Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

“Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα όχι σε «μπαταρία», αλλά σε ενεργειακή «μπανανία» της Ευρώπης!”

Ενημερωτικό δελτίο από τη Βουλευτή Βοιωτίας, Γιώτα Πούλου

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση κ.λπ.» τόνισα ότι με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν εξελιχθεί από αναπτυξιακή ευκαιρία σε μία ακόμη «μαύρη τρύπα» για την οικονομία και το περιβάλλον!  

Το παράδειγμα της Βοιωτίας είναι χαρακτηριστικό. Εκεί όπου παράγεται το 17% της αιολικής ενέργειας όλης της Ελλάδας, ποσοστό που φτάνει το 30% μαζί με τα αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα, με αποτέλεσμα να είναι ο πλέον δυσανάλογα επιβαρυμένος νομός, όχι μόνο στην επιβαρυμένη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Εκεί όπου τα ανεξέλεγκτα «δάση» ανεμογεννητριών «φυτρώνουν» σε απόσταση αναπνοής από τους οικισμούς στον Κιθαιρώνα, στον Ελικώνα, στην Κοιλάδα των Μουσών ή ακόμα και μέσα στο Δελφικό τοπίο…

Η κυβέρνηση διέλυσε το κανονιστικό πλαίσιο των ΑΠΕ για να δώσει «γη και ύδωρ» στα λόμπι της ενέργειας, δηλαδή στους «επίσημους χορηγούς» της. Γι’ αυτό άλλωστε έχει καταφέρει να στρέψει όλη την κοινωνία ενάντια στις ΑΠΕ, με κινητοποιήσεις τοπικών συλλογικών και φορέων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, Δημάρχων, με ψηφίσματα και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Η επόμενη προοδευτική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντάξει τις ΑΠΕ στον σχεδιασμό για τη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με ξεκάθαρο χωροταξικό σχεδιασμό, προστασία του περιβάλλοντος και ενεργειακή δημοκρατία προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κανείς δεν θα μείνει πίσω ούτε στην «πράσινη» ενέργεια!

Το κείμενο της ομιλίας διαθέσιμο εδώ: 

https://docs.google.com/document/d/1PtxunKPNrEmGFVHqy-xQ3nht37OGEjlF/edit?usp=sharing&ouid=111467385552544978661&rtpof=true&sd=true

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο