Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εθελοντές; Ποιοί, αυτά τα κορόιδα;

Στις οργανωμένες κοινωνίες από την πρωταρχική τους ακόμα δομή πάντα υπήρχαν εθελοντές. Άνθρωποι που δρούσαν προς όφελος ενός ή περισσοτέρων συνανθρώπων τους ή και μιας κοινωνίας ολόκληρης, χωρίς να προσμένουν σε υλικά ανταλλάγματα.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στη σημερινή κοινωνία, από τους ανθρώπους που βοηθάνε ένα συνάνθρωπό τους να περάσει το δρόμο, ως και πιο οργανωμένα μοντέλα όπου ομάδες ανθρώπων ή σύλλογοι δημιουργούνται με αυτό το σκοπό.

Στην περιοχή της Φωκίδας δεν λείπουν αντίστοιχα παραδείγματα από μεμονωμένους πολίτες ή και Συλλόγους, που στις δύσκολες εποχές που περνάμε αποφάσισαν να διαθέσουν προσωπικό χρόνο και χρήμα και να βάλουν πλάτη στις υπολειτουργούσες δομές του κράτους (δήμους, περιφέρεις κλπ.). Πως; Με την εθελοντική εργασία σε ιδρύματα, τις εθελοντικές ομάδες καθαριότητας και ευπρεπισμού, την τουριστική και πολιτιστική προβολή της περιοχής, την φροντίδα αδέσποτων ζώων και πολλές άλλες δράσεις μικρότερες ή μεγαλύτερες που συντηρούν τις πόλεις και τα χωριά μας σε ανεκτά επίπεδα.

Πολλές από τις παραπάνω δράσεις έχει αναλάβει και ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά. Εθελοντικές καθαριότητες, κλάδεμα δέντρων, ασβέστωμα πεζοδρομίων, δωρεάν δράσεις για τα παιδιά, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Μια από αυτές ήταν και η συντήρηση των φοινίκων της παραλίας. Φοίνικες που κοσμούσαν πολλές περιοχές τόσο της Φωκίδας όσο και της Ελλάδας και που όλοι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να ξεραίνονται λόγω ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών. Απόδειξη ο Μαραθιάς, όπου με σωστή προσέγγιση διατηρήθηκαν όλοι οι φοίνικες, πλην ενός που ήταν ο προάγγελος του προβλήματος, για μια 5ετία. Ακόμα και φοίνικες που είχαν προσβληθεί από το σκαθάρι, κατάφεραν οι εθελοντές να τους σώσουν (εικόνα 1). Όλα αυτά όμως μέχρι τώρα. Διότι όταν οι εθελοντές δεν αντέχουν άλλο να βάζουν πλάτη, στο Δήμο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους φέρνουν προ των ευθυνών τους, οι αρμόδιοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά και…. πιάνουν την ρακέτα, κάνοντάς σε μπαλάκι ως προς το ποιανού αρμοδιότητα είναι και ποιός θα αναλάβει την ευθύνη.

Το αποτέλεσμα; Σήμερα, μετά από 4 χρόνια πλήρους επιτυχίας στην προστασία των φοινίκων, αλλά από την άνοιξη του 2017 χωρίς πλέον τη δυνατότητα εθελοντικής παρέμβασης, και με επιστολές πρωτοκολλημένες από το χειμώνα του 2017, εμφανίστηκαν πάλι σκαθάρια και προσβολή σε φοίνικες (εικόνα 2).
Αν η πολιτεία δεν αναλάβει τις ευθύνες της, οι 50 περίπου φοίνικες στο Μαραθιά δεν έχουν ελπίδες. Και η εικόνα ενός τουριστικού χωριού της Φωκίδας θα είναι ντροπιαστική για τις αρχές και αποκρουστική για τον τουρισμό.

Θάνος Ασημάκης

πρόεδρος Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά

1 Σχόλια

  • Κοφφα Σταυρουλα

    Προεδρε,εσυ καλα τα λες το προβλημα ειναι οτι δεν σε ακουνε!! Αυτο το εργο που εσυ προσωπικα κανεις καποιοι δεν το εκτιμουν με αποτελεσμα το χωριο μας που ειναι τοσο ομορφο να χανεται. Η ομορφια της παραλιας να φανταζει λιγη στα ματια των επισκεπτων. Η πολιτεια ας αναλαβει τις ευθυνες της.Ας μας διξει τι μπορει να κανει, αν μπορει και αν θελει.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο