Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέος ΟΕΥ στο δήμο Δωρίδας… και λοιπόν; Το πρόβλημα είναι βαθύτερο…

Του Κώστα Κουτσόπουλου

Πρόσφατα συντάχθηκε και ψηφίστηκε ο νέος (5ος από το 2010!) Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του δήμου Δωρίδας με σκοπό (σύμφωνα με τη διαβεβαίωση των συντακτών του) τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του δήμου.

Αρκεί όμως η ψήφιση ενός νέου ΟΕΥ στο δήμο Δωρίδας;

Φοβάμαι πως όχι. Ο λόγος δεν είναι ότι ο νέος ΟΕΥ δεν είναι πλήρης ως προς τις προβλέψεις για τις αναγκαίες υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές τους. Αυτό -και αν ισχύει- είναι λίγο το κακό. Το πρόβλημα για το δήμο Δωρίδας είναι βαθύτερο, είναι δομικό. Το ξεπέρασμα των αδυναμιών του και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του δεν μπορεί να έρθει ανακατεύοντας την τράπουλα.

Ας ψάξουμε λίγο τα πράγματα.

Προκειμένου να συνταχθεί ο νέος ΟΕΥ, προηγήθηκε η Αξιολόγηση των υπαρχουσών δομών και της λειτουργίας του δήμου, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και οι αδυναμίες και να διορθωθούν με τον νέο ΟΕΥ (αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική Έκθεση Αξιολόγησης δεν τέθηκε υπόψη του δημοτικού συμβουλίου, του ανώτερου βουλευόμενου οργάνου του δήμου!!! Γιατί άραγε;).

Από σχετικό ενδιαφέρον ζήτησα να μου χορηγηθεί αντίγραφο της Έκθεσης, πράγμα που δεν έγινε, με το αιτιολογικό ότι είναι επιστημονικό έργο και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία. Μου δόθηκε όμως η δυνατότητα να τη μελετήσω παρουσία υπαλλήλου του δήμου, πράγμα που έκανα.

Δεν θα σταθώ ιδιαίτερα στις λίγο-πολύ αναμενόμενες διαπιστώσεις της Αξιολόγησης, όπως ότι: δεν γίνεται αξιολόγηση των εξυπηρετουμένων και του παραγόμενου έργου, η πληροφόρηση του επισκέπτη-τουρίστα είναι μηδαμινή λόγω της έλλειψης πόρων, το γραφείο που θα έπρεπε να μεριμνά για την τοπική οικονομική ανάπτυξη είναι στην ουσία ανύπαρκτο (χαρακτηριστική μάλιστα η ανακρίβεια: αναφέρεται ότι «προσφάτως υπήρξε αναδασμός στο Ευπάλιο»!), υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη και αύξηση των παρεχόμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες που σήμερα περιορίζεται στο 20% με 30%, χρειάζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής αποθήκης ώστε να καταγράφεται η είσοδος και η έξοδος υλικών, η Πολιτική Προστασία δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ άσκηση εκτάκτου ανάγκης, στα Νομικά Πρόσωπα παρατηρούνται κενά ενημέρωσης, συνεννόησης και αλληλοκατανόησης με τις υπηρεσίες του δήμου κλπ.

Αυτές παλεύονται σε κάποιο βαθμό.

Υπάρχουν όμως και διαπιστώσεις όπως:

Ø βασικές αδυναμίες, όπως η ολοκληρωμένη παραγωγή έργου, η εύρυθμη επικοινωνία των υπηρεσιών και η εκμετάλλευση όλων των ανθρώπινων πόρων «δυσχεραίνονται από τη γεωγραφική δομή του δήμου και τον κατακερματισμό των υπηρεσιών» και ότι λόγω της απόστασης που χωρίζει τις δομές παρατηρείται δυσλειτουργία στις υπηρεσίες.

Ø στο τμήμα Προγραμματισμού το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η απόσταση που χωρίζει τους υπαλλήλους λόγω της γεωγραφικής κατανομής των δομών και η εξ αυτού δυσκολία συντονισμού των υπαλλήλων,

Ø στην Τεχνική Υπηρεσία τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην αδυναμία εκπόνησης μελετών, στην ελλιπή διαχειριστική επάρκεια του Δήμου και στο ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, οι υπάλληλοι που τις παρέχουν και ο όγκος του διατιθέμενου στόλου είναι διεσπαρμένοι και προτείνεται η συγκέντρωση της υπηρεσίας σε ενιαίο χώρο,

Ø στην υπηρεσία Καθαριότητας– Πρασίνου – Περιβάλλοντος υπάρχει έλλειψη χώρου στις κτιριακές υποδομές και ανάγκη συγκέντρωσης σε ενιαίο χώρο της υπηρεσίας καθώς και ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα με τη ρύπανση- μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε συγκεκριμένες περιοχές,

που δεν αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο ενός νέου ΟΕΥ, η σύνταξη του οποίου μάλιστα κινήθηκε στην πεπατημένη: κάθε δύο χρόνια και νέος ΟΕΥ, ο οποίος υπόσχεται ότι θα λύσει αδυναμίες και προβλήματα που δεν έλυσαν οι προηγούμενοι… και πάει λέγοντας.

Δεν καλύφθηκε έτσι η ουσία, που είναι η διόρθωση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων και αδυναμιών του δήμου Δωρίδας.

Δεν έπρεπε να είναι πρόταγμα η αναζήτηση των βαθύτερων αιτιών δυσλειτουργίας του δήμου;

Με διαπιστωμένη (και από την εν λόγω Έκθεση) τη δυσλειτουργία και το έλλειμμα αποτελεσματικότητας που παρουσιάζει ο δήμος Δωρίδας, δεν θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να είχε ανατεθεί η εκπόνηση της Αξιολόγησης δομών και της λειτουργίας του δήμου σε έγκυρο πανεπιστημιακό ίδρυμα (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήμιο που διαθέτει ανάλογα εξειδικευμένα τμήματα) και στη συνέχεια τα συμπεράσματα και οι υποδείξεις να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης της δημοτικής Αρχής και των δημοτικών παρατάξεων στο σύνολό τους (το ιδανικό βέβαια θα ήταν να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να αποτελέσουν αντικείμενο ευρύτερου διαλόγου στην κοινωνία της Δωρίδας) και να αποτελέσουν την πρώτη ύλη ενός τρίτου εξίσου έγκυρου και ανεξάρτητου μελετητή για να συντάξει τον απαραίτητο ΟΕΥ;

Χαρακτηριστικό είναι κάτι που η ίδια η Έκθεση αναφέρει : «Ιδανική θα ήταν η περίπτωση της σύμπτυξης της υπηρεσίας σε ενιαίο χώρο και συγκεκριμένο τόπο. Αυτό όμως δεν αποτελεί χαρακτηριστικό του υπό σύσταση οργανισμού, παρά μόνο διαπίστωση της αξιολόγησης των δομών του».

Δυστυχώς, δεν αναζητήθηκε η ουσία.

Γιατί άραγε;

Την απάντηση τη δίνει η ίδια η Έκθεση: χρειάζεται «Διοίκηση ποιότητας, Διοίκηση Αλλαγών, Διοίκηση μέσω στόχων».

Υ.Γ.: Ο νέος ΟΕΥ πάντως, ενώ δεν θεώρησε απαραίτητο να συμπεριλάβει κάποια πρόβλεψη για αρμοδιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, έκρινε όμως απαραίτητες τις αρμοδιότητες «…το Τμήμα … εφαρμόζει, οργανώνει και εποπτεύει την τεχνητή σπερματέγχυση και τον συγχρονισμό του οίστρου των ζώων…» καθώς και «…το Τμήμα … ασκεί εποπτεία επί των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.)» που ασκούνται από την Περιφέρεια!!!

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο