Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024

Μεμονωμένο γεγονός ή δείγμα παρακμής;

Μεμονωμένο περιστατικό, αδυναμία διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου ή δείγμα της γενικότερης πορείας παρακμής που εμφανώς ή αδιόρατα χαρακτηρίζει την πορεία της πόλης;

Όποια προσέγγιση κι αν επιλέξει κανείς, η πραγματικότητα είναι πως οι σημαντικές φθορές που έλαβαν χώρα στο στο παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο δίπλα στο μητροπολιτικό ναό της Άμφισσας από ρίψη βεγγαλικών στη λειτουργία της Ανάστασης δεν μπορεί παρά να προβληματίζουν την τοπική κοινωνία. Σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο της φωκικής πρωτεύουσας, οι φθορές που επήλθαν στο οποίο υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως δεν έχει τύχει της μέριμνας και της φροντίδας που του αξίζουν. 

Για το συμβάν Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας κατέθεσε την Τετάρτη το πρωί μήνυση κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας, ενώ τοποθετήσεις έκαναν ο Βουλευτής Φωκίδας και ο Δήμαρχος Δελφών, δείγμα αφενός της σοβαρότητας του γεγονότος και αφετέρου της ιδιαίτερα αλγεινής εντύπωσης που προκάλεσαν οι φθορές στους κατοίκους της πόλης.

“Φύσει επιεικής προσπάθησα ν΄αναζητήσω ελαφρυντικά για τους δράστες, στο γεγονός ότι εδώ και 50 χρόνια από την αποκάλυψή του ουδείς φρόντισε να μιλήσει και να πληροφορήσει τους κατοίκους της Άμφισσας για την αξία και τη σημασία του. Δύο αιώνες μετά, δυστυχώς, εμείς αδυνατούμε ν΄αντιληφθούμε την μεγάλη αυτή αλήθεια και λαβώνουμε την ίδια την ύπαρξή μας, με πράξεις, όπως αυτές που έγιναν το βράδυ της Ανάστασης. Πράξεις, που πρέπει να μας προβληματίζουν και να μας θλίβουν, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν στην τοπική μας κοινωνία”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική τοποθέτησή του ο Γιάννης Μπούγας.

Ως μεμονωμένο περιστατικό που δεν χαρακτηρίζει συνολικά την πόλη αντιμετωπίζει το ζήτημα ο Παναγιώτης Ταγκαλής, σημειώνοντας: “Έλλειψη σεβασμού; Έλλειψη γνώσης; Ότι και να υποθέσει κανείς, τα συναισθήματα της αγανάκτησης , αλλά και της ανησυχίας για το μνημείο ήταν έντονα. Ο βανδαλισμός του μνημείου ήταν θλιβερό μεν, μεμονωμένο δε, περιστατικό και επ’ ουδενί χαρακτηρίζει την τοπική  κοινωνία. 

 Πρόθεση όλων μας -κι αν όχι όλων, σίγουρα των περισσότερων από εμάς- είναι να προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η ιστορία μας είναι ζωντανή και αναπνέει παντού δίπλα μας.  Θα συνεχίσει να είναι, έχοντας συμπαραστάτες το μεράκι των αρχαιολόγων της ΕΦΑ Φωκίδας και το σεβασμό όλων μας”, αναφέρει ο επικεφαλής της δημοτικής Αρχής.

Το παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο σώζεται από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια και χρονολογείται ανάμεσα στον 3ο και τον 4ο μ.χ αιώνα. Πρόκειται για μωσαϊκό δάπεδο κυκλικής αίθουσας πρώιμης βασιλικής, μοναδικό εύρημα για την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας. Ανάλογο ψηφιδωτό βρέθηκε και κάτω από το Φρούριο της Άμφισσας, το οποίο αποδίδεται στον ίδιο ψηφοθέτη και την ίδια χρονική περίοδο.

Αποτελείται από δύο κυκλικές αίθουσες – που συγκοινωνούσαν μεταξύ τους – εκ των οποίων σώζεται η μία ενώ η άλλη καταστράφηκε για να θεμελιωθεί χριστιανικός ναός τη θέση του οποίου κατέχει σήμερα ο μητροπολιτικός ναός της Άμφισσας. Η αίθουσα φέρει άριστο υδραυλικό σύστημα αποχέτευσης ενώ το επιμελημένο μωσαϊκό δάπεδο με το αξιόλογο αρχιτεκτόνημα, αποτελούν αρμονικότατο σύνολο, μοναδικό για την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο