Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

“Απελπισμένοι οι αγρότες της Βοιωτίας από την αύξηση του κόστους παραγωγής”

Ο βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ζητά να υλοποιηθούν άμεσα μέτρα στήριξης υπέρ των αγροτών, αλλά και των κτηνοτρόφων.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο πετρέλαιο κίνησης, στα λιπάσματα και γενικά σε όλα τα αγροτικά εφόδια, στο πολλαπλασιαστικό υλικό των σιτηρών, στις ζωοτροφές αλλά και το εργατικό κόστος, φαίνεται να οδηγούν σε πολλαπλά αδιέξοδα τους παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους της Βοιωτίας.

Τονίζεται επίσης, ότι οι τιμές μένουν καθηλωμένες πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Σε αυτό προστίθενται και οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πρωτοφανή παγωνιά, τον καύσωνα των καλοκαιρινών μηνών στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, που ακόμη δεν έχουν φανεί στο σύνολό τους.

Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι με «την πλάτη στον τοίχο» βρίσκονται και οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι εξαιτίας των ανατιμήσεων στις ζωοτροφές αλλά και των χαμηλών τιμές για τον παραγωγό σε γάλα και τα υπόλοιπα κτηνοτροφικά προϊόντα, τιμές που τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε το κόστος παραγωγής. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, αδιαφορεί και παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να εξαλειφθούν ή έστω να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα της οικονομίας.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να λάβει κατεπειγόντως, άμεσα στήριξης υπέρ των αγροτο-καλλιεργητών της υπαίθρου αλλά και των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί, όπως κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής – οικιακής παροχής. Επίσης, ερωτάται η Κυβέρνηση, εάν προτίθεται να λάβει συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις εισαγωγές και τη χονδρική των γεωργικών εφοδίων και ειδικά των λιπασμάτων.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο