Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024

Λιμενικά Ταμεία: Από τους δήμους στο κράτος (και μετά σε ιδιώτες;)

Τέλος ένα ακόμα έσοδο από τα δημοτικά ταμεία!

Σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, προωθεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, όπως προανήγγειλε μιλώντας σήμερα στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

“Στην ακτοπλοΐα προωθούμε σχέδιο νόμου για τη διόρθωση των κακώς κειμένων, αλλά και την εξάλειψη των πολλών γκρίζων ζωνών, που, υπάρχουν μέχρι σήμερα, επιτρέποντας διαφορετικές ερμηνείες, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν μια ακτοπλοΐα πολλών ταχυτήτων”, είπε ο κ. Πλακιωτάκης. Και πρόσθεσε «Στο θέμα αυτό θα είμαι κάθετος. Θα υπάρξουν κανόνες. Κανόνες κοινοί για όλους».

Ο κ. Πλακιωτάκης αναφερόμενος στον λιμενικό τομέα είπε ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες βιωσιμότητας για κάθε ένα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια ανώνυμες εταιρείες «και μέσα στο 2020 προχωράμε στο διαγωνιστικό μέρος, εκκινώντας από τα λιμάνια εκείνα που ήδη γνωρίζουμε πως έχουν προκαλέσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον». «Με τον τρόπο αυτό, αντί για το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που όπως ευθύς εξ αρχής είχα δηλώσει, έτσι όπως ήταν σχεδιασμένο δεν θα απέδιδε, διασφαλίζουμε την ανάπτυξη κάθε λιμανιού, με βάση τα πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες του». Κι έριξε την βόμβα τονίζοντας εντός του έτους θα υπάρξει και άλλη μια σημαντική εξέλιξη, καθώς «θα περάσουν στον έλεγχο της Πολιτείας, τα 71 λιμάνια ή λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής πλοίων την διαχείριση των οποίων έχουν Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα».

Τι σημαίνει αυτό; Τέρμα για ένα σημαντικό έσοδο για τα δημοτικά ταμεία! Θέμα, το οποίο σίγουρα θα αποτελέσει άλλο έναν μεγάλο προβληματισμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφόσον εφαρμοστεί.

Στη Φωκίδα ειδικότερα, δημοτικά λιμενικά ταμεία είναι εκείνα του Γαλαξιδίου, στο Δήμο Δελφών, και των Τροιζονίων, στο Δήμο Δωρίδας.

 

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο