Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Λαθροχειρία της Κυβέρνησης στις δαπάνες για την έρευνα

Άκρως αποκαλυπτική ήταν η πρόσφατη αναφορά της κας Βίκυς Κεφαλά, Μέλους του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και της Επενδυτικής Επιτροπής του Ταμείου InvestEU αναφορικά με το ποσοστό της έντασης των δαπανών σχετικά με την έρευνα και την καινοτομία, στο πλαίσιο συζήτησης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας τη λαθροχειρία της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι την κυβερνητική πρακτική είχαν στηλιτεύσει στο πλαίσιο κοινής ανακοίνωσης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., Αλέξης Χαρίτσης και ο Βουλευτής Φθιώτιδας, Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης στις 4 Νοεμβρίου 2021. Ειδικότερα, η κα Κεφαλά ανέφερε ότι:

«Σημαντικός δείκτης είναι η ένταση των δαπανών, δηλαδή η σχέση των δαπανών ως προς το Α.Ε.Π. της χώρας, η οποία εμφανίζεται αυξημένη, από 1,28% σε 1,5%. Βέβαια, η μείωση του ΑΕΠ σε αυτόν το χρόνο συντελεί σε μια παραπάνω φαινομενικά ποσοστιαία αύξηση. Δηλαδή, αν το ΑΕΠ π.χ. είχε διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα αντί να μειωθεί, το ίδιο ποσό των δαπανών θα αντιστοιχούσε σε μια ένταση 1,35%. Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να προσπεράσουμε το γεγονός ότι το απόλυτο ποσό των δαπανών έχει αυξηθεί, αλλά η ένταση είτε στο 1,50% είτε στο 1,35% παραμένει συγκριτικά χαμηλή…»

Στην ανακοίνωσή τους οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ., είχαν παραθέσει τα πραγματικά ποσά (σε απόλυτους αριθμούς), τα οποία και κατέρριψαν τον ισχυρισμό της Κυβέρνησης που παρουσίασε «τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας» αυτή των 135,8 εκατ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019 όταν:

• Το 2019 σημειώθηκε αύξηση κατά 158,35 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018

• Το 2018 σημειώθηκε αύξηση κατά 140,88 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017

• Το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 284,25 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης ο Γιάννης Σαρακιώτης υπογράμμισε την αναγκαιότητα να επικρατήσει στη δημόσια συζήτηση η νηφάλια και υπεύθυνη φωνή της επιστημονικής κοινότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

«Δε γίνεται αυτή την περίοδο που βρισκόμαστε στο επίκεντρο της πανδημίας η συγκεκριμένη Επιτροπή να μην ασχολείται με αυτό το ζήτημα. Αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, επηρεάζει υγειονομικά και οικονομικά τους συμπολίτες μας και δυστυχώς, διαβάζουμε στο διαδίκτυο, ακούμε στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις επιστήμονες να πολιτικολογούν και πολιτικούς να “λοιμωξιολογούν”. Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία στερείται της σοβαρής επιστημονικής φωνής που θα μπορούσε να εξαχθεί από την Επιτροπή μας».

O Βουλευτής Φθιώτιδας πρότεινε την πρόσκληση στην Επιτροπή εκπροσώπου του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), καθώς και του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Κίντζιου, η ερευνητική ομάδα του οποίου βραβεύτηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό πριν λίγους μήνες.

Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης άσκησε κριτική για την αδράνεια της Κυβέρνησης να κινητοποιήσει το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής startup EnzyQuest εξέφρασε την απογοήτευσή του, στο πλαίσιο συζήτησης της ίδιας Επιτροπής (05-10-2021), για τη μη περαιτέρω εμπλοκή της εταιρείας στην πανδημία και την αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης και των παραγόμενων προϊόντων.

Κλείνοντας, ο κ. Σαρακιώτης έκανε για μία ακόμη φορά ιδιαίτερη μνεία στις ανισότητες, που παρουσιάζονται μεταξύ της πρωτεύουσας και της ελληνικής περιφέρειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για «την άμβλυνση και την αντιμετώπιση των αιτίων που τις προκαλούν», σε συνέχεια των στοιχείων, τα οποία παρουσίασε η κα Κεφαλά, τα οποία και κατατάσσουν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην προτελευταία θέση στον τομέα της καινοτομίας.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο