Υπερτοπικό Μέσο Ενημέρωσης Της Φωκίδας

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024

Γιώργος Δρακάκης: “Οι αλήθειες μου πονάνε”

Ο Γιώργος Δρακάκης είναι από εκείνους που συχνά πυκνά σηκώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Δελφών. Γιατί το κάνει; Διαβάστε την απάντηση στο ερώτημα που του θέσαμε, καθώς και μία σειρά ακόμα σε άλλα, τα οποία θα συζητηθούν. Ποια είναι η άποψή του για τη δημοτική αρχή, αλλά και ποια για την αντιπολίτευση; Επίσης απαντά και στο πως φαντάζεται το πολιτικό του μέλλον, αλλά και υπό πιες προϋποθέσεις είναι θετικός στις συνεργασίες.

Κύριε Δρακάκη ξεκινώντας με τις γενικές έννοιες και μιλώντας για αυτοδιοίκηση. Ως ένας άνθρωπος που ασχολείστε με αυτή, κατά πόσο θεωρείτε ότι σήμερα οι δήμοι έχουν περιθώριο να χαράξουν αυτόνομη πολιτική, με δεδομένη και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Δε θυμίζει περισσότερο διαχείριση αυτών των λίγων πόρων που έχουν στη διάθεσή τους;
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θυμίζει πράγματι διαχείριση και μάλιστα διαχείριση της φτώχειας αφού η επιχορήγηση της πολιτείας έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε ένα ποσοστό περίπου 60%. Όμως η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει και τους δικούς της πόρους εξ ού και το Αυτοδιοίκητο. Είναι οι πόροι που προέρχονται από τα διάφορα δημοτικά τέλη. Επίσης η Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να έχει πρόσθετα έσοδα με κατάλληλες και στοχευμένες επενδύσεις. Δυστυχώς όσον αφορά τον Δήμο Δελφών οι εκάστοτε δημοτικές αρχές ουδέποτε ασχολήθηκαν με την ανάπτυξη που σημαίνει επενδύσεις σε υποδομές και έργα με προστιθέμενη αξία και συνεπώς και αύξηση εσόδων στο ταμείο του Δήμου. Περιορίζονται αποκλειστικά στους πόρους του κεντρικού κράτους και διαχειρίζονται την μιζέρια. Επίσης θεωρώ αρκετά υποκριτικό από την πλευρά των αιρετών να επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης και από την άλλη να επαιτούν συνεχώς από το κεντρικό κράτος . Οι Δήμοι για να χαράξουν αυτόνομη πολιτική πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν τα έσοδά τους όχι μέσα από αύξηση της φορολογίας δηλαδή αύξηση των δημοτικών τελών αλλά μέσα από επενδύσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες θα αυξήσουν τα έσοδα . O εκάστοτε δήμαρχος θα έπρεπε να είναι ένας manager o οποίος να ασχολείται με το πώς θα αυξήσει τον πλούτο στον τόπο του .

Οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον Καλλικράτη έχουν θεωρείτε βάση; Ή απλώς πάει να αλλάξει κάποια πράγματα, δείχνοντας ότι ενδιαφέρεται για την αυτοδιοίκηση, από τη στιγμή που χρήματα δεν έχει να της δώσει;
Πρώτα απ’ όλα δεν χρειάζονται πάντα χρήματα για να λειτουργήσεις κάποιες δομές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα πρέπει να είναι φοβική στο ενδεχόμενο μεταφοράς περισσοτέρων αρμοδιοτήτων από κεντρικό κράτος τουναντίον μάλιστα θα πρέπει να το επιδιώκει διότι μόνον έτσι θα δικαιολογεί την ύπαρξή της την ανεξαρτησία της και το αυτοδιοίκητο! Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρες είναι σε επίπεδο προσχεδίου ελπίζω να είναι θετικές! Όμως δεν έχω ακούσει ακόμη για την θεραπεία της μεγαλύτερη πληγής της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα του δημοσίου τομέα που είναι έλλειψη επαρκούς ελέγχου για πράξεις παραλείψεις αιρετών και εργαζομένων. Ο Καλλικράτης θεσμικά και χωροταξικά δημιουργήθηκε το 2010 και ακόμα δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη εποπτικά όργανα ελέγχου .
Επίσης το μεγαλύτερο καρκίνωμα της σημερινής Ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης είναι το δημαρχοκεντρικό σύστημα το οποίο δημιουργεί εκ των προτέρων συντεχνίες, προειλημμένες αποφάσεις και απαξιώνει το καθ ύλην ανώτατο όργανο του Δήμου που λέγεται δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με το χειρότερο εκλογικό σύστημα. Εάν η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση είναι ειλικρινής και θέλει πράγματι να εκδημοκρατίσει την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και το σημαντικότερο να δημιουργήσει μια αυτοδιοίκηση υπεύθυνη που τα μέλη της να λειτουργούν κατά συνείδηση και με αποκλειστικό γνώμονα το τοπικό συμφέρον, τότε θα πρέπει να διαχωρίσει την εκλογή δημάρχου από την εκλογή μελών του δημοτικού συμβουλίου. Μόνον έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση θα εκδημοκρατιστεί θα περιοριστούν στο ελάχιστο οι φαύλες και ανήθικες διοικήσεις και η ανοχή στην παρανομία και στην διαπλοκή.

Η άποψή σας για την απλή αναλογική ποια είναι; Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως αν περάσει κάτι τέτοιο στην ουσία θα δημιουργήσει δημοτικές αρχές οι οποίες μη έχοντας τη δεδηλωμένη πλειοψηφία εντός του συμβουλίου, δεν θα μπορούν κατ’ επέκταση και να σχεδιάζουν το οτιδήποτε.
Σαφέστατα Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής, διότι το εκλογικό σύστημα εκδημοκρατίζεται περισσότερο με την συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια περισσοτέρων παρατάξεων και ανθρώπων που αυτό είναι και το ζητούμενο! Η συμμετοχή περισσοτέρων στα κοινά! Δεν συμμερίζομαι την άποψη ορισμένων ότι οι δημοτικές αρχές μη έχοντας τη δεδηλωμένη πλειοψηφία εντός του συμβουλίου, δεν θα μπορούν κατ’ επέκταση και να σχεδιάζουν το οτιδήποτε. Διότι οι δημοτικές αρχές όταν εισάγουν θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση του προεκλογικού τους προγράμματος ούτως ή άλλως τα μέλη της δημοτικής αρχής θα τα υπερψηφίσουν αφού υποτίθεται ότι εκτέθηκαν στις εκλογές βάσει ενός προγράμματος που όλοι έχουν συμφωνήσει και το οποίο έχουν δημοσιεύσει και δεσμευτεί έναντι της τοπικής κοινωνίας. Όσον αφορά όμως άλλα θέματα που προκύπτουν στην πορεία και αυτά είναι και τα περισσότερα και κυρίως θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η περιχάραξη και ο παραταξιακός συγχρονισμός και όπως πολλάκις έχω αναφέρει οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να λειτουργούν κατά συνείδηση προασπιζόμενοι αποκλειστικά και μόνον το συμφέρον του τόπου .

Παρακολουθώντας κάποιος τα δημοτικά συμβούλια του δήμου Δελφών δεν μπορεί παρά να σας εντάξει σε εκείνους που σηκώνουν συχνά τους τόνους της αντιπαράθεσης. Είναι κάτι που το γεννά η φύση των θεμάτων και η διαφορετικότητα των απόψεων ή είναι σύμπτωμα της πολιτικής ζωής της χώρας γενικά, όπου οι τόνοι είναι σχεδόν πάντα υψηλοί;
Δεν είναι τίποτα από αυτά. Απλά οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανεβαίνουν όταν προβαίνω σε αποκαλύψεις σχετικά με παράνομες πράξεις και ενέργειες Δυστυχώς οι αλήθειες «πονάνε» και δεν θέλουν να ακούγονται και προσπαθούν τεχνιέντως να φιμώσουν την αλήθεια. Δεν γίνεται όμως διαφορετικά! Μπορώ με τον κάθε αιρετό συνάδελφο να είμαι φίλος και να διατηρώ πολύ καλές διαπροσωπικές σχέσεις εκτός Δήμου. Εντός του Δήμου όμως και κυρίως στα πλαίσια λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου δεν γνωρίζω κανένα συνάδελφο, δεν σιωπώ, δεν συγκαλύπτω δεν συναλλάσσομαι, τιμώ τον όρκο που έδωσα και προασπίζομαι αποκλειστικά τα συμφέροντα του τόπου.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουμε ακούσει να μιλάτε για μικροπολιτική εντός του δήμου Δελφών, στην πιο ήπια μορφή των αναλύσεών σας, ενώ άλλες φορές έχετε κάνει λόγο ανοιχτά και για διαπλοκή, τόσο του παρελθόντος όσο και σήμερα. Έχουν θεωρείτε αντίκρισμα όλα αυτά στην κοινωνία με τόσα που βομβαρδίζεται καθημερινά; Τι αντιδράσεις εισπράττετε;
Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διαπλοκή και διαφθορά “χορεύουν” στους Δήμους όταν υπάρχουν πληθώρα καταγγελιών για οργανωμένα κυκλώματα οικονομικές συναλλαγές, μίζες, δωράκια και έργα με απευθείας αναθέσεις; Υπάρχει καμία αμφιβολία όταν οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης στις ετήσιες εκθέσεις των αναγράφουν ότι οι Δήμοι είναι «Πρωταθλητές στη διαφθορά» και αυτό οφείλετε στα Φαινόμενα ατιμωρησίας και στις ποινές “χάδι”; Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις! Όμως ο Δήμος Δελφών δεν είναι η εξαίρεση. Από πού προέκυψε το τεράστιο χρέος του Δήμου; Από την σωστή διαχρονικά διαχείριση; Δυστυχώς όχι! Προέκυψε από όλα αυτά που επισημαίνουν οι ελεγκτές. Τώρα εάν οι καταγγελίες και όλα αυτά έχουν αντίκρυσμα στην κοινωνία θα έλεγα όχι όσο θα έπρεπε, διότι εάν οι πολίτες συμμετείχαν, ήλεγχαν, είχαν πολιτική παιδεία και γνώριζαν ποιούς ψηφίζουν δεν θα ήμασταν ως Δήμος σε αυτά τα χάλια. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν ένα πολύ σημαντικό όπλο κάθε 4 ή 5 χρόνια να αλλάξουν την μοίρα του τόπου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να ψηφίζουν τον ικανό και όχι τον κουμπάρο τον ξάδερφο τον φίλο ή αυτόν που ευελπιστούν ότι θα κάνει το προσωπικό ρουσφέτι .

Από τα βέλη σας βέβαια στην πρόσφατη συνεδρίαση, και τη συζήτηση για τα δύο Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, δεν ξέφυγε ούτε η αντιπολίτευση. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μειοψηφία του δήμου αυτά τα δυόμιση χρόνια;
Κατά την άποψή μου δυστυχώς δεν επιτελεί τον ρόλο της. Από την μία υπάρχει η μείζων μειοψηφία η οποία ασκεί μια χλιαρή αντιπολίτευση. Φυσικά δεν περίμενα κάτι διαφορετικό αφού τα μέλη της, μαζί με την σημερινή ηγεσία του δήμου, συνεργάστηκαν και συναποφάσιζαν υπό την σκέπη της ιδίας παράταξης. Οι μόνες διαφορές τους είναι περί του ποιός είναι ικανότερος να ηγηθεί επί ενός χρεοκοπημένου και ξεπερασμένου δημοτικού μοντέλου. Οι δε παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας δυστυχώς «πετούν την μπάλα στην εξέδρα», εξαντλούν όλη τους την ενέργεια και δραστηριότητα σε θέματα για τα οποία ο Δήμος δεν είναι το αποφασιστικό όργανο, σε θέματα όχι αμιγώς αυτοδιοικητικά, π.χ. λειτουργία Νοσοκομείου Άμφισσας, Βωξίτες ή θέματα αρμοδιότητας του κράτους και της βουλής. Δεν είμαι αντίθετος στο να γνωμοδοτούμε, δεν είναι όμως δυνατόν να προάγονται θέματα μη αποφασιστικού χαρακτήρα έναντι των αμιγώς αυτοδιοικητικών θεμάτων και έτσι να υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι δυνατόν οι παρατάξεις της μειοψηφίας να ασχολούνται επιδερμικά και να προσπερνούν σε πέντε λεπτά τα θέματα όπως τον προϋπολογισμό του Δήμου ή να μην ελέγχουν σε βάθος την οικονομική διαχείριση και την πληρότητα των έργων κλπ, και για την λειτουργία εταιρείας Βωξίτη να διεξάγονται ατέρμονες συζητήσεις ατέλειωτες ώρες. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό είναι “βούτυρο στο ψωμί της δημοτικής αρχής” αφού με τέτοιου είδους αντιπολίτευση η δημοτική αρχή αποφεύγει τον έλεγχο και την κριτική. Θα το πω ξεκάθαρα έχουν καταντήσει το δεκανίκι της δημοτικής αρχής!

Επειδή όμως αυτός που διοικεί είναι η δημοτική αρχή πάμε στα δικά της. Η πρώτη αφήγηση που συνεχώς επαναλαμβάνει είναι ότι πρώτο της μέλημα ήταν να σωθεί ο δήμος από τη χρεοκοπία. Λέει ότι το πέτυχε, όμως εσείς δεν είστε από αυτούς που συμφωνούν. Τι σας βρίσκει αντίθετο; Το ότι δεν υπήρχε πρόβλημα, το ότι δε λύθηκε, ή το ότι δεν το έλυσε η δημοτική αρχή;
Γνωρίζετε πως απέφυγε ο Δήμος τουλάχιστον προς το παρόν την χρεοκοπία; Ο Δήμος απέφυγε την χρεοκοπία παρουσιάζοντας νοθευμένα στοιχεία. Δεν κατέγραφε επί σειρά ετών στους προϋπολογισμούς το χρέος των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, μεγαλύτερο των 2.500.000 ευρώ. Και ερωτώ: Η νόθευση των στοιχείων για να προσπεράσουν τα κριτήρια που σε οδηγούν στην χρεοκοπία και την επιτροπεία είναι επιτυχία;
Δεύτερον γνωρίζετε ότι ο Δήμος Δελφών είναι ο μόνος εν Ελλάδι Δήμος ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμα Ισολογισμούς από το 2013 έως σήμερα, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν ακόμη το πραγματικό χρέος;
Επίσης γνωρίζετε ότι από την στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους αύξησαν την ονομαστική αξία του χρέους έως το τέλος του 2016 κατά 1.200.000 ευρώ;
Η απάντηση είναι μία. Τίποτα δεν λύθηκε, αντιθέτως η κακοδιοίκηση και οι ατασθαλίες πολλαπλασιάστηκαν, και το τραγικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι με επικεφαλής τον Δήμαρχο, ούτε ικανοί είναι, ούτε θέλουν να επιλύσουν, απλά ανακυκλώνουν την κακοδιαχείριση που παρέλαβαν !

Προσφάτως είσαστε παρών στη συνάντηση που έγινε με στελέχη της ΕΛΜΙΝ. Βωξίτης, ο πλούτος της Φωκίδας, ή ένας από τους πλούτους της. Ποια θεωρείται ότι πρέπει να είναι η σχέση του δήμου με τα όσα συμβαίνουν στο συγκεκριμένο τομέα, με δεδομένο μάλιστα πως η εταιρεία κατά καιρούς βοηθά το δήμο. Επίθεση, όπως λένε κάποιοι, ή πάμε να κερδίσουμε ότι περισσότερο μπορούμε;
Νομίζω ότι κάποιοι αιρετοί θα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις στοιχειώδης αρμοδιότητες του Δήμου, νομίζω ότι ο λαϊκισμός και η μικροπολιτική έχουν και τα όρια τους. Είναι σαφές ότι ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Δήμου δεν είναι η ανάμειξη του στις λειτουργίες της όποιας ιδιωτικής εταιρείας. Επίσης στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης της εταιρείας σαφέστατα πρέπει να υπάρχει συνεργασία των δυο πλευρών με σκοπό όχι ευκαιριακές παρεμβάσεις και επιχορηγήσεις, αλλά την επένδυση σε έργα πολλαπλασιαστικής αξίας για τον Δήμο.

Αν σας ρωτούσα από που θα πρέπει να περιμένει την ανάπτυξη ο δήμος Δελφών, ιεραρχώντας τους τομείς παρέμβασης, τι θα μου απαντούσατε, αλλά και με ποιες στοχεύσεις στον κάθε ένα;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Δελφών είναι η απομόνωση, η οποία προέρχεται από την μη ύπαρξη κατάλληλου οδικού δικτύου για την διασύνδεση του με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν υπάρχουν κατάλληλοι οδικοί άξονες, ούτε προς Αθήνα, ούτε προς Πάτρα, ούτε προς Λαμία – Θεσσαλονίκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία επενδύσεων, την στασιμότητα στον τουριστικό τομέα, την αύξηση κόστους του μεταφορικού έργου, την ταλαιπωρία και τα τεράστια έξοδα των ανθρώπων σχετικά με τις μετακινήσεις τους. Ο πολυσυζητημένος δρόμος Θερμοπυλών – Ναυπάκτου, οι παρακάμψεις Δελφών και Αράχωβας έχουν μείνει εδώ και δεκαετίες στα χαρτιά. Θεωρώ ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πρώτη μέλημα της τοπικής κοινωνίας, και μέσω των εκπροσώπων της Δημάρχων, περιφερειαρχών, βουλευτών κλπ να πιέζουν και να διεκδικούν την υλοποίηση αυτών των έργων.
Συνεπώς ο Δήμος Δελφών για να επιζήσει και να αναπτυχθεί χρειάζεται άμεσα θα έλεγα, από χθες, κατάλληλους οδικούς άξονες, διαφορετικά θα ανακυκλώνει την μιζέρια του. Επίσης θα πρέπει άμεσα να επιλύσει τα περιβαλλοντικά του προβλήματα Βιολογικοί καθαρισμοί, Υδροδότηση κλπ. Τρίτον θα πρέπει να αναβαθμίσει με στοχευμένες αναπλάσεις και έργα τον άξονα του μαζικού τουρισμού που είναι: Δελφοί – Ιτέα – Γαλαξείδι, τόσο εντός των οικισμών, όσο και το παραλιακό μέτωπο και να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν που θα έχει πολλαπλασιαστική αξία σε επισκεψιμότητα για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Και τέλος ένα ερώτημα που έχει να κάνει με το πολιτικό σας μέλλον. Εκπροσωπείται μία παράταξη η οποία έχει εσάς ως εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο. Η αύξηση της δυναμικής της σας απασχολεί αυτή τη στιγμή, μέσω ενδεχομένως και της διερεύνησης συνεργασιών με άλλες παρατάξεις;
Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος πρώτα απ’ όλα κρίνεται από την στάση του και την επάρκεια του στα δημοτικά συμβούλια, ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν συνεργασίες μεταξύ των μελών, εάν και εφόσον είχαν διαπιστωθεί συγκλίσεις σε πολλά βασικά καίρια θέματα. Δυστυχώς, όπως σας ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση σας σχετικά με την δράση τόσο της πλειοψηφίας όσον και της μειοψηφίας, δεν είμαι ικανοποιημένος συνεπώς δεν βλέπω μελλοντικά κάποια συνεργασία. Και κάτι πολύ σημαντικό! Όλες οι δημοτικές παρατάξεις έχουν γαλουχηθεί διαχρονικά κάτω από ένα χρεοκοπημένο και ξεπερασμένο Αυτοδιοικητικό μοντέλο διοίκησης το οποίο κατά την άποψή μου πολλά δεινά στον Δήμο έχει συσσωρεύσει και για τα οποία θα μπορούσα να ομιλώ ατελείωτες ώρες . Τις απόψεις μου και το μοντέλο διοίκησης που εκπροσωπώ λίγο πολύ το γνωρίζουν, τους το έχω παρουσιάσει μάλιστα και προεκλογικά, αλλά κωφεύουν διότι θίγονται συμφέροντα και δυστυχώς δεν θέλουν «να σπάσουν αυγά». Εγώ όμως θέλω να είμαι αποφασισμένος να περάσουμε σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω τα κακώς κείμενα και τη διαφθορά, παραμένοντας δίπλα στον πολίτη με κοινωνική πολιτική, με έργα υποδομών για την κάθε πόλη, χωρίς αναθέσεις, σπατάλες και φωτογραφικές προκηρύξεις.
Με ισχυρή αυτοδιοίκηση, «management» που να αποφέρει πόρους και εκτός των συνηθισμένων, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές την προστασία του περιβάλλοντος, με πράσινες πολιτικές εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας.
Συνεπώς απαντώντας και στο ερώτημα σας, η διεύρυνση των συνεργασιών μου δεν γίνεται με τις υπάρχουσες παρατάξεις, αλλά από την βάση από τους πολίτες που θέλουν πράγματι να αλλάξουν όλα.

Σχόλια Αναγνωστών

Τα σχόλια είναι κλειστά για αυτό το άρθρο