότιμε κ. Ταγκαλή,
Δεν επανέρχομαι στο θέμα της ανακοίνωσής μας σχετικά με την Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Φωκίδας, που ήταν σαφής (και σε καμία περίπτωση «αήθης», όπως εσφαλμένα και ατεκμηρίωτα αναφέρετε).
Στέκομαι μόνο στην «αδυναμία» μας, όπως ισχυρίζεστε, να έχουμε πρόσβαση ακόμη και σε γραφεία γενικών γραμματέων Υπουργείων, καθώς είναι γνωστό ότι εμείς δεν έχουμε καμία ιδιαίτερη σχέση με κομματικούς διαδρόμους, πάσης προελεύσεως.
Τη δύναμή μας όμως μας τη δίνει ακριβώς η ανεξαρτησία και η αδούλωτη στάση μας έναντι των πάντων, όταν πρέπει να διεκδικήσουμε τα τοπικά μας συμφέροντα.
Θυμίζω τις κινητοποιήσεις μας για να σταματήσει ο κατήφορος του Νοσοκομείου, τις κινητοποιήσεις μας για να διατηρηθεί η αστυνομική παρουσία σε Δελφούς και Γραβιά, τις κινητοποιήσεις μας για τα σχολεία Δεσφίνας και Γαλαξιδίου, τις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας για να αποτρέψουμε την υποβάθμιση του Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Δελφών.

Άλλωστε έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν το φρόνημα και την αγωνιστικότητά μας σε κορυφαία ζητήματα του τόπου.
Στις περισσότερες από αυτές τις διεκδικήσεις υπήρχε ηχηρή απουσία ανθρώπων που εκ της θέσης τους ή της πολιτικής τους ιστορίας, θα έπρεπε να ήσαν παρόντες. Μεταξύ αυτών και προβεβλημένα στελέχη της δικής σας δημοτικής παράταξης.

Οι αγώνες αυτοί όρθωσαν το ανάστημα της περιοχής μας, απέτρεψαν -στο βαθμό που ήταν εφικτός- επικίνδυνες εξελίξεις και απέφεραν αποτελέσματα.
Συνεπώς η δύναμή μας (που έχει αποδειχτεί εμπράκτως ότι είναι μεγάλη) δεν αντλείται από τις παραδοσιακές πηγές της κομματικής συναλλαγής, αλλά από την έντιμη και παθιασμένη μας στάση να στηρίξουμε αυτά που εμείς θεωρούμε ως δίκια του τόπου μας και δικαιώματα των δημοτών μας, ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστούμε και να αντιπαρατεθούμε σκληρά.
Η δύναμη όμως αυτή είναι η πιο ισχυρή που υπάρχει, γιατί δεν είναι ευκαιριακή, ούτε κατά παραχώρηση τρίτων, αλλά δύναμη των ίδιων των πολιτών και της κοινωνίας μας».

Τι σημαίνει για το μέλλον αυτή η «κόντρα»

Τα παραπάνω αποτέλεσαν μοιραία του κορυφαίο θέμα συζήτησης τις τελευταίες ημέρες, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη αυτής της εμφανούς πλέον «κόντρας». Με κύριο βέβαια τη σχέση δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων είναι λογικό να υπάρχει, αυτό που πρωτίστως προβληματίζει είναι πως από εδώ και στο εξής θα στηθεί εκ νέου η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η πλευρά της Εφορείας, μετά και την παρουσία της κ. Ψάλτη στο δημοτικό συμβούλιο, επιλέγει να μην κάνει άλλη παρέμβαση, διατηρώντας το θέμα σε ότι την αφορά στην υπηρεσιακή του διάσταση, και στο ότι από μέρους της έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του Μουσείου.

Τι μπορεί να σημαίνουν όμως για την περιοχή γενικότερα όλα τα παραπάνω; Μπορεί τίποτα, μπορεί και πολλά όμως. Και εδώ είναι που πολλοί δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, καθώς θεωρούν πως ο δήμος βάζοντας απέναντί του την Εφορεία Αρχαιοτήτων στην ουσία «ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται». Τι εννοούν; Πως εάν από εδώ και στο εξής η συγκεκριμένη υπηρεσία οχυρωθεί αποκλειστικά και μόνο πίσω από τις αρμοδιότητές της, τότε δεν είναι απίθανο ο δήμος να χάσει έναν από τους πλέον σημαντικούς συμμάχους του σε πολλά από τα θέματα που τον αφορούν. Πάρτε για παράδειγμα τις αναφορές της κ. Ψάλτη στο δημοτικό συμβούλιο για τις «θυσίες των υπαλλήλων της υπηρεσίας», οι οποίοι εργάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις και πέραν των ωραρίων τους για να διεκπεραιωθούν γεγονότα. Ποιος εγγυάται πως «αύριο» αυτό θα μπορεί να γίνει και πάλι, εάν παραστεί ανάγκη, αφού μεταξύ των δύο πλευρών έχουν διαρραγεί οι σχέσεις;

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, αν υπάρχει κάτι ακόμα που έχει αξία είναι η στρατηγική που ακολουθήθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και η οποία οδήγησε στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ο δήμος, για τον οποίο ο λόγος, ορθά παρενέβη για το πρόβλημα του Μουσείου, όμως σε κάποιες από τις προεκτάσεις των ενεργειών του τίθενται αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το εάν είναι τελικά προς όφελός του ή όχι. Διότι δεν μπορεί από τη μία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να σηκώνει τη σημαία των Δελφών, και από την άλλη να τραβά στα άκρα την ένταση των σχέσεών του με την αρμόδια υπηρεσία γι’ αυτούς. Επίσης, σε μία ιδιαίτερη περιοχή, όπως αυτή του δήμου, που πολλές από τις παρεμβάσεις του εξαρτώνται άμεσα από τις απόψεις συγκεκριμένων υπηρεσιών, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται από τις πλέον «σκληρές» στη χώρα, πόσο σώφρον είναι άραγε να σπας, όπως προαναφέραμε, τη γέφυρα επικοινωνίας με το πλέον σημαντικό, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σύμμαχό σου;

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς