Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Για τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Καστρούλι της Δεσφίνας

Του Ιωάννη Λυριντζή*

Φέτος ολοκληρώεται το πενταετές έργο που έχει εγκριθεί απο το Υπουργείο Πολιτισμου (2016-2020), και αφορά στην αρχαιολογικη και αρχαιομετρική έρευνα στον υστερομυκηναικό οικισμό  (περ. 1300-1050 προ Χριστου) Καστρούλι Δεσφίνας (μεσόκαμπος). Πρόκειται για μοναδικο οικιστικό κέντρο της νοτιας Φωκίδας με πιθανή σύνδεση και επίνειο τη παραλία αντίκυρας στο Στενό.

Εχουν ανασκαφεί δυο συλλημένοι τάφοι με παρουσία όμως περι των 17 ατόμων απο έμβρυο ως ενήλικες και πλουσια κτερίσματα που διέφυγαν της προσοχής των τυμβωρύχων.

Εχουν ανασκαφθει τρία κτήρια με δωμάτια και ενδιαφέροντα ευρήματα, όπως κεραμικά σκεύη  κ.α.

Η αρχαιολογική έρευνα και η αρχαιομετρική έρευνα έδωσαν χρήσιμα συμπεράσματα που αφορούν την καταγωγή τους, τη διατροφή τους, τις ενασχολήσεις τους. Την πόλη την αναγνωρίζουμε απο ως μια απο τις πόλεις που συμμετείχαν στην εκστρατεία κατα της Τροίας με τον Αγαμέμνωνα στον κατάλογο νηών του Ομηρου, μέσα απο τα αρχαία κείμενα και τη γεωγραφική της θέση και τις ως σημερα αναλύσεις μας.

Φέτος πραγματοποιήθηκε μελέτη ευρημάτων, καθαρισμός και συντήρησή τους σε ολοκληρωμένη μορφή αρκετών απο το σύνολο και θα παρουσιαστουν στην παρουσίαση της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020, 9 μμ, στην Πλατεία Δεσφίνας. Η σύντήρηση και μελέτη για συντήρηση πραγματοποιήθηκε απο ομάδα καθηγητών (κ.κ. Παναγιώτα Μαντή και Χρήστος Καρύδης) και προπτυχιακων και μεταπτυχιακών φοιτητών, του Ιονίου Πανεπιστημιου, Τμήμα Περιβάλλοντος με κατεύθυνση Συντηρησης αρχαιοτήτων και έργων Τεχνης. 

* Ο Ιωάννης Λυριντζής είναι καθηγητής της Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο