Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δελφοί 1970. Ο αρχαιολογικός χώρος και το αναψυκτήριο. Βουβό φιλμ 8mm

Αρχείο Dr. Γ. Χατζηδάκη.

Βρισκόμαστε στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, που ήταν το σημαντικότερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας και βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού.

Το φιλμ ανοίγει με πλάνο από τους εναπομείναντες κίονες του αρχαίου ναού του Απόλλωνα, δωρικού ρυθμού, κατασκευασμένο κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.

Πίσω από μία αμυγδαλιά, η κάμερα μας δείχνει τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου καθώς κατηφορίζουν το κεκλιμένο επίπεδο. Ακολουθούν πλάνα από τα αναθήματα που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο του ναού.

Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στην Ιερά Οδό, το μονοπάτι που οδηγεί από την είσοδο του τεμένους του Απόλλωνα έως τον βωμό των Χιωτών και παρατηρούμε έναν κίονα ιονικού ρυθμού που αποτελούσε ανάθημα.

Ύστερα, η παρέα του κινηματογραφιστή κατευθύνεται προς την έξοδο του αρχαιολογικού χώρου. Βλέπουμε τα σταθμευμένα τουριστικά λεωφορεία στον κεντρικό δρόμο. Ένας νέος άνδρας ποζάρει μπροστά στα ερείπια και συνομιλεί με κάποιον φύλακα του χώρου. Βλέπουμε ένα σύντομο μακρινό πλάνο από το παραπλήσιο ιερό της Αθηνάς Προναίας και τέλος μεταφερόμαστε στο κυλικείο του αρχαιολογικού χώρου με φόντο το Δελφικό τοπίο.

Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το φιλμ:

http://aylonfilmarchives.com/aylon/dl/el/item.html?id=1608

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο