Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

“Να μην μετακυλίονται στους πολίτες οι ευθύνες”

Την αποδοχή της πρότασης ψηφίσματος του Δημάρχου Δελφών αποφάσισε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου κατά την δια περιφοράς συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη. 

Το ψήφισμα υπερψήφισαν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας και οι Πολίτες στο Προσκήνιο και έχει ως εξής:

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ

  1. Αναγνώριση της συστηματικής, συντονισμένης και οργανωμένης δουλειάς που γίνεται σε Εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της Πανδημία είναι στην σωστή κατεύθυνση. Όμως οι εντεινόμενες απαγορεύσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και δεν μπορεί να αποτελέσουν την κάλυψη για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας.   Οι ευθύνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορούν και δεν πρέπει να μετακυλίονται στους πολίτες, οι οποίοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους επιδεικνύουν τεράστια υπευθυνότητα.
  2. Αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλεται από όλους όσους εργάζονται στο σύστημα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας  και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  3. Ενίσχυση του Εθνικού (Κρατικού) συστήματος υγείας, με την πρόσληψη εξειδικευμένου Νοσηλευτικού και Ιατρικού προσωπικού,  χρηματοδότηση και άμεση πρόσληψη και τοποθέτηση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μόνιμου και με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στο Νοσοκομείο Άμφισσας.
  4. Εξασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Άμφισσας.
  5. Ανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ με κατευθύνσεις ενίσχυσης – στήριξης Κοινωνικών δομών.
  6. Οικονομική στήριξη με επιπλέον  χρηματοδότηση σε όλους τους Δήμους της χώρας, προκειμένου να επιτελέσουν το έργο τους και να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των συμπολιτών μας.
  7. Ενίσχυση των Κοινωνικών δομών και των επισιτιστικών προγραμμάτων, με προσλήψεις και με χρηματοδοτήσεις αφού η ανεργία θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα μας, αλλά και τον πλανήτη.
  8. Μη πραγματοποίηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας.
  9. Μη διακοπή ρεύματος  λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής οφειλών και άμεση επανασύνδεση στα νοικοκυριά που έχουν κοπεί.
  10. Απαλλαγή από τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας σε ειδικές ομάδες  συμπολιτών μας για όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
  11. Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους,  για καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
  12. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  13. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη  καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (ξενώνες, κυλικεία, κλπ) κατά  τη διάρκεια της πανδημίας.
  14. Ρύθμιση για τη μη απαίτηση ισοσκελισμού των Προϋπολογισμών των Δήμων και των Νομικών Προσώπων.
  15. Υποστήριξη όλων των έργων ενταγμένων και συμβασιοποιημένων, που ευρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να ολοκληρωθούν και να αποπληρωθούν.

Η εισήγηση Ταγκαλή στο δημοτικό συμβούλιο

Εισήγηση αναφορικά με τα τρέχοντα και ανοιχτά ζητήματα στη συγκυρία του κορονοϊού πραγματοποίησε στην δια περιφοράς συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δελφών ο Παναγιώτης Ταγκαλής.

Ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής αναφέρεται στη νομιμότητα της μεθόδου που ακολουθήθηκε στη συνεδρίαση, παραθέτει τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διοικητικό επίπεδο για τη λειτουργία του Δήμου και για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του Δήμου, ενώ τονίζει ότι στην προσεχή συνεδρίαση θα εισαχθεί προς ψήφιση δέσμη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρηματιών μέσω της απαλλαγής από τα αναλογούντα δημοτικά τέλη. Επιπλέον, παραθέτει τις ενέργειες που έχουν γίνει σε επίπεδο ΠΕΔ και ΚΕΔΕ στο πλαίσιο της συγκυρίας του κορονοϊού

Η εισήγηση του Δημάρχου Δελφών αναλυτικά 

Α. Αρχικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για τη διαδικασία που τηρούμε, σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού μας συμβουλίου. Με το ΦΕΚ 75 Α’ 30.3.2020, όπως αυτό εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμόν 40/31.3.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου εσωτερικών, η ‘δια περιφοράς’ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να λαμβάνει χώρα εκ του Νόμου, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της. Με την Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου μόνη προϋπόθεση τίθεται η συμμετοχή (έως 31 Μαίου 2020) του ½ των μελών του συμβουλίου. Πιστοί στην τήρηση της κείμενης Νομοθεσίας τηρούμε απαρέγκλιτα τα παραπάνω στο σημερινό συμβούλιο της 01.4.2020.

Β. Όπως γνωρίζετε, από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η δημοτική μας αρχή αφού πραγματοποίησε συναντήσεις με τους Προϊσταμένους και τους υπαλλήλους όλων των Υπηρεσιών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, ενημερώθηκε αναλυτικά και εν συνεχεία σταδιακά έως και σήμερα προβαίνει στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση όποιων προβλημάτων υπάρχουν, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος μας.

Επί του παρόντος, έχουμε λάβει σειρά έκτακτων μέτρων για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων του Δήμου μας για την αντιμετώπιση εξάπλωσης του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα:

ï†Στις 12/03/2020 αποστείλαμε ηλεκτρονικά σε όλους τους Προϊσταμένους και Τμηματάρχες Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών, καθώς και σε όλα τα δημοτικά καταστήματα έγγραφο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας μέσω πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας», καθώς και φυλλάδιο με οδηγίες, τα οποία επιπλέον αναρτήθηκαν στους πίνακες ανακοινώσεων όλων των καταστημάτων όλων των δημοτικών ενοτήτων.

ï†Αναστείλαμε άμεσα τη λειτουργία Υπηρεσιών του Δήμου όπως τα ΚΑΠΗ, τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα Δημοτικών Ωδείων, τις Δημοτικές Φιλαρμονικές, τη Δημοτική Χορωδία, τα Δημοτικά Μουσεία και τις βιβλιοθήκες του Δήμου. 

ï†Το προσωπικό καθαριότητας που υπηρετούσε σε Υπηρεσίες που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με την αρ. πρωτ. 5196/17.03.2020 απασχολείται πλέον στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δελφών. Το προσωπικό αυτό, βάσει προγράμματος που έχει καταρτίσει η αρμόδια Υπηρεσία, έχει επιφορτιστεί με την καθαριότητα και την απολύμανση των δημοτικών καταστημάτων στις δημοτικές ενότητες.

ï†Ενισχύσαμε  τις Προνοιακές Δομές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας που χρήζουν βοήθειας. Μεταφέραμε 23 υπαλλήλους στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας, για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας τους.

ï†Συστήσαμε Υποστηριχτική γραμμή από 19/03/2020 η οποία δέχεται αιτήματα δημοτών που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν βασικές καθημερινές ανάγκες τους. Με ένα τηλεφώνημα στο 22650 29084, ή στέλνοντας email στο [email protected], το προσωπικό αξιολογεί το αίτημα του δημότη και δίνει τις απαραίτητες λύσεις.

ï†Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας έχει προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για τη προμήθεια ειδών προστασίας για το προσωπικό του Δήμου στο πλαίσιο προστασίας από το covid -19. Συγκεκριμένα: 

-Μέχρι στιγμής έχει  προμηθεύσει με απολυμαντικές αλκοόλες, χλωρίνες, γάντια μίας χρήσης και χαρτί καθαρισμού τις δημοτικές ενότητες καθώς και τις υπηρεσίες αυτών. Επιπλέον στους εργαζόμενους καθαριότητας έχουν χορηγηθεί ολόσωμες στολές ατομικής προστασίας και τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την προμήθεια μασκών διαφόρων τύπων και ποδονάρια για τους συνοδούς απορριμματοφόρων. 

– Από τις 16/03/2020 έχει εκπονήσει μελέτη για την «Επείγουσα προμήθεια αναλώσιμου υγειονομικού υλικού για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού covid-19». Το υλικό αυτό, λόγω της αυξημένης ζήτησής του, παρουσιάζει σημαντικότατες ελλείψεις και για αυτό το παραλάβαμε στις 20/03/20,  και το διαθέσαμε άμεσα στις Υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου. 

– Από τις 16/03/2020 έχει εκπονήσει  μελέτη για απολυμάνσεις – απεντομώσεις δημοτικών κτιρίων –σχολείων, οι οποίες θα εκτελεστούν άμεσα και σύντομα θα προστεθεί και νέα σύμβαση μετά την τελευταία  χρηματοδότηση που μας ήρθε για τους ΡΟΜΑ.

Από όλα τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό ότι δεν εφησυχάζουμε, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις πάνω στη δημόσια υγεία, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και όλων των αρμόδιων Υπουργείων. Κύριο μέλημά μας είναι το προσωπικό του Δήμου μας, το οποίο προσπαθούμε να προφυλάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο. 

Γ. Σε επόμενο Δημοτικό συμβούλιο θα εισάγουμε θέματα:  

απαλλαγής από τα αναλογούντα τέλη, επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19 και δεν κάνουν χρήση παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου

απαλλαγής του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού επιχειρήσεων που διακόπτουν ή περιορίζουν τη λειτουργία τους, για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι περιορισμοί, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊούCOVID-19ου 

αφού πρώτα εκδοθούν οι ανάλογες εγκύκλιοι για την εξειδίκευση των θεμάτων, προς αποφυγή προβλημάτων στην εφαρμογή τους.

Δ. Έχουμε λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες , τόσο προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) , όσο και προς την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), για την οικονομική ενίσχυση Δήμου και Νομικών προσώπων και την ενίσχυση των Κοινωνικών δομών. Πολλές από αυτές έχουν συμπεριληφθεί στις πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου που εκδίδονται συνεχώς για να καλύψουν τα συνεχή προβλήματα που δημιουργούνται (π.χ. σημαντικά ζητήματα δανειοδότησης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων), ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη συμπεριληφθεί στην αντζέντα της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα έχουμε θέσει και ειδικά ερωτήματα στον πρόεδρο και τις Νομικές υπηρεσίες της ΚΕΔΕ για συγκεκριμένα κορυφαία ζητήματα του Δήμου μας.

Σε αυτή μας την προσπάθεια, ζητούμε την κατανόησή σας. Οι εξελίξεις είναι ταχύτητες και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού λόγω αδειών ειδικού προσωπικού, για το καλό όλων μας

1 Σχόλια

  • ΝΤΟΠΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

    Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΝΤΟΠΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΑΝΤΕ ΠΙΑ... ΚΑΙ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ!!!

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο