Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Συνάντηση του Συντονιστή Θεολόγων Στερεάς με το Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Άμφισσα για την συμμετοχή του σε υπηρεσιακή σύσκεψη στελεχών στα γραφεία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) περί θεμάτων αφορώντων στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Ν. Φωκίδος, ο Συντονιστής Θεολόγων Στερεάς Ελλάδος Δρ Χάρης Ανδρεόπουλος πραγματοποίησε την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Σεβασμιώτατο, οικείο, Μητροπολίτη κ. Θεόκτιστο.

Ο κ. Ανδρεόπουλος ενημέρωσε τον Σεβασμιώτατο Φωκίδος για την επιμορφωτικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και γι΄ αυτές που σχεδιάζονται για την νέα σχολική χρονιά 2020-2021, υπό τη δική του καθοδήγηση, ως Συντονιστού Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ01 (θεολόγων καθηγητών Β/θμιας) και υπό την εποπτεία του εδρεύοντος στη Λαμία Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Στερεάς Ελλάδος, επιτελικού οργάνου του Υπ. Παιδείας το οποίο σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης και τις κατά τόπους Δ/νσεις Β/θμιας, παρέχει την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη στα σχολεία και τους εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στη περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος. 

Έχοντας υπηρετήσει, παραλλήλως προς τα ιερατικά του καθήκοντα, επί 25ετία στη Β/θμια Εκπαίδευση ως θεολόγος καθηγητής και ασκήσει καθήκοντα Γυμνασιάρχη και Λυκειάρχη ο κ. Θεόκτιστος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νέα, μεταβατικά προγράμματα σπουδών και τα νέα, μεταβατικά βιβλία Θρησκευτικών, για το περιεχόμενο των οποίων ενημερώθηκε καθώς και για επιμορφωτικά σεμινάρια που θα διεξαχθούν σύντομα για τους θεολόγους της περιοχής, ενημερώθηκε σχετικώς από το Συντονιστή Θεολόγων. 

Ο κ. Θεόκτιστος επεσήμανε ότι η συμβολή του βιβλίου των Θρησκευτικών είναι, ασφαλώς, σημαντική και η ύπαρξή του αναγκαία, τόνισε, όμως, ότι ειδικά για το θρησκευτικό μάθημα δεν απαιτείται μόνο η γνώση απ΄ τις σελίδες ενός βιβλίου, αλλά και η αγάπη για το μάθημα εκ μέρους του εκπαιδευτικού προκειμένου ν΄ αναδειχθεί καταλλήλως η αξία του, ως μαθήματος ζωής που συγκροτεί και διαμορφώνει την ανθρώπινη προσωπικότητα, τη στηρίζει ψυχοσωματικά και ηθικά και τη μεταμορφώνει, γαλουχώντας, παραλλήλως, τα παιδιά με τα γνήσια στοιχεία της ελληνορθόδοξης παράδοσης και τον άφθαστο πνευματικό και πολιτιστικό πλούτο της Ορθοδοξίας. 

Συμφωνώντας με τα λεγόμενα του κ. Θεοκτίστου για την “ταυτότητα” του θρησκευτικού μαθήματος και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο εκπαιδευτικός, ο κ. Ανδρεόπουλος συμπλήρωσε ότι μέσα απ΄ τα προγράμματα σπουδών προσφέρονται, επίσης, και οι λίαν απαραίτητες στους καιρούς μας γνώσεις και για τις άλλες χριστιανικές ομολογίες (Ρωμαιοκαθολικισμό, Προτεσταντισμό) και τις άλλες θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Ισλάμ, Iνδουισμό, κλπ), επισημαίνοτας ότι στο Ν. Φωκίδος υπηρετούν άξιοι θεολόγοι που εκπληρώνουν με ευσυνειδησία την παιδαγωγική τους αποστολή και το επιστημονικό τους έργο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής.

 * Ο Μητροπολίτης Φωκίδος αφού ευχαρίστησε το Συντονιστή Θεολόγων για την επίσκεψη, ευχήθηκε καλή κι ευλογημένη χρονιά στους εκπαιδευτικούς εκφράζοντας τη διάθεση για κάθε συνεργασία της τοπικής Εκκλησίας με τους οικείους εκπαιδευτικούς φορείς για τη υποστήριξη του έργου των σχολείων και τη συμπαράσταση στις όποιες ανάγκες τους.

 

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο