Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η εικόνα του σώματος: Πώς επιδρά στη ζωή μας ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας;

Η εικόνα του σώματος: Πώς επιδρά στη ζωή μας ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας;

Ως εικόνα του σώματος υπό ψυχολογική σκοπιά ορίζεται η εντύπωση που έχει κάθε άνθρωπος για την εξωτερική του εμφάνιση. Αυτό συνεπάγεται πως η προσωπική μας αντίληψη δεν ταυτίζεται πάντοτε με την πραγματικότητα και δεν είναι λίγες οι φορές, όπου παρατηρείται διαταραγμένη αντίληψη αυτής.

Διάφορες πτυχές του χαρακτήρα και της προσωπικότητας επηρεάζονται από την αυτοεικόνα  και την κριτική που ασκούμε οι ίδιοι για το σώμα μας. Ο τρόπος, μάλιστα, που αντιλαμβανόμαστε την εξωτερική εμφάνιση, είναι πολύπλοκος, καθώς εμπλέκει σκέψεις, πεποιθήσεις, συναισθήματα και συμπεριφορές. Σε πληθώρα ερευνών, η εικόνα του σώματος έχει συσχετιστεί με την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την ποιότητα αυτοκριτικής, ενώ αποτελεί παράγοντα επικινδυνότητας για διαταραχές διάθεσης ή αγχώδεις διαταραχές.

Σαφώς η νοητική αυτή απεικόνιση του σώματος δύναται να είναι είτε θετική είτε αρνητική, επηρεάζοντας αντιστοίχως την ποιότητα της καθημερινής ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα που διαμορφώνουμε για το σώμα είναι μεταβλητή και συνδέεται άρρηκτα με τις εμπειρίες, τη διάθεση και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Η συγκρότηση της αντίληψης για το σώμα, άλλωστε, ξεκινά σταδιακά από την αρχή της ζωής και καθ’ όλη την πορεία δέχεται επιρροές από τα εκάστοτε κοινωνικά πρότυπα για το «ιδανικό» σώμα.

Μία διαταραγμένη εικόνα σώματος συνεπάγεται συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση και μειωμένα επίπεδα αυτοαποτελεσματικότητας στην καθημερινότητα, γεγονός που συμβάλλει και ενθαρρύνει την ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων. Ειδικότερα, διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας αρνητικής αυτοεικόνας και διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων για το ιδανικό σώμα. Συχνά επηρεαζόμαστε από τους «σημαντικούς άλλους» (οικογενειακό περιβάλλον, φίλοι/συμμαθητές, δάσκαλοι, εργασιακό περίγυρο), από τα βιώματα

της παιδικής ηλικίας και τα πρότυπα σχέσεων που έχουμε αναπτύξει, καθώς και από τις επιταγές της κοινωνίας και της εποχής, αδυνατώντας έτσι να αποδεχτούμε οποιαδήποτε παρέκκλιση. Κατά συνέπεια, ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταθλιπτικά συναισθήματα, αισθήματα θυμού και αναξιότητας, άγχος, ενώ αρκετά συχνά παρατηρείται μειωμένη πνευματική απόδοση, κοινωνική απομόνωση, προβλήματα στη σεξουαλική ζωή και διατροφικές διαταραχές.

Από την άλλη πλευρά, αν και τείνουμε να εστιάζουμε στην αρνητική εικόνα του σώματος,  υπάρχει και η θετική αντίληψη αυτού, κάτι που χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια να επιτευχθεί. Αυτό συμβαίνει, διότι βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό προς το σώμα, την αποδοχή των όποιων ελαττωμάτων και βελτίωση αυτών.

Αδιαμφισβήτητα, καλλιεργώντας θετική αυτοεικόνα, αναγνωρίζοντας τα δυνατά και αδύνατα σημεία, αποκτάμε ολοκληρωμένη εικόνα εαυτού που δεν πλήττεται εύκολα από την κριτική των άλλων. Απομακρύνοντας, δηλαδή, το φόβο της απόρριψης και μη αποδοχής από τους άλλους, γινόμαστε πιο ανθεκτικοί και διαχειριζόμαστε ευκολότερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Όπως έχει επισημάνει και ο συγγραφέας Shannon Alder « Μία από τις μεγαλύτερες μεταμέλειες στη ζωή είναι να είσαι αυτό που θέλουν οι άλλοι και όχι ο εαυτός σου» . Γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό ο καθένας να κάνει μία ενδοσκόπηση στον εαυτό του, να διαχωρίζει τι πρόκειται για πεποιθήσεις και τι για γεγονότα. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτή τη διαδικασία είναι η συναισθηματική πληρότητα και η ικανότητα αντικειμενικής αξιολόγησης του εαυτού, κάτι το οποίο μαθαίνεται σταδιακά.

Γεωργακοπούλου Αννέτα, Ψυχολόγος

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας «Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος», υπηρεσίες Φωκίδας

Η θεματική στήλη “ΨυχοΛογώντας” δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο με την κοινότητα απαντώντας σε προβληματισμούς που μας αφορούν όλους.

 Θέσε κι εσύ το ερώτημά σου είτε τηλεφωνικά στο 2265023222 είτε στο email [email protected].

Όλα τα ερωτήματα απαντώνται σεβόμενοι την ανωνυμία σας. Σχετικά με την πολιτική απορρήτου της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας ekpse.gr.

 

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο