Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Γιατί η ψυχική υγεία μας αφορά όλους;

Όταν το θέμα μας είναι η ψυχική υγεία οποιοσδήποτε ανεξάρτητα που και πως μεγάλωσε, το επαγγελματικό του υπόβαθρο, το οικογενειακό ή κοινωνικό του περιβάλλον ενδέχεται να εκδηλώσει πρόβλημα ψυχικής υγείας κάποια στιγμή της ζωής του. Μπορεί να είμαστε εμείς οι ίδιοι ή κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο.

Η ψυχική μας υγεία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όλοι μας έχουμε υποφέρει από δυσκολίες που συναντήσαμε και επηρέασαν επίπεδα του άγχους μας, τη διάθεση, τον ύπνο ή την όρεξή μας. Ακόμη κι αν δεν αντιμετωπίζουμε μια συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή οι συνθήκες καθημερινού στρες μας επηρεάζουν και τότε η ψυχική ανθεκτικότητα πλήττεται και δοκιμάζεται.

Είναι αλήθεια πως για κάποιους τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η μοναξιά είναι καταστάσεις που επιδρούν στην ψυχική υγεία, αλλά αποτελούν περιστασιακά φαινόμενα. Ωστόσο την ίδια στιγμή για άλλους καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο στη ζωή τους έχοντας και πιο σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως μια παραγωγική ζωή δεν εξαρτάται μόνο από τη σωματική υγεία, η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική και δεν πρέπει να την αγνοούμε. Είναι ουσιαστική η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος, οικογενειακού και κοινωνικού, αλλά εξίσου σημαντική η αναζήτηση βοήθειας από τον ειδικό ψυχικής υγείας παραμερίζοντας αναστολές, αισθήματα ντροπής ή και το βασικότερο φόβους που γεννιούνται από τα ίδια τα συμπτώματα ή την γνώμη των άλλων. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση συνιστά καλύτερη σωματική υγεία, συμβάλλει στην βελτίωση της παραγωγικότητας, την καλύτερη πρόγνωση της ασθένειας, αλλά και εν γένει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ιωάννα Καλλία, Ψυχολόγος

για τις υπηρεσίες Ν. Φωκίδας

της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας

Από την έντυπη έκδοση

Η θεματική στήλη “ΨυχοΛογώντας” δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο με την κοινότητα απαντώντας σε προβληματισμούς που μας αφορούν όλους.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο