Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ένα βήμα ακόμα για την πολιτιστική ναυαρχίδα Περιφέρεια Στερεάς

Η Πολιτιστική Διαδρομή “Οιδίπους” σε συνεργασία με το “Διάζωμα” του Σταύρου Μπένου αποτελεί την κορωνίδα της πολιτιστικής ανάπτυξης της περιφερειακής Αρχής

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 24 Ιουλίου

Την έγκριση του ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του άτυπου εταιρικού σχήματος για τη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης «Οιδίπους Πολιτιστική Διαδρομή» αποφάσισε το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στην τελευταία συνεδρίασή του. 

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογης που είχε λάβει ο Περιφερειάρχης Στερεάς στις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και είχε ενταχθεί η συγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020 προϋπολογισμού 2.500.000,00 €. 

Στρατηγικός στόχος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, ανέφερε στη συνεδρίαση ο Φάνης Σπανός, είναι να δημιουργηθεί με βάση τους εφτά βασικούς πόλους της διαδρομής Χαλκίδα-Ερέτρια, Θερμοπύλες, Ορχομενός, Θήβα, Δελφοί, Καρπενήσι, Σκύρος που παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στοιχεία μοναδικότητας, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα τουριστικών προορισμών με έργα υποδομής που θα διευκολύνουν την πρόσβαση επισκεπτών στα μνημεία της Περιφέρειας και θα δημιουργήσουν δικτυώσεις των μνημείων πολιτισμού και φύσης με την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020, η συγκεκριμένη ΟΧΕ θα είναι καταρχήν υπό τη διαχειριστική ευθύνη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με Φορέα Στρατηγικής την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνεπικουρούμενη από Φορείς Υλοποίησης τους κατά νόμο κύριους δικαιούχους των έργων/ πράξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης. 

Στο δίκτυο αυτό, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε αναγνωρισμένους προορισμούς, όπως  είναι τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και οι Εθνικοί Δρυμοί, καθώς και οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, περιλαμβάνονται όσες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020. 

Προκειμένου να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η Πολιτιστική – Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, απαιτείται να συνεργαστούν πολλοί και διαφορετικοί φορείς, προερχόμενοι τόσο από τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα. Η συνεργασία όλων αυτών των φορέων αποτελεί και τον πυρήνα της καινοτομικής προσέγγισης που χαρακτηρίζει τη δημιουργία και τη λειτουργία της Πολιτιστικής – Περιβαλλοντικής Διαδρομής, πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς και κατέληξε τονίζοντας: “Αποτελεί μια ουσιαστική πρόκληση για το μέλλον που πρέπει να κατακτηθεί.” 

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο