Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

“Να πουλάτε ακριβότερα την παραγωγή σας”!

Ο Γενικός Γραμματέας του ΜεΡΑ 25 συνομιλεί με την Εν Δελφοίς

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 14 Φεβρουαρίου

Παρατημένη και ερημοποιημένη η Φωκίδα, επισημαίνει ο Γ. Βαρουφάκης. Προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στη Στερεά για την αγροτική παραγωγή και τις εξορύξεις οργανώνει το ΜέΡΑ 25. Απαραίτητη η δημιουργία Δελφικού Πανεπιστημίου, στις ενεργειακές κοινότητες και στις ανανεώσιμες το μέλλον, υπογραμμίζει, ενώ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση εντολοδόχο των Βρυξελλών στην οικονομική πολιτική.

Συναντήσαμε τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο της συνάντησής του με τους φοιτητές του Γεωπονικού και του ΔΟΕΠΤΜ και τους καθηγητές τους στις εγκαταστάσεις της Άμφισσας, κομμάτι της περιοδείας του στη Φωκίδα στο πλαίσιο των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματός του και δεν χάσαμε την ευκαιρία να έχουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα, θέλουμε να πιστεύουμε, συζήτηση μαζί του. Χειμαρρώδης και ετοιμόλογος, όπως τον έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια από την πρωταγωνιστική του θέση στα πολιτικά μας πράγματα, δέχτηκε να απαντήσει στα ερωτήματά μας, που αφορούσαν μια ατζέντα θεμάτων τοπικού αλλά και υπερ-τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 επισημαίνει μιλώντας στην Εν Δελφοίς για την αναντιστοιχία του πλούτου που υπάρχει στην, ερημοποιημένη όπως τη χαρακτήρισε,  περιοχή  και την οικονομική καχεξία των κατοίκων της. Στην ερώτησή μας για το ενδεικνυόμενο μοντέλο άρσης της πορείας παρακμής του τόπου τόνισε πως η λύση βρίσκεται στον ποιοτικό ανταγωνισμό που πρέπει να διακρίνει την ελαιοκαλλιέργεια, για την έμφαση που πρέπει να επιφυλαχθεί στις ενεργειακές κοινότητες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και στην αξιοποίηση του brand name των Δελφών μέσα από τη σύνδεσή του με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη δημιουργία Διεθνούς Δελφικού Πανεπιστημίου, του οποίου είναι θερμός θιασώτης,

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης ασκεί έντονη κριτική προς την “παρασιτική ολιγαρχία”, που πνίγει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, αποδομεί την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της οικονομίας, όπως και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αποδίδει σαφές ιδεολογική ενοχή στο νεοφιλελευθερισμό για την κλιματική αλλαγή και αποκαλύπτει τις προϋποθέσεις προκειμένου το κόμμα του να συμμετάσχει σε συνεργατικό κυβερνητικό σχήμα με τα άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου μετά τις προσεχείς εκλογές που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

  • κ. Γενικέ, σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται η επίσκεψή σας στην περιοχή;

Τον Ιούλιο πετύχαμε το μικρό άθλο να μπούμε στη Βουλή. Τώρα πασχίζουμε να μεταμορφωθούμε σε πραγματικό κόμμα. Ήμασταν μια παρέα 100-200 ατόμων που αντιπαθούμε τα κόμματα και για αυτό φτιάξαμε το δικό μας. Για να μην αφήσουμε τα κόμματα αυτά να συνεχίσουν την καταστροφή της χώρας. Προσπαθούμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα κόμμα-πρότυπο, που να μην το αντιπαθούμε εμείς οι ίδιοι πρώτα. Τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε σε μια μακρά προσυνεδριακή διαδικασία που θα κορυφωθεί στις 22-23 Μαίου με το πρώτο μας συνέδριο.

Όμως πριν από αυτό οργώνουμε όλη την Ελλάδα, αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του κόσμου, όπως κάνουμε και σήμερα στη Φωκίδα, ενώ παράλληλα θα έχουμε σε κάθε περιφέρεια μια προσυνεδριακή συνδιάσκεψη, αφιερωμένη σε μία θεματική. Για παράδειγμα, στην Αττική θα ασχοληθούμε με τα κόκκινα δάνεια, στην Πελοπόννησο με την υγεία, στη θράκη την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, στα Δωδεκάνησα τη νησιωτική πολιτική, στην Κρήτη την Περιφερειακή ανάπτυξη

  • Στη Στερεά Ελλάδα ποια θα είναι η θεματική σας;

Στη Στερεά θα έχουμε το θέμα της αγροτικής ανάπτυξης και των εξορύξεων. Γενικότερα, όπως σας ανέφερα και πιο πριν για το τι θα συζητήσουμε σε κάθε νομό, έως τα τέλη Μαίου θα είμαστε διαρκώς στο δρόμο. Οπότε και η επίσκεψή μας αυτή στη Φωκίδα εντάσσεται σε αυτό το όλο προσυνεδριακό πλαίσιο. 

  • Ποια εικόνα αποκομίσατε για τη Φωκίδα και τα προβλήματά της από την επίσκεψή σας στην περιοχή;

Εκείνο που διαπίστωσα κυρίαρχα είναι η πλήρη αναντιστοιχία των δυνατοτήτων αυτού του τόπου με την πραγματικότητα. Μιλήσαμε με πολύ κόσμο και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα συναίσθημα ότι η περιοχή είναι παρατημένη. Κι αυτό παρόλο που υπάρχουν τα μεταλλεία, υπάρχουν οι Δελφοί, υπάρχει ο ελαιώνας, υπάρχει μια πανέμορφη φύση. Γενικότερα, υπάρχει ένας πλούτος σημαντικός. Όμως, η πλειοψηφία βλέπει τον τζίρο της να μειώνεται, τα παιδιά της να φεύγουν, τα χωριά να ερημώνουν, να γερνάει ο πληθυσμός. Γενικά, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της ερημοποίησης.

Την πραγματικότητα αυτή δεν τη βλέπουμε μόνο εδώ. Την περασμένη εβδομάδα ήμασταν στη Σπάρτη. Κι εκεί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με την ελαιοκαλλιέργεια. Έχουμε τις καλύτερες ελιές στον κόσμο και δεν καταφέρνουμε να τις εκμεταλλευτούμε προκειμένου να επέλθει ευημερία στον κόσμο και τον τόπο. Κι εκεί το τοπικό πανεπιστημιακό τμήμα φυλλοροεί κι είναι έτοιμο να κλείσει. Κι εκεί, όπως κι εδώ, βλέπουμε από τη μία μεριά οι κυβερνώντες, αλλά και οι προηγούμενοι από αυτούς, να γιορτάζουν και να θριαμβολογούν για το “τέλος της κρίσης” την ώρα που η κρίση βαθαίνει. 

  • Σας ρωτώ και ως πολιτικό και ως οικονομολόγο: Ποιο μοντέλο ανάπτυξης πιστεύετε ότι ενδείκνυται για την αναστροφή της αναπτυξιακής καθίζησης σε περιφερειακές περιοχές που υστερούν, όπως η Φωκίδα;

Να πουλάτε ακριβά. Να μη νομίζουμε ότι πλέον ο ανταγωνισμός θα γίνεται στο επίπεδο της χαμηλής τιμής. Το ελληνικό λάδι πρέπει να πουλιέται 15 και 20 ευρώ το λίτρο. Και όχι 3 ευρώ. Δεν πρόκειται ποτέ να ανταγωνιστούμε το Μαρόκο, την Τυνησία ή την Τουρκία στην τιμή. Εκεί πάντα θα χάνουμε. Είναι, επομένως, απολύτως απαραίτητο να εστιάσουμε στην ποιότητα και στο brand name των ελιών μας και του ελαιολάδου μας. Αυτό είναι το ένα. 

Το δεύτερο: Έχουμε μεγάλες δυνατότητες στο χώρο της ανανεώσιμης ενέργειας. Εκεί, δηλαδή, που είναι το μέλλον. Το αύριο δεν είναι ούτε οι εξορύξεις ούτε το φυσικό αέριο ούτε το πετρέλαιο και σίγουρα όχι ο λιγνίτης. Έχουμε τη δυνατότητα να στήσουμε ένα δίκτυο του 21ου αιώνα. Ένα έξυπνο δίκτυο, όπου η κάθε γειτονιά, η κάθε κοινότητα, το κάθε σπίτι να είναι ταυτόχρονα παραγωγός και καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Και εδώ σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων και χαίρομαι που βλέπω σε μια επαρχιακή εφημερίδα να αναδεικνύετε το ζήτημα και να το κρατάτε ψηλά στην ατζέντα σας, όπως αποδεικνύει το άρθρο σας στο σημερινό σας φύλλο! 

Τέλος, καίριας σημασίας είναι ο τομέας της εκπαίδευσης. Για την περιοχή σημαντικό είναι το Δελφικό Πανεπιστήμιο. Μπορεί να έχει και 60.000 φοιτητές. Στον ίδιο χώρο. Όχι ένα τμήμα εδώ, ένα τμήμα εκεί, ένα τμήμα πάρα πέρα. Και να είναι διεθνές, κιόλας. Μόνο και μόνο με το όνομα Delphi Univercity  έχεις κερδίσει τα πάντα στον τομέα του marketing. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει σημαντική δουλειά. 

  • κ. Βαρουφάκη, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Πολύ απλά, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως δεν υπήρχε και επί της προηγούμενης. Είναι γραμμένη στις Βρυξέλλες, έρχεται εδώ με e-mail στο Υπουργείο Οικονομικών. Από εκεί πηγαίνει στο Μαξίμου και από το Μαξίμου έρχεται στη Βουλή. Από τότε που μπήκαμε στα δεσμά των μνημονίων -και τώρα είμαστε στο 4ο Μνημόνιο, αφήστε αυτά που λένε πως έχουμε βγει από το Μνημόνιο, από κανένα Μνημόνιο δεν έχουμε βγει- η οικονομική πολιτική γράφεται από αλλού. Και απόδειξη για αυτό είναι ότι ο κύριος Σταϊκούρας ξεκάθαρα λέει ότι δεν είναι δυνατό να έχουμε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά “τι να κάνουμε, μας το επιβάλλουν”. 

Και όταν εμείς ως ΜεΡΑ 25 του λέμε για τα κόκκινα δάνεια, ότι δεν είναι δυνατό να μας έρχεται αυτό το σχέδιο “Ηρακλής” γιατί θα εντείνει την οικονομική δυσχέρεια των μικρομεσαίων με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιήσει ακόμα και τις τράπεζες, η απάντηση είναι: “Μα δεν θα συμφωνήσει η Τρόικα με οτιδήποτε άλλο”. Το σχέδιο “Ηρακλής” ουσιαστικά τι κάνει; Μεγιστοποιεί τους πλειστηριασμούς για να μπορέσουνε οι τράπεζες να ξεσκαρτάρουν τα κόκκινα δάνεια. Όλα αυτά απλά συνηγορούν στην απάντηση που σας έδωσα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει κυβερνητική οικονομική πολιτική, δεν υπάρχει εθνική οικονομική πολιτική. 

  • Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ποια προαπαιτούμενα θα έβαζε το ΜεΡΑ 25 προκειμένου να συμμετάσχει σε έναν ευρύτερο προοδευτικό συνασπισμό, πιθανόν με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, και με την προοπτική της διακυβέρνησης;

Η μονομερής αναδιάρθρωση χρέους. Τοσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου. Αυτό είναι το ένα βασικό προαπαιτούμενο για να συμπράξουμε σε μια τέτοια συμμαχία. Παράλληλα, στα εθνικά ζητήματα η κατάργηση, το σκίσιμο όλων αυτών των συμφωνιών με το Ισραήλ, με την Exxon και με την Total για εξορύξεις και αγωγούς. 

  • Σε ποιες κοινωνικές δυνάμεις στηρίζεται και ποιους κοινωνικούς χώρους επιχειρεί να εκφράσει το κόμμα σας;

Στηρίζεται  σε όλους όσοι χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν. Και δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια χώρα στην οποία όλοι χρωστούν και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει. Στηρίζεται στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, οι οποίοι γίνονται όλο και περισσότεροι, ενώ άλλοι εργάζονται για έναν υπερεργολάβο, ο οποίους τους “δανείζει” στον προηγούμενο εργοδότη τους. Εκφράζουμε τους νέους, οι οποίοι είτε χρειάζεται να φύγουν στο εξωτερικό είτε χρειάζεται να δουλεύουνε delivery. 

Στηριζόμαστε στους νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι μπορεί να έχουν καλές προοπτικές με start-ups ή με υψηλή τεχνολογία, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παρασιτικό κράτος και μια παρασιτική ολιγαρχία που τους πνίγει ή τους αναγκάζει να πουλήσουν την τεχνογνωσία τους σε κάποια ξένη εταιρεία ή να φύγουν οι ίδιοι έξω, να πάνε να δουλέψουν στο Τέξας, για παράδειγμα. Στηριζόμαστε και εκφράζουμε τους ανθρώπους που νιώθουν αναξιοπρέπεια μετά από δέκα χρόνια χρεο-δουλοπαροικίας. Και γενικότερα στηριζόμαστε σε όσους πιστεύουν πως υπάρχει εναλλακτική σε αυτό που μας πνίγει.

  • Κλιματική αλλαγή: Το κορυφαίο πρόβλημα του καιρού μας. Έχει πολιτικό πρόσημο, πιστεύετε;

Σαφώς και έχει πολιτικό πρόσημο. 25 εταιρείες σε όλο τον κόσμο παράγουν το 70% των αερίων του θερμοκηπίου. Άρα, δεν είμαστε όλοι το ίδιο ένοχοι. Επιπρόσθετα, είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ένα τεράστιο ιδεολογικό πρόβλημα για το νεοφιλελευθερισμό. Κι αυτό γιατί προβάλλει την αγορά ως λύση στα πάντα. Η αγορά δεν μπορεί να είναι η λύση στην κλιματική αλλαγή. Για ένα απλό λόγο: Τα αέρια του θερμοκηπίου δεν είναι αγαθά. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι αντί-αγαθά. Πράγμα που σημαίνει ότι ποτέ δεν μπορεί να υπάρξει μια αγορά για αυτά, γιατί κανένας δεν επιθυμεί να πληρώσει για αυτά.

Η δημιουργία μιας ψεύτικης αγοράς όπως έπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση να σού θέσει ένα όριο στα διοξείδιο του άνθρακα που μπορείς να παράγεις και να σου δίνει τη δυνατότητα να συναλλάσσεσαι πουλώντας credits, ουσιαστικά να δίνεις το δικαίωμα σε έναν άλλο να αγοράζει από σένα το δικαίωμα να εκλύει αέρια δεν είναι βέβαια προς τη σωστή κατεύθυνση. Εδώ χρειάζεται πιο ισχυρό κράτος για να ελέγχει αυτές τις εκπομπές αερίων και να διοργανώσει τη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Λόγω της τεχνολογικής αλλαγής οι ανανεώσιμες είναι πιο φθηνές από ότι όλες τις άλλες πηγές ενέργειας. 

Κατά συνέπεια, βλέπετε ότι είναι καθαρά ιδεολογικό το ζήτημα. Αλλά και απολύτως πρακτικό ταυτόχρονα. 

  • κ. Βαρουφάκη, σας ευχαριστώ για τη συνομιλία μας !

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο