Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

13 φέτος οι γαλάζιες σημαίες στη Φωκίδα!

Πεντακόσιες ογδόντα μία ελληνικές ακτές, δεκαπέντε μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν φέτος Γαλάζιες Σημαίες, φέρνοντας την Ελλάδα για ακόμα μία φορά στην 2η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα σε 53 χώρες, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στη Δωρίδα, καθώς από 4 παραλίες πέρσι φέτος βραβεύτηκαν 9 (!), ενώ άλλες 4 ανήκουν στο Δήμο Δελφών.

Ειδικότερα, στη Δωρίδα βραβεύονται με γαλάζια σημαία οι εξής παραλίες:

Αγ. Νικόλαος, Βάθη, Γλυφάδα, Ερατεινή, Μαραθιάς, Μοναστηράκι, Σεργούλα, Σκάλωμα και Χιλιαδού

Στο Δήμο Δελφών  βραβεύονται με γαλάζια σημαία οι εξής παραλίες:

Άγιοι Πάντες, Καλαφάτης, Μαϊάμι και Τροκαντερό-Αγκάλη

Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, δήμοι, ξενοδοχεία και camping, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εθελοντικά.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο