Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες της Φωκίδας!

Ποια άμεσα ζητήματα αντιμετωπίζουν και τι ζητάνε από κράτος και αυτοδιοίκηση

Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 20 Νοεμβρίου

Οι δραματικές συνέπειες του lockdown στους καταστηματάρχες της περιοχής κι ο επαπειλούμενος “θάνατος του εμποράκου”! Μιλούν στην Εν Δελφοίς εκπρόσωποι συλλογικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου σε Άμφισσα, Ιτέα, Δελφούς και Γαλαξιδι. 

Εξαιρετικά καίρια παράμετρος του lockdown είναι φυσικά και οι οικονομικές συνέπειες που το συνοδεύουν για τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους. Μια κατάσταση ζοφερή, χωρίς ίχνος υπερβολής, για όλο το φάσμα του επιχειρείν στο νομό, που απειλεί, αν δεν υπάρξει συντονισμένη, σχεδιασμένη και “χειρουργικής ακρίβειας” πρόνοια από όλους όσοι έχουν την ευθύνη, με λουκέτο ή σοβαρή συρρίκνωση του τζίρου και των θέσεων εργασίας στην περιοχή και εν τέλει με το “θάνατο του εμποράκου” να δραπετεύει από τις θεατρικές σκηνές και τον κόσμο της μυθοπλασίας και να γίνεται πραγματικότητα μπροστά στα μάτια μας. Και το σημαντικότερο είναι ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς ούτε τα έχουμε δει ακόμα ούτε μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να υπολογίσει με ακρίβεια την έκταση και το βάθος των παρενεργειών που διαμορφώνει η πανδημία στον επιχειρηματικό και εργασιακό τομέα.  

Η Εν Δελφοίς, επιχειρώντας να αναδείξει το ζήτημα σε όλες τις εκφάνσεις του, ήρθε σε επαφή και συνομίλησε με επιχειρηματίες της περιοχής, καταγράφοντας τα υπαρξιακά για τα μαγαζιά τους προβλήματα και τονίζοντας τις λύσεις που περιμένουν να δουν να υλοποιούνται από πλευράς Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης. Σήμερα μιλάει στην εφημερίδα μας ένα εύρος καταστηματαρχών και εκπροσώπων συλλογικών φορέων από την περιοχή της Παρνασσίδας και από διάφορους τομείς και κλάδους, κάτι που θα συνεχιστεί και στις προσεχείς εκδόσεις μας. 

Οι θέσεις των καταστηματαρχών εστίασης στην Άμφισσα

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης Άμφισσας θα θελήσει να κάνει ο ίδιος την εισαγωγή στην κουβέντα μας. “Από τη θέση που μου έχουν εμπιστευθεί οι συνάδελφοί, λαμβάνω όλα τα μηνύματα της αγωνίας για το μέλλον του κλάδου στην Άμφισσα. Ως συλλογος ζητάμε κατ αρχάς από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αυξηθεί το Πρόγραμμα στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουν να μπουν όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτό”, θα τονίσει ο Γιώργος Βάγενος, δίχως “μαλλιά στη γλώσσα”, χωρίς περιττούς προλόγους και μπαίνοντας κατευθείαν στην καρδιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, κάτι που δείχνει και αυτό με τον τρόπο του την ανησυχία και την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο της εστίασης στην πόλη.

“Η δουλειά μας είναι το δεύτερο σπίτι μας. Τουλάχιστον το “παράθυρο” με το delivery και το take away επιτρέπει να συντηρούμαστε υποτυπωδώς και να μη χάνουμε την επαφή μας με τον κόσμο, που οι περισσότεροι είναι και φίλοι μας. Βέβαια, έσοδα και κέρδη δεν υπάρχουν σε καμία επιχείρηση από αυτή την κατάσταση, αλλά συνεισφέρει σε εμάς στο ψυχολογικό κομμάτι, να μην αισθανόμαστε τελείως ανενεργοί, κάτι που έχει κι αυτό τη σημασία του, και κοιτάμε να βγάλουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να μη μας παρασύρουν τα έξοδα και οι υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί τα έξοδα “τρέχουν”, είναι ψυγεία, είναι συντηρήσεις, είναι πράγματα και προϊόντα στοκαρισμένα μέσα. Άρα, αυτό που κοιτάμε δεν μπορεί να είναι το κέρδος, αλλά να βγει το ρεύμα, το ενοίκιο κι ό,τι μπορεί ο καθένας από τις πολλές υποχρεώσεις”, προσθέτει ο Γιώργος Βάγενος, συνιδιοκτήτης του Retro cafe.

 

Τη “σκυτάλη” θα πάρει ο Παναγιώτης Ταλάντης, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος τόνο: “Η άποψή μου είναι εξαρχής ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονια. Εκτιμώ προσωπικά ότι και το πρώτο τουλάχιστον εξάμηνο του 21 θα είναι και αυτό χαμένο”, επισημαίνει ο συνιδιοκτήτης του Μεγάλου Καφενείου 1929 και του cafe Μπρίκι, για να μας αναφέρει ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες που έχει ο κλάδος αυτή τη στιγμή λένε ότι θα επιτραπεί το άνοιγμα των καταστημάτων για την περίοδο των Χριστουγέννων. “Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Θεωρώ ότι αυτό δεν θα γίνει για το εσωτερικό των μαγαζιών, αλλά εξωτερικά. Οι οδηγίες μέχρι στιγμής δεν είναι σαφείς. Υπάρχουν πολλές παράμετροι, όπως οι καιρικές συνθήκες, ενώ σε τοπικό επίπεδο εκτιμώ ότι δεν θα υφίσταται η επισκεψιμότητα που προσδοκά ο επιχειρηματίας για να δουλέψει. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι πιο δύσκολα θα βγουν έξω”, καταλήγει. 

“Εμείς οι  ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης, το lockdown θα το δούμε μετά το άνοιγμα των καταστημάτων”, θα προσθέσει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κοντονίκος.

Με δεδομένο τη δυστοπική αυτή πραγματικότητα, οι καταστηματάρχες, μιας και οι δήμοι εισπράττουν τρεις φόρους από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το τέλος παρεπιδημούντων, τα δημοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ και τους κοινόχρηστους, ζητούν, αν όχι, να διαγραφούν, να πέσουν έστω στο 50% της αξίας τους. “Θα ζητάγαμε τη βοήθεια του Δήμου Δελφών πάνω σε αυτό, γιατί θα είναι μια σημαντική συνεισφορά προς όλες τις επιχειρήσεις.  Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θέλει όλες οι επιχειρήσεις να είναι ανοικτές, για το γενικότερο καλό και συμφέρον της πόλης”, σημειώνει σχετικά ο Παναγιώτης Ταλάντης. 

“Ένα άλλο μείζον ζήτημα που έχει προκύψει είναι η συσσώρευση ασφαλιστικών υποχρεώσεων, είτε μιλάμε για ΙΚΑ εργαζομένων είτε εννοούμε τον ΕΦΚΑ των εργοδοτών”, θα προσθέσει ο Τάσος Καραμπάσης από το Art cafe στην Άμφισσα και θα καταθέσει το αίτημά του προς εκείνους που πρέπει να το λάβουν υπόψιν: “Απαιτείται, επομένως, μια ρύθμιση τύπου 120 δόσεων ή και διαγραφή αν είναι εφικτό. Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τις τρεις τελευταίες επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες δόθηκαν με τη μορφή χαμηλότοκου και σωτήριου μεν δανείου για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει, ωστόσο, να λάβουν τη μορφή της τέταρτης και ούτω καθ εξής, δηλαδή το 50% του ποσού να διαγραφεί”. 

Τέλος, οι επιχειρηματίες εστίασης της πόλης εκφράζουν τη συμπαράστασή τους σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και γενικότερα, που χειμάζονται από τις οικονομικές επιπτώσεις του lockdown. “Όλα τα καταστήματα είναι μια αλυσίδα και ο ένας βοηθάει στην επιβίωση του άλλου, και τα εμπορικά και η εστίαση και όλα, για αυτό χρειάζεται ομοψυχία σε όλους τους κλάδους, ιδίως σε μια κλειστή κοινωνία. Είμαστε μια αλυσίδα και όταν σπάει ο ένας κρίκος θα ακολουθήσουν και οι άλλοι”, υπογραμμίζει ο Γιώργος Βάγενος.

Παπανάγνου: Στήριξη και από τους συντοπίτες μας

Δεν αποτελεί είδηση πρώτου μεγέθους, βέβαια, το να τονίσουμε ότι και ο κλάδος των εμπορικών καταστημάτων έχει υποστεί καθίζηση από το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Κλάδος, βέβαια, που έχει συν τοις άλλοις να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς μοιραία κομμάτι της κατανάλωσης πλέον διοχετεύεται με πιο έντονους ρυθμούς στα e-shops, περιορίζοντας έτσι τις προϋποθέσεις ανάκαμψης όταν τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά, μιας και μέρος του κοινού θα έχει προχωρήσει ήδη στις αγορές του.

“Η κατάσταση είναι όπως την περιγράφετε. Όμως θα προσθέσω πως αν δεν το βιώσει ο ίδιος αυτό που ζούμε, όπως το βιώνουμε εμείς οι επαγγελματίες, δεν μπορεί κανείς να καταλάβει το πρόβλημα σε όλες τους τις διαστάσεις. Εμείς ως κλάδος καλούμε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα μας αυτές τις κρίσιμες ώρες και ζητάμε ευέλικτα χρηματοδοτικά προγράμματα και μείωση φόρων”, θα μας πει η Πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικών Καταστημάτων Άμφισσας. Επιπλέον, η Ρούλα Παπανάγνου θεωρεί ότι μπορεί να βοηθήσει δραστικά και ο Δήμος Δελφών:

“Αυτο μπορεί και πρέπει να γίνει με διαγραφή αναδρομικών δημοτικών τελών από το πρώτο lockdown που εισπράττονται μέσω της ΔΕΗ για λογαριασμό του δήμου ή έστω μείωση στο ήμισυ και με τραπεζικές διευκολύνσεις στις οφειλές”. Παράλληλα, διερμηνεύοντας το σύνολο των καταστηματαρχών του εμπορικού τομέα στέλνει το μήνυμα της αλληλεγγύης σε όλα τα καταστήματα της περιοχής, ζητώντας παράλληλα από τους  συντοπίτες μας να μην ξεχάσουν ούτε να φοβούνται τα μικρά μαγαζιά του τόπου  μας και να τα στηρίζουν με την παρουσία τους και τις επιλογές τους, καθώς τηρούνται όλα τα στάνταρ ασφαλείας για την αποφυγή της διασποράς και μετάδοσης του κορωνοϊού όπως προβλέπεται από τον ΕΟΔΥ,  αλλά και με επιπλέον μέτρα που παίρνει ο κάθε ένας επιχειρηματίας της περιοχής που πραγματικά αγαπά και βλέπει υπεύθυνα τη δουλειά του.

Άνοιγμα των μικρών καταστημάτων ζητούν στην Ιτέα

Ίδια βέβαια εικόνα και στην Ιτέα. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Για την αντιμετώπιση της κατάστασης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιτέας τονίζει ότι η λύση είναι το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων. “Πριν  λίγες ημέρες  ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης δήλωσαν ότι τα μικρά καταστήματα δεν μεταδίδουν ούτε είναι εστίες αναπαραγωγής του κορονοϊού. Για το λόγο αυτό πρέπει άμεσα από 1η Δεκεμβρίου όλα τα καταστήματα  εμπορικά να ανοίξουν”, τονίζει στην Εν Δελφοίς ο Γιάννης Χλεμπογάννης και προσθέτει, εκφράζοντας ταυτόχρονα και ένα παράπονο όλου του εμπορικού κόσμου: “Δεν είναι δυνατόν super market να βάζουν μέσα 30 και 50 άτομα και τα εμπορικά να τα κλείνουν που βάζουν ένα και δύο άτομα. Εκεί δεν μεταδίδεται ο ιός;”

“Η υπομονή, η επιμονή, η αναμονή, το κουράγιο και τα χρήματα όλα κάποια στιγμή τελειώνουν. Είναι λάθος μέτρο τα χαρτζιλίκια κι οι επιδοτήσεις των οκτακοσίων ευρώ για να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά. Το σωστό είναι να δίνουν τις επιδοτήσεις όχι για μέτρα περιορισμού και καταστολής αλλά για επιπλέον μέτρα ασφαλείας από τους καταστηματάρχες, ώστε να διασφαλίζουν τους πελάτες από κάθε ιό και κορονοϊό. Ένα προϊόν που είναι στο ράφι δύο μήνες δεν πωλείται μετά σαν καινούργιο”, τονίζει από την πλευρά της η Έφη Τσελέ, που διατηρεί επιχείρηση πώλησης παιδικών υποδημάτων στην πόλη και επισημαίνει με έμφαση ότι η Πολιτεία πρέπει να σκύψει σοβαρά στα προβλήματα των καταστηματαρχών. 

Για σκωτσέζικο ντους και εμπαιγμό μιλούν στο Γαλαξίδι

Το μικρόφωνο της Εν Δελφοίς κινείται λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα. Βρισκόμαστε στο Γαλαξίδι. Και εδώ εικόνα έρημης πόλης. Μια εικόνα που αυόματα και συνειρμικά έρχεται σε αντίθεση με τη ζωντάνια που διέπει την κωμόπολη της Φωκίδας τις μέρες της τουριστικής κίνησης. Σε άλλη εποχή και υπό κανονικές συνθήκες οι επιχειρηματίες της πόλης θα δούλευαν σε φουλ ρυθμούς προετοιμασίας της χριστουγεννιάτικης περιόδου. Τώρα, τα πράγματα είναι πια αλλιώς…

 

“Οι μαγαζάτορες δεν ζούμε μόνο με τον φόβο του κορονοϊού  που κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αλλά απογοητευόμαστε όταν ακούμε εν μέσω πανδημίας για σκωτσέζικο ντους που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση. Δηλαδή τρεις εβδομάδες κλειστά και μία ή δύο εβδομάδες ανοιχτά τα καταστήματα μας. Αν αυτό  συμβεί θα είναι η επισφράγιση της ολοκληρωτικής καταστροφής στην περιοχή μας και στον κλάδο μας”, επισημαίνει η Τότα Ιακωβοπούλου, μέλος του σωματείου καταστημάτων Γαλαξιδίου.  

“Η πολιτεία μας έχει αφήσει να λειτουργούμε για να μην δικαιούμαστε οικονομική ενίσχυση ή αποζημίωση. Από την άλλη πλευρά όμως έχουν απαγορευτεί οι μετακινήσεις, που σε αυτές στηρίζεται ο ξενοδοχειακός κλάδος και ειδικότερα στο Γαλαξίδι. Το θεωρώ ως  μέγιστο εμπαιγμό στους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ενώ οι υποχρεώσεις όχι απλά τρέχουν αλλά καλπάζουν σαν άγριο άλογο, όπως προσωπικό, ρεύμα, δημοτικά τέλη, κ.α.”, θα πει με εμφανή την όψη της απογοήτευσης ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του ο Λεωνίδας Λούρμπας. “Ζητάμε από την πολιτεία όχι να μας βοηθήσει αλλά να μας σώσει! ….Τελειώνουμε!!”, κλείνει την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του συλλόγου των ξενοδόχων Γαλαξιδίου και Αγίων Πάντων. 

Δελφοί: Ανάκαμψη το…2020

Από τον ίδιο κλάδο, τον ξενοδοχειακό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δελφών “Φοίβος Απόλλων” παραπέμπει πια στο…2022! “Μιλάμε για οικονομική καταστροφή και ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον, σε μια πόλη που ο τουρισμός αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Και δυστυχώς δεν αναφέρομαι στο έτος που σε λίγο καιρό αρχίζει, στο 2021, κι αυτό χαμένο είναι, αλλά αν μιλάμε για ανάκαμψη, και σε ποιο βαθμό αυτό είναι τελείως άγνωστο ακόμα, τότε μιλάμε για το …2022”, θα υπογραμμίσει χαρακτηριστικά και γεμάτος προβληματισμό ο Γιάννης Παπαθανασίου.

“Εάν δεν επεκταθούν και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα μέτρα που αφορούν στην αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αν δεν ληφθούν άμεσα, εμπροσθοβαρή και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, τότε θα ενταθούν ακόμα περισσότερο τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουμε. Και τότε, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για το μέλλον, όχι μόνο το δικό μας αλλά και του τόπου μας”, καταλήγει.

1 Σχόλια

  • taxi

    Ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι επαγγελματίες αυτοκινητιστες-ταξιτζηδες. Χωρίς μαθητικά, χωρίς πελάτες, χωρίς ανοιχτά Καταστήματα ΠΩΣ θα εισπράξουμε για να πληρώσουμε;;;;;;;;

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο