Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πραγματοποιήθηκε στο Δίστομο η εκδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ενημερωτικό δελτίο από το Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας

Το Σάββάτο 14 Μαΐου 2022 ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς διοργάνωσε εσπερίδα με τίτλο

”Διεκδίκηση Γερμανικών Αποζημιώσεων: 22 χρόνια μετά την έκδοση της απόφασης 11/2000 του Αρείου Πάγου για τα θύματα του Διστόμου”.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 22 χρόνων από την έκδοση της ιστορικής απόφασης του Αρείου Πάγου, εγκαινίασε το πρόγραμμα των δράσεων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 78 χρόνια από την Σφαγή του Διστόμου.

Προεδρεύων της συνεδρίας ήταν ο κ. Μιλτιάδης Σφουντούρης, δικηγόρος Αθηνών και μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων της Σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944, ο οποίος αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών, αναφέρθηκε στο σκεπτικό, στους στόχους και στην ιδέα της διοργάνωσης καλώντας στο βήμα τον εμπνευστή της ιδέας, κ. Ιωάννη Σταθά, δήμαρχο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας.

Ο κ. Σταθάς, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές και ακροατές που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις δύο δικαστικές αποφάσεις σταθμός στην εξέλιξη της διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, μνημονεύοντας τους πρωτεργάτες του νομικού αγώνα και εμφαίνοντας την ανάγκη της τιμωρίας των ναζιστικών εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. 

Ο κ. Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πήρε το λόγο στη συνέχεια ως ενάγων της υπόθεσης του Διστόμου δεσμευόμενος να συνεχιστεί δυναμικά ο αγώνας για τη δικαίωση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε έχουν επιτευχθεί σημαντικές νίκες που εδραιώνουν την πίστη στην δικαιοσύνη ανάγοντας το Δίστομο σε πανανθρώπινο σύμβολο. 

Ο κ. Ανδρέας Κουτσούμπας, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, βουλευτής Βοιωτίας, αλλά και ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους των συγγενών των θυμάτων που παραστάθηκαν στη δίκη του πρώτου βαθμού στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στην νομική και πολιτική όψη της δικαστικής απόφασης, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του δικαστικού αγώνα.

Ο κ. Λουκάς Παπαχρήστου, πρώην Δήμαρχος Διστόμου, αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία και στις ιστορικές συνθήκες της γέννησης της ιδέας της δικαστικής διεκδίκησης και της ηθικής δικαίωσης των θυμάτων. 

Ο  κ. Βασίλειος Δαλαμάγκας, δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, αφού διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων, παρουσίασε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα το ιστορικό και την πορεία της υπόθεσης, τονίζοντας ότι ο αγώνας πρέπει να είναι συνεχής, επίμονος και συλλογικός. 

Η κ. Αικατερίνη Σέττα, τ. Εφέτης και μέλος της σύνθεσης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς επί της απόφασης 137/1997 που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επικεντρώθηκε στην εισήγησή της στο σκεπτικό και στο διατακτικό της δικαστικής απόφασης, ενώ τόνισε ότι είναι οδυνηρό ότι μέχρι σήμερα οι ενάγοντες δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Ο κ. Θεόδωρος Λαφαζάνος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και μέλος της σύνθεσης επί της απόφασης 11/2000, με την εισήγησή του συγκίνησε το κοινό μεταφέροντας το κλίμα που επικρατούσε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο μετά την προσφυγή της Γερμανίας, ενώ στη συνέχεια αναφερόμενος στο ζήτημα της ετεροδικίας στο Διεθνές Δίκαιο τόνισε την ανάγκη της εκδίκασης των εγκλημάτων πολέμου στον τόπο που εκείνα τελέστηκαν. 

Ακολούθησαν χαιρετισμοί και παρεμβάσεις της κ. Γιώτας Πούλου και του κ. Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτών Βοιωτίας, καθώς και του κ. Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τον Δήμαρχο και τους ομιλητές, τόνισαν την ανάγκη του αδιάκοπου αγώνα για την δικαίωση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι Λεβαδέων, οι κ.κ. Μιχάλης Σαγιάννης και Αθανάσιος Καλογρηάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς, κ. Βάλια Καραβά, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, κ. Νίκος Μπούρας και άλλοι. 

Μετά το πέρας των εργασιών της εσπερίδας οι ομιλητές τιμήθηκαν από τον κ. Σταθά, Δήμαρχο Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, ενώ οι προσκεκλημένοι δικαστές, η κ. Σέττα και ο κ. Λαφαζάνος σε μια συγκινητική τελετή ανακηρύχθηκαν επίτιμοι δημότες του Δήμου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας για την προσφορά τους στον νομικό αγώνα για τα θύματα του Διστόμου.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο