Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τρίτη, 30 Απριλίου 2024

Αποτυγχάνοντας… με Επιτυχία!

Από την Έντυπη Έκδοση

Σε μια κοινωνία που όλοι πιεζόμαστε να δώσουμε το 100% του εαυτού μας για την επίτευξη των στόχων μας και οτιδήποτε μη τέλειο θεωρείται φαινομενικά  «αποτυχημένο», πόσο εύκολο μπορεί να είναι για τον καθένα από εμάς να κουβαλήσει το βάρος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας; Την παρούσα χρονική περίοδο οι λέξεις «επιτυχία» και «αποτυχία» εμφανίζονται συχνά στο λεξιλόγιο μας ενόψει των σχολικών εξετάσεων. Πολλοί μαθητές βιώνουν το άγχος της επίδοσης και τον φόβο της αποτυχίας.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλές ρήσεις για να ενθαρρύνουμε τον κάθε μαθητή να συνεχίσει την προσπάθειά του προς την επιτυχία, παρά τις όποιες δυσκολίες, αλλά τι καλύτερο από μερικές πραγματικές ιστορίες μεγάλης επιτυχίας ανθρώπων που δεν τα κατάφεραν με την πρώτη… αλλά τελικά τα κατάφεραν με την επιμονή!

Απολύθηκε από μια εφημερίδα γιατί είχε «ελλιπή φαντασία» και «μη πρωτότυπες ιδέες»… Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Walt Disney,  γνωστό δημιουργό του Mickey Mouse, κάτοχο 22 Ακαδημαϊκών βραβείων. Δεν μπορούσε να μιλήσει μέχρι την ηλικία των 4 χρονών και οι καθηγητές του έλεγαν ότι δεν θα μπορέσει  να καταφέρει ποτέ πολλά… Αναρωτιέστε ποιος μπορεί να είναι αυτός; Ο Albert Einstein, θεωρητικός φυσικός και κάτοχος Βραβείου Nobel.  Η γνωστή ηθοποιός και ελκυστική προσωπικότητα, Marilyn Monroe  βίωσε την απόρριψη από την Columbia Pictures όταν προσπάθησε να ασχοληθεί με το χώρο του σινεμά, γιατί δεν ήταν κατά τα λεγόμενα τους αρκετά ταλαντούχα. Παράλληλα τα πρακτορεία μοντέλων της πρότειναν θέση γραμματέα και όχι μοντέλου γιατί δεν ήταν αρκετά όμορφη!

Φανταστείτε λοιπόν τι θα είχε συμβεί αν όλοι οι παραπάνω και πολλοί ακόμα,  δεν συνέχιζαν την προσπάθεια τους. Η Τέχνη, η Τεχνολογία, η Πολιτική, ο Πολιτισμός θα είχαν διαμορφωθεί τελείως διαφορετικά.

Η αποτυχία σε ένα εγχείρημα είναι συνήθως δύσκολα αποδεκτή.  Ωστόσο υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να έχουμε κατά νου και να αποδειχτούν πολύ ωφέλιμα.

Αρχικά καλό θα ήταν να αντιληφθούμε αυτό που πραγματικά μας συμβαίνει. Η κατανόηση των συναισθημάτων και των σκέψεων μας σε σχέση με την αποτυχία μπορεί να μας

βοηθήσει  να  διαχειριστούμε την κατάσταση με έναν πιο δημιουργικό τρόπο. Σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ειλικρίνεια προς τον εαυτό μας.  Ένα χρήσιμο «εργαλείο» σε όλα αυτά είναι ο τρόπος που αναλογιζόμαστε τον εαυτό μας σε συνάρτηση με την κατάσταση. Στην περίπτωση της αποτυχίας καλό είναι να κάνουμε μια ανασκόπηση των ενεργειών μας και να αναπροσαρμόσουμε τυχόν λανθασμένες επιλογές. Ένα ουσιώδες μέρος αυτής της διαδικασίας είναι να αναρωτηθούμε τι πετύχαμε σε σχέση με τον αρχικό μας στόχο. Για παράδειγμα μπορεί να μην καταφέραμε να έχουμε την απόδοση που περιμέναμε σε ένα μάθημα αλλά παρόλα αυτά με τα υπάρχοντα δεδομένα ο βαθμός μας να θεωρείται επιτυχία, δεδομένης της δυσκολίας των ζητούμενων κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Καλό είναι να θυμόμαστε πως η οποιαδήποτε επιτυχία ή αποτυχία δεν είναι απόλυτη αλλά αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Τέλος, έχοντας κατά νου τα πιθανά ενδεχόμενα και όντας προετοιμασμένοι για αυτά ίσως νιώθουμε λιγότερο εκτεθειμένοι στο άγνωστο. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε προσπάθεια ενέχει μέσα της ως ένα βαθμό την πιθανότητα της αποτυχίας. Ξεπερνώντας λοιπόν την αρχική απογοήτευση και οραματιζόμενοι το μέλλον μπορούμε να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να τα χρησιμοποιήσουμε ως εφόδια για να ενδυναμωθούμε και να εξασφαλίσουμε την επιτυχία σε επόμενα εγχειρήματα.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παραθέσω ένα σχόλιο της J.K. Rowling, συγγραφέα του γνωστού διηγήματος Harry Potter: «Είναι αδύνατον να ζήσεις χωρίς να αποτύχεις σε κάτι… εκτός και αν ζεις τόσο προσεκτικά που τελικά ίσως να μην έχεις «ζήσει» καθόλου…» Μην φοβάστε την αποτυχία, δεν είναι ο τελικός σταθμός της ζωής, είναι μια εμπειρία που θα μας εμπλουτίσει να πορευτούμε  προς την επίτευξη των στόχων μας με μεγαλύτερη επιτυχία!

Ελένη Χατζοπούλου, Ψυχολόγος MSc

Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ν. Φωκίδας

Η θεματική στήλη “ΨυχοΛογώντας” δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο με την κοινότητα απαντώντας σε προβληματισμούς που μας αφορούν όλους.

Θέσε κι εσύ το ερώτημά σου είτε τηλεφωνικά στο 2265023222 είτε στο email [email protected].

Όλα τα ερωτήματα απαντώνται σεβόμενοι την ανωνυμία σας. Σχετικά με την πολιτική απορρήτου της Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα μας ekpse.gr.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο