Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ο Γ. Σαρακιώτης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης και το Επιχειρηματικό Πάρκο στα Οινόφυτα

Ως εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων», σχολιάζοντας αρχικά την αναδίπλωση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη όσον αφορά παλαιότερα σχόλια περί «προδοτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.» κατά τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως τόνισε ο Βουλευτής Φθιώτιδας:

«Πριν υπεισέλθω στο σχολιασμό του υπό συζήτηση νομοσχεδίου θα ήθελα να χαιρετίσω την πρώτη συγγνώμη που ακούγεται δημοσίως για την αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ., σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δια στόματος του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη. Ήρθε λοιπόν η ώρα και οι υπόλοιποι 157 Βουλευτές της ΝΔ να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε ο κ. Γεωργιάδης».

Εν συνεχεία, ο κ. Σαρακιώτης ανέπτυξε τη θέση του κόμματος του Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με «μια ολοκληρωμένη προσέγγιση εκσυγχρονισμού του πλαισίου της αδειοδοτικής διαδικασίας για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων», που ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως Κυβέρνηση εισήγε ήδη από το 2015. Αποτέλεσμα ήταν «μέχρι το τέλος του 2018 να είχε εξεταστεί και απλουστευτεί το μεγαλύτερο τμήμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της οικονομίας που ανέρχονταν σε ποσοστό άνω του 85%». Συνεπώς, όπως υπογράμμισε ο κ. Σαρακιώτης, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης και τον Ν. 4442/2016, με αρκετές ωστόσο επιμέρους αδυναμίες και παραλήψεις. Χαρακτηριστικότερη τέτοιου είδους αδυναμία του νομοσχεδίου αφορά η διάταξη για το Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης της περιοχής των Οινοφύτων, την οποία χαρακτήρισε «επικίνδυνη». Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής Φθιώτιδας επεσήμανε:

«Καταργείτε τη  συναίνεση του 55% των ιδιοκτητών γης για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης της περιοχής των Οινοφύτων […] Η λειτουργία όλων αυτών των μονάδων επιβάρυνε υπέρμετρα το περιβάλλον με αποτέλεσμα τη σοβαρή υποβάθμιση της περιοχής και τη μόλυνση του Ασωπού ποταμού. Με τον νόμο Ν.4605/2019 κατά τη διακυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πέτυχαμε την ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος της άναρχης βιομηχανικής δόμησης στην περιοχή των Οινοφύτων, και με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Τανάγρας αλλά και των οικονομικών φορέων της περιοχής, διαμορφώθηκε κατόπιν ευρείας διαβούλευσης μία στρατηγική για την εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Άλλο ένα λοιπόν εμβληματικό σχέδιο στο οποίο έγινε επιμελημένη και ουσιαστική δουλειά τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχετε προχωρήσει καθόλου. Ελπίζουμε έστω και μετά από δύο χρόνια απραξίας να καταθέσετε το φάκελο αίτησης ανάπτυξης επιχειρηματικού πάρκου στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας».

Ακολούθως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας απηύθυνε ερωτήματα για τις δρομολογούμενες αλλαγές στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (Ο.Β.Ι.) και έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στην απονομή υπέρμετρων αρμοδιοτήτων στο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, ο οποίος θα μπορεί πλέον να αποφασίζει το ύψος των προστίμων που θα επιβάλλονται σε super markets σε περιπτώσεις παραβάσεων. Όπως τόνισε ο κ. Σαρακιώτης:

«Στο άρθρο 57, που αφορά super markets των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, περιλαμβάνεται πρόβλεψη η οποία αναφέρει ότι η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και κατά περίπτωση. Και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου θα εξειδικεύεται το ύψος των προστίμων αναλόγως της βαρύτητας της παράβασης. Γιατί αφήνετε τέτοιο περιθώριο στον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα να προσδιορίζει και να κρίνει τη βαρύτητα του κάθε παραπτώματος; Με ποια κριτήρια θα κρίνει αν θα επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ή 100.000 ευρώ;»

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο