H εκτελεστική επιτροπή του δήμου Δελφών θα αποφασίσει για το πώς θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα αναφορικά με το θέμα των Λιμενικών Ταμείων. Αυτό ανέφερε ο δήμαρχος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος στην Εν Δελφοίς, τοποθετώντας χρονικά τη συνεδρίασή της ίσως και για σήμερα το πρωί της Παρασκευής, με δύο κατευθύνσεις. Η μία θα αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με το αίτημα του δήμου για δύο Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, και την απάντηση που έστειλε το υπουργείο αποκλείοντας το ενδεχόμενο, ενώ η άλλη θα σχετίζεται με τις διαδικασίες εκλογής νέας διοίκησης στο σημερινό Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας, μιας και η προηγούμενη θητεία έληξε με το τέλος του 2017.

Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Δελφών Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο πληροφορηθήκαμε πως ο δήμος, παρ’ ότι το υπουργείο πλέον εξέφρασε άποψη σχετικά με το θέμα των δύο Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, είναι αποφασισμένος να μην καταθέσει τα όπλα έτσι εύκολα. Ενώ κανείς θα περίμενε πως πλέον θα έβαζε μπρος τις διαδικασίες για την πρώτη εναλλακτική του πρόταση, δηλαδή τη σύσταση ενός Ταμείου με έδρα την Ιτέα, ως συνέχεια βέβαια και του σημερινού που υπάρχει σήμερα στο Γαλαξίδι, αυτό που συμπεράναμε από τα λεγόμενα του κ. Παναγιωτόπουλου είναι πως ο δήμος θα συνεχίζει τις πιέσεις για τα δύο Ταμεία, βασιζόμενος στις υποσχέσεις που είχε λάβει από την κορυφή του υπουργείου Εσωτερικών, αναφορικά με το λογικό αλλά και το σύννομο του αιτήματός του.

Ο δήμος θα επιμείνει ζητώντας εξηγήσεις
Ο δήμαρχος μάλιστα δεν έκρυψε στη συζήτησή μας την έντονη ενόχλησή του για το ότι το υπουργείο εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχει απαντήσει επισήμως στο δήμο για το θέμα, αλλά ούτε και στους επίσημους φορείς της περιοχής που το έχουν επίσης θέσει, αλλά παράλληλα πρόσφατα μπήκε στη διαδικασία να απαντήσει στο ερώτημα ενός δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, χωρίς με αυτό βέβαια να υποβαθμίζει το ρόλο του τελευταίου. «Οι διαβεβαιώσεις που πήραμε τι έγιναν;», συνεχίζει να ρωτά ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για πολιτικό θέμα, το οποίο αφού αναγνωρίστηκε ως τέτοιο εξαρχής από το υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη του μάλιστα για ικανοποίηση του αιτήματος, είναι απορίας άξιο το πώς στην πορεία αυτό ως δεδομένο άλλαξε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος επιμένει στην ανάγκη πραγματοποίησης συνάντησης στο υπουργείο, μεταξύ ανθρώπων του υπουργείου και εκπροσώπων του δήμου αλλά και φορέων της περιοχής, προκειμένου από κοντά να δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις. Στόχος του δήμου είναι να επανεπιβεβαιώσει το ότι το αίτημά του είναι πολιτικά εύλογο, όπως είχε ειπωθεί στο παρελθόν, ζητώντας την κατάθεση τροπολογίας από τα πολιτικά στελέχη του υπουργείου που να ξεπερνά και τα όποια νομικά ζητήματα μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ύπαρξη δύο Δημοτικών Ταμείων.

Το κατά πόσο όλο αυτό είναι εφικτό, ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή, το μόνο σίγουρο όμως πλέον είναι πως θα ενταθούν οι πιέσεις και προς τη δημοτική αρχή ώστε να προχωρήσει το θέμα, καθώς είναι σχεδόν κοινή η αίσθηση πως καθυστερεί κυνηγώντας, βάσει των στοιχείων, σχεδόν το απίθανο. Κι αυτό γιατί από την πρόσφατη απάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Τμήματος Νομικών Προσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκης Γιαβή, δεν αφέθηκαν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, για να μην πούμε κανένα, καθώς έλεγε χαρακτηριστικά:
«Σε συνέχεια αλληλογραφίας μας, και κατόπιν νέας ενδελεχούς μελέτης των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, σας γνωρίζουμε ότι εν τέλει για τη μεταφορά των εναπομεινασών αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Φωκίδας στο δήμο σας, καθώς και για την άσκησή τους, ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο αριθμ. 15266/6-6-2017 έγγραφό μας(…)».
Δηλαδή με λίγα λόγια, και βάσει των όσων το επίμαχο έγγραφο του Ιουνίου ανέφερε: «(…)Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 103 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ ΄78), κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει ένα ΝΠΔΔ για τη διοίκηση και διαχείριση ζώνης λιμένα.
Επίσης, στο άριθμ. 3112.9/101880/16/29-11/2016 έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο δήμο σας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «… η έδρα ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου το οποίο διαχειρίζεται περισσότερες από μία ζώνες λιμένα, δέον είναι να ορίζεται σε εκείνη η οποία συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κίνηση και προοπτικές ανάπτυξης ή/και πληροί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης διοικητικής οργάνωσης…».
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας γνωρίζουμε, ότι δεν δύναται να συσταθεί στο δήμο σας και έτερο δημοτικό λιμενικό ταμείο, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη φορέας διοίκησης και διαχείρισης ζώνης λιμένα, ήτοι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου (…)».

Η διεκδίκηση της προεδρίας του Ταμείου Φωκίδας
Στο άλλο θέμα, αυτό της εκλογής της νέας διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αρκετή δόση κινητικότητας, τόσο μπροστά, όσο και πίσω από τα φώτα. Ως φορέας το συγκεκριμένο Ταμείο, όπως και τα αντίστοιχα Ταμεία ανά την χώρα, αποτελεί ή αποτελούν στην ουσία την προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής στην εκάστοτε περιοχή. Αυτό βέβαια, στην περίπτωση που η κάθε κυβέρνηση δείχνει και το ανάλογο ενδιαφέρον, τοποθετώντας και δουλεύοντας με δικούς της ανθρώπους, αφού πριν βέβαια μπορούσε να διασφαλίσει και την εκλογή τους. Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί να γίνει, χωρίς όμως τούτο να είναι και το πιο εύκολο πράγμα, και σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο. Κι αυτό γιατί από την άλλη ο δήμος Δελφών δύσκολα θα έλεγε όχι στο να έχει έναν δικό του άνθρωπο στο πόστο του προέδρου, αφού βέβαια και αυτός μπορούσε να εξασφαλίσει την εκλογή του. Και κάπου εδώ αρχίζει το «μπραντεφέρ» μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι τρεις «κυβερνητικοί» της Αποκεντρωμένης
Καταρχάς θα πρέπει να σημειώσουμε πως η νέα διοίκηση θα εκλεγεί μετά από ψηφοφορία των εννέα μελών της Λιμενικής Επιτροπής. Σήμερα που μιλάμε είναι γνωστοί και επίσημα οι έξι εξ αυτών, ενώ αναμένονται οι άλλοι τρεις για τους οποίους ήδη οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν. Γνωστοί είναι καταρχάς εκ της θέσης τους ο Λιμενάρχης Αλ. Κουτσουμπός και ο Τελώνης Ηλ. Λύτρας, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Σ. Γιαννοσπύρος, του Επιμελητηρίου Ε. Γεωργούλα και των πρακτόρων (Β. Κασούτσα ή Ευθ. Στοφόρος), καθώς και της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, άρα και του δήμου Δελφών, Λιάνα Πιλάλα- Τσακίρη. Αυτοί που απομένουν, οι τρεις δηλαδή, αποτελούν και ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του παζλ, μιας και θα οριστούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να έχει δείξει ενδιαφέρον, πληροφορίες λένε πως για το θέμα έχει εργαστεί και ο ίδιος ο βουλευτής Φωκίδας αλλά και η Νομαρχιακή του κόμματος, τότε μιλάμε για επιλογές προσώπων που θα αποτελέσουν τους εκφραστές της βούλησης της κυβέρνησης αναφορά με την πολιτική της στο κεφάλαιο υποδομές σχετικά με τη θάλασσα στην περιοχή. Τα τρία ονόματα που έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή, χωρίς βέβαια να έχουμε και την επίσημη επιβεβαίωση, είναι αυτά των Νίκου Καϊμάρα, Βασιλικής Ζαχαριά και Χρήστου Βανδώρου.

Λ. Πιλάλα: «Ναι, θα θέσω υποψηφιότητα»
Σήμερα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ένας εκ των τριών που προαναφέρθηκαν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, χωρίς όμως να είναι και ο μόνος. Κι αυτό γιατί η Εν Δελφοίς αποκαλύπτει πως υποψηφιότητα προτίθεται να θέσει και η αντιδήμαρχος Ιτέας Λιάνα Πιλάλα- Τσακίρη. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της, και αφού τη ρωτήσαμε για το εάν σκέφτεται το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη θέση, η κ. Πιλάλα υπήρξε εξαρχής στην απάντησή της ξεκάθαρη λέγοντάς μας πως «ναι, θα θέσω υποψηφιότητα». Κατά την ίδια το θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς ακουμπά μία σειρά προεκτάσεων που έχουν να κάνουν τόσο με την καθημερινότητα, όσο και με τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου, στις οποίες ο δήμος Δελφών δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος, και δια της ευκαιρίας της συζήτησής μας, η διαχείριση του παραλιακού μετώπου πρέπει να περάσει άμεσα στα χέρια του δήμου, μέσω της σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, βάζοντας τέλος σε ένα αίτημα χρόνων για την ίδια την περιοχή.

Μην αγγίζοντας το θέμα του ενός ή των δύο, για το οποίο όμως είπε πως οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου έχουν κάθε λόγο να θέλουν τη διατήρηση του υπάρχοντος, η κ. Πιλάλα τόνισε πως με το να εξασφαλίσει σήμερα ο δήμος τη διοίκηση του Ταμείου Φωκίδας, θα μπορέσει εκτός των άλλων να πετύχει και την πιο ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, όποτε κι αν είναι αυτή. «Θέλω να πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντάς μας το ότι η ίδια θα εξηγήσει στα υπόλοιπα μέλη το σκεπτικό της κίνησής της για την ανάληψη της προεδρίας, και ακολούθως εκείνα θα αποφασίζουν όπως κρίνουν καλύτερα για το συμφέρον του τόπου. Η νυν αντιδήμαρχος, μάλιστα, δεν παρέλειψε να μας πει πως η ίδια επιθυμεί να ασχοληθεί με το θεσμό λόγω και της παλαιότερης ενασχόλησής της, καθώς διετέλεσε τόσο μέλος του, όσο και πρόεδρός του επί σειρά ετών την προηγούμενη δεκαετία, «πράγμα που σημαίνει ότι το γνωρίζω όσο λίγοι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Πεδίο «μάχης»
Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η εκλογή της νέας διοίκησης αποτελεί ένα πεδίο μάχης μεταξύ δύο διαφορετικών πολιτικών πόλων, όπου ο κάθε ένας αυτή τη στιγμή κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά και τους τόνους χαμηλά. Μάλιστα ο δήμαρχος Δελφών, σε ερώτηση που του θέσαμε για το θέμα, υπήρξε λακωνικός «έως εκεί που δεν πάει», σε αντίθεση με την κ. Πιλάλα που μίλησε ανοιχτά έως και για υποχρέωσή της να διεκδικήσει τη θέση, καθώς μιλάμε για τη διοίκηση ενός πολύ σημαντικού τμήματος του δήμου. Στο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας δεν μιλούν για το θέμα, όμως οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως το έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους, κάνοντας ενέργειες που θα τους δώσουν αρκετές πιθανότητες για την ανάληψη της προεδρίας από δικό τους πρόσωπο.

Σε κάθε περίπτωση η έκβαση του θέματος, η οποία τοποθετείται χρονικά έως το τέλος του μήνα, θα μας δώσει όπως όλα δείχνουν έναν νικητή, αλλά και έναν χαμένο, που δεν έχει να κάνει φυσικά με το ποια πρόσωπα εμπλέκονται, αλλά κυρίως με το τι εκπροσωπεί ο καθένας ως πόλο. Κι εδώ που τα λέμε… οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές, οι δύο πόλοι δηλαδή του θέματος, δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων σήμερα, οπότε όλη αυτή η ιστορία αποκτά μία πρόσθετη σημασία για την κάθε πλευρά. Ας ελπίσουμε αύριο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δια των εκπροσώπων τους, αλλά και με τη συμμετοχή των υπολοίπων, να υπάρξει συνεργασία προφανώς για το καλό του τόπου.

πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς