Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Διόρθωση της μυωπίας με την μέθοδο Lasik: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Της Βασιλικής Ν. Ντρισμπιώτη*

Οι διαθλαστικές επεμβάσεις αποτελούν αυτοματοποιημένες και ακριβείς χειρουργικές μεθόδους που στοχεύουν στην διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων (μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμό) μέσω της σμίλευσης του κερατοειδή χιτώνα (μια στοιβάδα της πρόσθιας οφθαλμικής επιφάνειας).  

Μια από τις επεμβάσεις αυτές είναι η μέθοδος Lasik (laser in situ keratomileusis) και πιο ειδικά η πιο σύγχρονη εκδοχή της, η Femtolasik. 

Τί είναι το Femtolasik;

Με τη χρήση ενός σύγχρονου παλμικού Laser (femtosecond laser) δημιουργείται με μεγάλη ακρίβεια ένας λεπτός κρημνος (corneal flap). Αφού ανασηκωθεί αυτός ο κρημνός, ένα δεύτερο παλμικό Laser (Excimer laser) σμιλεύει τον κερατοειδή δημιουργώντας του την επιθυμητή καμπυλότητα και μηδενίζοντας μια για πάντα την μυωπία, τον αστιγματισμό ή την υπερμετρωπία. 

Η επέμβαση διαρκεί γύρω στα 10 λεπτά και για τα δυο μάτια!

Τι πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση Lasik;

Δεν είναι όλα τα μάτια κατάλληλα για Lαsik.

Ο χειρουργός οφθαλμίατρος, για να αξιολογήσει την καταλληλότητα του υποψηφίου για διαθλαστική επέμβαση, διεξάγει έναν προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Πλήρες ιστορικό του ασθενούς (οικογενειακό, ατομικό, ιατρικό και οφθαλμολογικό)
  • Πλήρης οφθαλμολογική εξέταση (υποκειμενική και αντικειμενική διάθλαση πριν και μετά από κυκλοπληγία, έλεγχο πρόσθιου ημιμορίου, μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης και βυθοσκόπηση)
  • Παχυμετρία κερατοειδή
  • Τοπογραφία κερατοειδή
  • Μελέτη της ελαστικότητας του κερατοειδή
  • Μελέτη ξηροφθαλμίας
  • Μελέτη του μεγέθους της κόρης στο φως και το σκοτάδι
  • Έλεγχος οφθαλμοκινητικότητας

Σημειώνεται ότι ο προεγχειρητικός έλεγχος μπορεί να γίνει εφόσον ο ασθενής απέχει από τη χρήση φακών επαφής για 7-10 μέρες αν πρόκειται για μαλακούς φακούς και για 15 μέρες για τους σκληρούς.

Ποιοί είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για Lasik;

Κατάλληλα για επέμβαση lasik είναι άτομα που:

  • Είναι ενήλικες (ιδανικά άνω των 21 ετών)
  • Έχουν μυωπία, υπερμετρωπία ή και αστιγματισμό με σταθερή συνταγή γυαλιών για τουλάχιστον 1 έτος (μεταβολές μικρότερες του 0.75)
  • Δεν έχουν ακραίες διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. πολύ υψηλοί μύωπες) ή παθήσεις στον κερατοειδή (π.χ. κερατόκωνο) ή οφθαλμικές παθήσεις (π.χ. γλαύκωμα, καταρράκτη ή σοβαρή ξηροφθαλμία)
  • Δεν έχουν αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
  • Έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από τα αποτελέσματα της επέμβασης

Η επέμβαση Lasik δε συστήνεται σε έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Ωστόσο, πριν ή μετα τις περιόδους αυτές δεν υπάρχει καμία αντένδειξη ούτε μια μελλοντική πιθανή εγκυμοσύνη θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της επέμβασης σε βάθος χρόνου.

 O χειρουργός οφθαλμίατρος, πριν αποφασίσει την καταλληλότητα του υποψηφίου για Lasik, οφείλει να συζητά μαζί του για την καθημερινότητά του και τα χόμπυ του, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος δεν προτείνεται σε επαγγελματίες αθλητές, διότι υπάρχει κίνδυνος να μετακινηθεί το Flap ύστερα από ισχυρό χτύπημα (π.χ. σε παλαιστές, ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές). 

Πονάει η επέμβαση;

Όχι, η διαδικασία είναι ανώδυνη. Πραγματοποιείται με χρήση τοπικής αναισθησίας με ειδικές σταγόνες. Ήπια δυσφορία (αίσθημα ξένου σώματος ή καύσου) μπορεί να νιώσει ο ασθενής για κάποιες ώρες μετά την επέμβαση που σταδιακά μειώνεται μέσα στην ίδια μέρα.

Θα δώ άμεσα μετά την επέμβαση;

Με τη σμίλευση του κερατοειδή επιτυγχάνεται η επιθυμητή εστίαση των φωτεινών ακτίνων στον αμφιβληστροειδή και η δημιουργία καθαρού ειδώλου των αντικειμένων που παρατηρεί ο ασθενής στο χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ασθενής που υποβάλλεται σε διαθλαστική επέμβαση αντιλαμβάνεται άμεσα τα αποτελέσματα της. Για μυωπίες μέχρι 5 βαθμούς, ο ασθενής βλέπει υπότιτλους στην τηλεόραση από το ίδιο βράδυ! Σε μεγαλύτερους βαθμούς, ο ασθενής βλέπει πεντακάθαρα μέσα στην πρώτη βδομάδα.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η επέμβαση Lasik είναι μία διαδικασία που προσφέρει εξαιρετικά και άμεσα μετεγχειρητικά αποτελέσματα στο 99,9% των ασθενών που την επιλέγουν.

 Οι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επεμβάσεων και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών είναι:

– Η επιλογή καταρτισμένου χειρουργού στο πεδίο των διαθλαστικών επεμβάσεων

– Ο πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος και 

– Η κατάλληλη μετεγχειρητική αγωγή και φροντίδα 

Με την επικράτηση τα τελευταία 12 χρόνια του femtosecond laser αντί του μηχανικού μικροκερατόμου για την δημιουργία του κρημνού, πιο σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονταν παλαιότερα  με τον κρημνό, έχουν οριστικά εξαλειφθεί.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Η επιστροφή στην φυσιολογική καθημερινότητα του ασθενή είναι άμεση (1-2 ημέρες). 

Ο ασθενής πρέπει για 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση να αποφύγει να ρίξει νερό βρύσης στα μάτια του και να μην κάνει μπάνιο στη θάλασσα καθώς ελοχεύει ο κίνδυνος μολύνσεων. Για την ίδια χρονική περίοδο οφείλει να προστατέψει τα μάτια του από σκόνες και να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα.

*Η Βασιλική Ν. Ντρισμπιώτη κατάγεται από την Ιτέα Φωκίδας. Είναι Χειρουργός Οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στον Kαταρράκτη, το Laser μυωπίας και τη Xειρουργική Bλεφάρων. Διατηρεί ιατρείο στην Αθήνα. 

https://www.eyelasermed.gr

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο