Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Για Δήμαρχος Δωρίδος ο Στάθης Μελίστας

Αποφασισμένος να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Αυτοδιοίκησης, διεκδικώντας το αξίωμα του Δημάρχου Δωρίδας φέρεται να είναι ο Στάθης Μελίστας, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, πολίτης του κόσμου, που πλέον ρίχνει άγκυρα στον τόπο που γεννήθηκε.

Μιλώντας στην Εν Δελφοίς αποκαλύπτει τις προθέσεις του για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και παρουσιάζει συνοπτικά, σε μια πρώτη και αρχική φάση, τις κατευθυντήριες σκέψεις και ιδέες του για τη Δωρίδα, δεσμευόμενος πως στο αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι σε θέση να μας πει πολύ περισσότερα.

Ποιος είναι ο Στάθης Μελίστας

Πριν υπεισέλθουμε, όμως, σε όσα μας κοινολόγησε για τις εκλογές, θα σταθούμε σε ένα σύντομο βιογραφικό του Στάθη Μελίστα.

Ξεκινώντας από τον Μαραθιά Δωρίδας, όπου γεννήθηκε, πήρε την αρχική σχολική μόρφωση στον γενέθλιο τόπο του και στα Καρούτια (Πύργος) και το Καστράκι, ενώ συνέχισε στο Γυμνάσιο Ευπαλίου και τους Αγίους Αναργύρους Αττικής.

Πήρε το πτυχίο του Ναυπηγού και Μηχανολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Γένοβα στην Ιταλία και αρχικά εργάστηκε στα ναυπηγεία της Δουκέρκης, στη Γαλλία. Όμως αποφάσισε να υλοποιήσει την φιλοδοξία του δημιουργώντας την δική του επιχείρηση, στην Αμβέρσα, στο Βέλγιο, την ABACUS MARINE Ltd, International Service and Trade,  με αντικείμενο τη μελέτη και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών προϊόντων για τον εκσυγχρονισμό της Διαχείρισης Πλοίων και τη βελτιστοποίηση πλεύσης και της ενεργειακής απόδοσης του πλοίου. Τεχνολογία, δηλαδή, που βοηθά δυναμικά τον καπετάνιο του πλοίου να εκτελεί κάθε ταξίδι με τον ασφαλέστερο τρόπο για το πλήρωμα και το φορτίο.

Η τεχνολογία ABACUS MARINE προσφέρει μεγάλη ανακούφιση στη φύση εξοικονομώντας δεκάδες τόνους καυσίμου την ημέρα σε κάθε πλοίο που εγκαθίσταται. Περισσότερα από 860 πλοία πλέουν σήμερα χρησιμοποιούν την τεχνολογία της εταιρίας, ενώ εκατοντάδες τόνοι  CO2 εξοικονομούνται ημερησίως από αυτά τα πλοία ανακουφίζοντας το περιβάλλον.

Το βιογραφικό του Στ. Μελίστα είναι γεμάτο από επαγγελματικά ταξίδια και συνεργασίες με  βιομηχανίες και ναυπηγεία, σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Κατάρ, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Δανία και σχεδόν όλα τα κράτη της Ευρώπης.

Η υποψηφιότητα για τη Δημαρχία

Τι γυρεύει όμως ένας επιτυχημένος, κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος επιχειρηματίας (γνωρίζει άριστα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, ενώ μιλάει αρκετά καλά τα Ισπανικά) στη Δωρίδα και γιατί θέλει να εκτεθεί στην πολιτική;

“Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα”, μας λέει ευθύς εξαρχής, «αλλά η εσωτερική ανάγκη για προσφορά προς την κοινωνία. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι η πάγια αντιμισθία μου στη θέση του Δημάρχου θα διατεθεί για υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Τομείς που είναι αναγκαίοι για τους συμπολίτες μας»”, υπογραμμίζει, για να συνεχίσει την εξωτερίκευση των σκέψεών του για τα κοινά του τόπου αναφέροντάς μας:

«Στις πολλές δεκαετίες που έζησα, εργάστηκα, ταξίδεψα ανά τον κόσμο και στις συχνές επισκέψεις μου, δυο-τρεις το χρόνο στο τόπο μου, την Δωρίδα, παρατηρούσα και σύγκρινα τι είχα γνωρίσει, πώς ζούσα στο Βέλγιο, τι μου προσέφερε ο Δήμος εκεί, πώς εξελισσόταν η κοινωνία που ζούσα ανάμεσά της και την τεράστια διαφορά που αντιμετώπιζα κάθε φορά που ερχόμουν στην Ελλάδα. Λες και ο χρόνος είχε παγώσει τις εξελίξεις εδώ!”

«Με εξοργίζει η αντίληψη ότι κάποιοι κατεβαίνουν στην πολιτική, είτε στην κεντρική σκηνή είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να βιοποριστούν, ότι σχεδόν ολόκληρη η Αρχή του τόπου μας ασχολείται με τα κοινά για να εξασφαλίζει τα προς το ζην”, εξακολουθεί και προσθέτει: 

“Είναι, επίσης, τόσο εξοργιστικό να παρατηρώ εσκεμμένη αδιαφορία για τις πηγές πλούτου του Δήμου μας. Να “φτύνεις” μέσα στο πιάτο που τρως. Η Δωρίδα έχει σίγουρα πολλά περισσότερα να αναδείξει ώστε οι πολίτες της να ζήσουν καλύτερα από τις πηγές πλούτου που έχει στη διάθεσή της”.

Πώς όμως σκέφτεται εκείνος την προκοπή του τόπου, είναι η ερώτηση που προκύπτει αβίαστα. Μας λέει σχετικά, κλείνοντας τη σύντομη πλην όμως περιεκτική συζήτησή μας:

“Η ανάπτυξη και η βελτίωση της καθημερινότητας δεν επιτυγχάνεται μόνο από τους αναρίθμητους συνταξιούχους αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους, όπως καταδίκασαν τα καθεστώτα του παρελθόντος του Δωριείς.

Υπάρχουν άπειροι τομείς που μπορούν να αναπτυχθούν για να ζωντανέψει ο τόπος, να γυρίσουν οι νέοι μας, να ενισχυθεί το εισόδημα και να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Θαύματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, πιστεύω, όμως, ότι η ορθολογική και χρηστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ο αυστηρός έλεγχος των δαπανών και η διαφάνεια εργολαβιών και προμηθειών, σε συνδυασμό με την δημόσια λογοδοσία και τη χορήγηση κινήτρων σε νέους ανθρώπους, είναι σε θέση να ανατρέψουν θεαματικά το σκηνικό”.

7 Σχόλια

  • Kok

    Οι ΑΡΙΣΤΟΙ..στο πηδάλιο.'..είθε.αν και τα παλια καράβια της περιοχής δυσκολα επιδέχονται GPS

  • Παράλιος

    Τα χρήματα της θέσης του ως Δημάρχου εάν εκλεγεί θα τα δίνει σε δομές Υγείας Παιδείας και πολιτισμού αυτό από μόνο του λέει πολλά. Καλή επιτυχία

  • Ερατεινιώτης

    "Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα". Αν το πιστεύει αυτό και το εννοεί, τότε εύχομαι καλή επιτυχία!

  • Δήμητρα Α. Τασάκου

    Θα είναι Εξαιρετική Τύχη για τη Δωρίδα,το να εκλεγεί.Είναι εκπληκτικά δραστήριος και πιστεύω πως μπορεί να κάνει ' κάτι' για το θέμα που μ'ενδιαφέρει , δηλαδή τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους Νέους μας ώστε να μπορούν να παραμένουν,εάν το επιθυμούν,στον Τόπο μας.

  • Δήμητρα Α. Τασάκου

    Στέλνοντας για περισσότερα από δέκα χρόνια προτάσεις στο νυν δήμαρχο που αφορούν, κατ'αρχήν,την Παιδεία και τις Προσπάθειες για να μένουν οι Νέοι μας,εφ'όσον το επιθυμούν στον Τόπο μας,και έχοντας συναντήσει Παγερή Αδιαφορία από την νυν 'αρχή',η υποψηφιότητα του Στάθη Μελίστα ανανεώνει τις Ελπίδες μου για Καλύτερη Αντιμετώπιση της Νεολαίας μας,εδώ στη Δωρίδα.Κατ'αρχήν, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δραστήριο και δυναμικό άνθρωπο.(Οι προτάσεις που έχω ήδη στείλει στις αρχές,στη διάθεση οποιουδήποτε μου τις ζητήσει: [email protected]).

  • Βαγγέλης Μυταράς

    Μπράβο πολύ καλό προφίλ για έναν υποψήφιο. Πραγματικά ξεχωριστό από όλα αυτά που έχουμε μέχρι σήμερα συνηθίσει να ακούμε. Δείχνει πραγματικό πατριώτη. Καλή σου επιτυχία στον τίμιο αγώνα σου.

  • Νίκος Φούντας

    Του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Οι Μελισταίοι το είχαν πάντα στο αίμα τους να ασχολούνται με την πολιτική. Ο πατέρας μπαρμπανίκος αλλά και ο αδερφός του Θανάσης, ήταν πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες. Πάντα σε προοδευτική κατεύθυνση. Ελπίζω και εύχομαι, ο Στάθης να είναι κάτι ανάλογο.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο